Mądry Piotruś

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
iskierka

Re: Mądry Piotruś

#11 Post autor: iskierka » 02 lis 2012, 16:15

że napisałam to co Glo u góry to nie znaczy, że papuguje ani, że kopiuje
ja komentarza Glo nawet nie czytałam, więc nie widzę powodu dla którego bym miała ściągać, piszę co czuje
jak wam się nie podoba to wasza sprawa, mogę nie pisać w ogóle :(
a propo nie jestem tu na siłę, ani za karę
mnie się tutaj podoba, względów jest dużo, ale... a zresztą :jez:

Sede Vacante

#12 Post autor: Sede Vacante » 02 lis 2012, 18:48

jak wam się nie podoba to wasza sprawa, mogę nie pisać w ogóle :(
a propo nie jestem tu na siłę, ani za karę
Proszę iskierko o zaprzestanie osobistych potyczek i powrót do merytorycznego komentowania wiersza, zanim niepotrzebnie, po raz kolejny pojawi się problem "przepychanek".
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Alek Osiński

#13 Post autor: Alek Osiński » 02 lis 2012, 23:49

Hmmm...no, nie wiem, może jestem dziwny, ale nie widzę tutaj ani grama poezji. Nie znaczy to wcale, że uważam tekst za zły. Jako taki przerysowany skecz kabaretowy, ciachający czarnym ostrzem humoru i wbijający polityczną szpilę - nawet mi się podoba. Problem w tym, że jest to tekst linearny, jednopłaszczyznowy, zawierający już w swojej treści interpretację i wykłada po prostu jakie Autor ma zdanie na konkretne zagadnienie. Jeśli go zapisać bez używania wersyfikacji - jego treść, ani znaczenie nie zmienią się ani o jotę, po co więc wersyfikować? Rozumiem, że Autor wyraża przekonanie, że zamiast jakiegoś in vitro, kasę należy pchnąć na cele np. rodziny zastępczej, która otrzymując więcej pieniędzy, przyjmie i uszczęśliwi Piotrusia z otwartymi ramionami. Oby tylko nie trafił do jednej z tych rodzin, która otrzymywaną kasę przepija, a dzieci maltretuje jako zło konieczne, które jednak przynosi dochód. Szanuję intencje Autora, wydaje mi się jednak, że problem ma dużo więcej niż jeden wymiar. Bez urazy, to tylko moje osobiste zdanie. Pozdrawiam.

Sede Vacante

#14 Post autor: Sede Vacante » 02 lis 2012, 23:51

Alek - dzięki za opinię. Każda jest cenna.
:beer:

SamoZuo

#15 Post autor: SamoZuo » 03 lis 2012, 19:14

Ostre jechanie dość popularnymi wartościami po uczuciach - nie, nie przypada mi jednak do gustu - bo odczuwam wyreżyserownie i przesadny patetyzm.

sorrry :(

Pozdrawiam

Sede Vacante

#16 Post autor: Sede Vacante » 03 lis 2012, 20:30

Jasne, spoko :)

:beer:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#17 Post autor: Ewa Włodek » 03 lis 2012, 22:08

mam mieszane uczucia - czytając. Tekst niesie jednoznaczne przesłanie: lepiej jest mieć rodzinę, niż być w domu dziecka, ale dzieci z domu dziecka tracą szansę na znalezienie rodziny, bo system daje tym, którzy mają problem z tak zwaną "dzietnością", możliwość mienia własnego dziecka "z probówki"... Myślę, że prerysowanie i jednostronność są celowe, by wskazać ten konkretny problem...
:) :)
Pozdrawiam serdecznie...
Ewa

Awatar użytkownika
anastazja

#18 Post autor: anastazja » 04 lis 2012, 20:43

Ostre jechanie dość popularnymi wartościami po uczuciach - nie, nie przypada mi jednak do gustu - bo odczuwam wyreżyserownie i przesadny patetyzm.

Alku - będę bronić wiersza (nie Sede) nie uważam, żeby był ...skeczem kabaretowym...owszem jest kontrowersyjny i każdy ma prawo do interpretacji i swoich odczuć, jako i ja czynię. :)

Pozwól Zuo, że sie z Tobą nie zgodzę, w sprawie wyreżyserowania pewnie zauważyłeś, Sede, od początku wejścia na portal, pisze takie teksty.

Według mnie, nie jest przerysowany, ani patetyczny, rozumiem, co autor chciał przekazać, jak i komentarz Glo. - w zupełności się zgadzam.

Pozdrawiam :myśli:
Ostatnio zmieniony 05 lis 2012, 15:53 przez anastazja, łącznie zmieniany 1 raz.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Sede Vacante

#19 Post autor: Sede Vacante » 04 lis 2012, 22:09

Ja tylko od siebie dodam, że rzeczywiście - moja droga poetycka od początku jest walką i buntem. Prowokacją, chęcią pokazania tego, czego nie chcemy zauważyć. Pewnego rodzaju misją.
Co do reszty - nie wypada autorowi bronić własnego dziełka :)
Dziękuję szczerze za każdą opinię. :rosa: :beer:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#20 Post autor: Fałszerz komunikatów » 11 maja 2014, 19:11

Wiersz jak dla mnie jest jednym z najlepszych na tym portalu. Podoba mi się zwłaszcza mocny fragment z wolontariuszką w kostnicy. Myślę, że przedstawiasz tu ironiczny pogląd na sprawę in vitro, a konkretnie na jej popularność w mediach. W ogóle wzbudza me kontrowersje, co jest udostępniane na łatwo dostępnych środkach masowego przekazu. Ktoś, kto przyjechałby tutaj na wakacje i wziąłby pierwszą lepszą gazetę, mógłby pomyśleć, że gwiazdą popkultury jest u nas matka Madzi...

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”