Lady Breivik

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Lady Breivik

#11 Post autor: Gloinnen » 01 gru 2012, 8:26

czochrata pisze:Próbowała nas zmobilizować do dyskusji "szmacianką"(jakże udanym wierszem)...Teraz krzyczy wręcz: bójcie się,ona jest wśród nas...jest taka zwyczajna a zarazem to przecież samo zło...
Każdy wiersz jest utworem literackim i jako taki, zgodnie zresztą z tym, co pod "szmacianką" napisała sama Autorka, może zostać odebrany w kontekście konkretnych faktów, może też zostać zinterpretowany ogólnie. Najwidoczniej użytkownicy Ósmego piętra wybrali ten drugi odczyt. Uprawiane pod wierszami prywatne wojenki i publiczne pranie brudów ich nie interesują, więc proszę o zaniechanie podobnych prowokacji.

Ten wpis nosi znamiona obiektywizmu, lecz w toku dyskusji intencje, z jakimi został napisany, okazały się czytelne.

Kolejne próby prowokowania sporów, jak również kontynuowanie przez kogokolwiek pod tekstami ataków personalnych zostaną ukarane ostrzeżeniem.

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 01 gru 2012, 12:47

czochrata pisze:Pani SamoZuo,jeśli jeszcze nie zrozumiała Pani pewnych metafor proponuję przeczytać wiersz Szmacianka autorstwa Tei.Te wiersze są wciąż o tej samej osobie...czyli o Pani!!!
Jeden wpis, a aż dwie poruszone sprawy.
W obu zauważam absolutny brak słuszności Autorki.

Zacznijmy od tego, o kim są wiersze (pomijając, że wpis powinien dotyczyć omawianego, nie został on bowiem zaliczony do żadnego cyklu). Autorka wiersza w żaden sposób nie daje nawet do zrozumienia, o kim napisała. Jeśli zaś uważasz utwór za paszkwil, za atak na konkretną osobę, możesz taki fakt zgłosić do rozpatrzenia administracji. Dokonywanie bowiem samosądów i ferowanie jakichkolwiek wyroków jest niezgodne nie tylko z regulaminem, ale również z obowiązującym prawem. Dlatego usilnie nalegam, żeby tego zaprzestać.

Druga sprawa.
Domaganie się używania w polemikach portralowych, form grzecznościowych, przyjętych w innego typu konwersacjach jest pozbawione racji, żeby nie rzec zabawne. Dawnym zwyczajem bowiem, przyjęło się używać w internecie najprostszej formy zwracania się osobowego, czyli drugiej osoby. Tako rzecze netykieta.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

emelly

#13 Post autor: emelly » 01 gru 2012, 18:05

Oj, chyba Adminom coś ostatnio brakuje bystrości;)) Kochani, czytajcie między wersami. To w sumie dobrze, że ostrzej sądzicie samych siebie (vide niezamierzone obrażenie Miladory przez Glo), ale niepotrzebnie w innych sprawach rżniecie głupa. Buziaki :kiss: :rosa: :rosa: :rosa:

Arti

#14 Post autor: Arti » 04 gru 2012, 18:15

Bardzo :ok:

emelly

#15 Post autor: emelly » 17 gru 2012, 20:05

Właśnie zauważyłam, że SamoZuo ma usunięte konto (dlaczego nie ma o tym wiadomości w dziale Info?). Nie znam powodów, ale podejrzewam, że chamstwo Czochratej i Tei w połączeniu z przyzwoleniem administracji na gnojenie nielubianych użytkowników miało tutaj SPORE znaczenie. [Gdyby przyzwolenia nie było, wielokrotne przecież wypowiedzi Czochratej w tym temacie oraz pod wierszem "Szmacianka" znajdowałyby się w dziale Dowody zbrodni, a sama Czochrata otrzymałaby co najmniej ostrzeżenie.]

Nie znam kulisów konfliktu trójki pań. Bardzo możliwe, że S.Z. ma sporo za uszami. Uważam jednak, że sprawy prywatne powinny pozostać sprawami prywatnymi. Dla mnie wszystkie strony konfliktu są tylko awatarami, żadnej z osób nie znam osobiście i w związku z tym patrzę na sprawę neutralnie. A to, co widzę, jest przerażające - dwie kobiety postanowiły (jak widać, skutecznie!) zgnoić trzecią i spotkało się to z przyzwoleniem reszty forum, która z konfliktem nie ma nic wspólnego i widzi tylko "wirtualną" stronę całej sprawy.

To, że wiersz "Lady Breivik" odnosi się do S.Z., jest dla mnie oczywiste po lekturze wątku: http://www.osme-pietro.pl/zsyp-f46/magiel-t7440.html . W związku z tym umieszczenie "Lady Breivik" przez Teę na tym forum uważam za wyjątkowo niesmaczne, niemniej w sumie rozumiem postawę administracji - trudno karać kogoś za insynuacje, lepiej udać, że się ich nie pojmuje. Nie rozumiem jednak "miękkiej" postawy wobec wypowiedzi, które się pojawiły pod wierszem. Niezależnie od tego, jak bardzo kuriozalny nie byłby prywatny konflikt trójeczki pań, nie powinien jednak rzutować na dopuszczalność niektórych zachowań na portalu.

