e_14scie pisze:Rozumiem, że pragniesz wyjaśnienia, ale ja Ci go czytelniej nie wyłożę, natomiast chętnie się zapoznam z sugestią, by wyeliminować synonim, który Ci zasiał niepokój.
No właśnie - kolejne potwierdzenie, że moje pytanie nie zostało zrozumiane.
niepozorny pisze:Jakie znaczenie kryje się pod pojęciem " z gębą na krzywy ryj"?
które miało charakteryzować meneli. Otóż wg mojej skromnej wiedzy , slangowa fraza „ Na krzywy ryj ”, określa raczej sposób zachowania się kogoś , w pewnych niezbyt pochlebnych dla niego sytuacjach. Np. za coś nie płacąć, robiąc coś na czyjś koszt. I konkretne przykłady: „ Pojedziemy na krzywy ryj”( nie płacąc za przejazd), „ Kupić ci coś na krzywy ryj (ja ci zafunduję).
Natomiast z kontekstu wiersza wynika, że menele mają " gębę na świński ryj", co każe się zastanowić jak wygląda osobnik z gębą na świński ryj, co jest niepoprawne gramatycznie( lepiej by zabrzmiało „jak świński ryj albo o świńskim ryju) albo autor ma jeszcze coś innego na myśli... i stąd moje, mam nadzieję, uprawnione i grzeczne pytanie. Tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.