Kultura osobista powinna obowiązywać wobec wszystkich, a nie tylko wobec osób, które ogół społeczności lubi i szanuje.

Ta sprawa oraz sprawa Iskierki przekonuje mnie, że chamstwo i prostactwo posunięte do granic możliwości stały się na tym forum akceptowalne. Nie chce mi się szukać daleko, przypomnę tylko inną wypowiedź, za którą także autorki nie spotkały żadne konsekwencje, mimo udzielonego już wcześniej przez Administrację ostrzeżenia, że dalsze wycieczki personalne skończą się banem:
Czy to jest portal terapeutyczny dla osób z zaburzoną osobowością i manią prześladowczą???
Tego się nie da już zdzierżyć, jakaś paranoja.
Iskra, jesteś wirusem i tak cię postrzegam i niech mnie piętnują ile wlezie, nic więcej nie mam do dodania, ponieważ jak długo używam internetu z podobną wariacją na portalu o profilu innym niż psychologia, nie spotkałam się.
Pomniejszych chamskich wypowiedzi na tym forum jest dużo, wielu już nie pamiętam (np. ostatnio ktoś na komplement Iskierki, że ładny wiersz, odpowiedział "w takim razie musi być do dupy"...).

Tak jak bardzo ceniłam sobie to forum wcześniej, tak teraz doszłam do wniosku, że zupełnie mi nie odpowiada. Dlatego, mimo wielkiej sympatii do wielu spośród tutaj piszących, proszę o usunięcie mojego konta - na znak protestu.

tea

#16 Post autor: tea » 17 gru 2012, 20:35

Emelly - wiersz (jeden i drugi ) poruszył pewien problem. to, co nastąpiło potem nazywam " efektem nożyc ". Nigdzie też nie mogę się dopatrzyć czegoś, co określasz jako " chamstwo ".

czochrata

#17 Post autor: czochrata » 17 gru 2012, 20:56

emelly pisze:Kultura osobista powinna obowiązywać wobec wszystkich, a nie tylko wobec osób, które ogół społeczności lubi i szanuje.
Więc mam prośbę Emelly-zachowaj w sobie choć cząstkę kultury (o której tak górnolotnie piszesz) i przestań rozdrapywać na nowo wątki na tym forum zamknięte...

P.S'...a jeśli to nie pod wierszem;nikogo bowiem nie obchodzi tak naprawdę dlaczego to robisz...
P.S''...innym pragnę przypomnieć historię wypowiedzi Emelly pod tekstem "Interpretacja"

emelly

#18 Post autor: emelly » 17 gru 2012, 21:12

czochrata pisze:przestań rozdrapywać na nowo wątki na tym forum zamknięte
Zamknięte? Zamknięte odejściem SamoZuo z forum...
czochrata pisze:zachowaj w sobie choć cząstkę kultury
Kto jak kto, ale akurat Ty o kulturze nie masz chyba nic do powiedzenia.
tea pisze:wiersz (jeden i drugi ) poruszył pewien problem.
Dobrze wiedziałaś, jak ten wiersz zostanie odebrany, wrzucając go akurat na to forum. I nawet słowem nie zaprzeczyłaś, że dotyczy on SamoZuo, gdy temat wypłynął.

czochrata

#19 Post autor: czochrata » 17 gru 2012, 21:17

emelly pisze:Kto jak kto, ale akurat Ty o kulturze nie masz chyba nic do powiedzenia.
Rozumiem,że masz poważne powody aby mnie obrażać...

Dodano -- 17 gru 2012, 21:19 --

P.S....nie będę podawała tytułów wierszy,którymi obraziła nas niejaka S.Z. bo znowu znudzona emelly wyciągnie za jakiś miesiąc...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#20 Post autor: Gloinnen » 17 gru 2012, 21:27

Emelly,

doskonale rozumiem Twój punkt widzenia, pozwól jednak, że przedstawię Ci także nasz (administratorów).
Na naszym portalu przyzwolenia na chamstwo nie ma. Natomiast w momencie, gdy ktoś zaczyna przeginać, nie zaczynamy od razu od sankcji z tzw. "grubej rury", lecz zawsze od środków najłagodniejszych. Jeżeli te nie przynoszą efektu - sięgamy do kolejnych punktów w regulaminie. W ten sam sposób postąpiliśmy w przypadku opisywanego przez Ciebie konfliktu. Upomnienie otrzymali WSZYSCY atakujący się nawzajem. Nie mamy natomiast wpływu na to, że ktoś nie ma ochoty w czyimś towarzystwie bywać i z tego powodu chce usunąć konto. Gdyby dla odmiany taką decyzję powzięła czochrata albo tea - pewnie znalazłby się ktoś, kto z kolei stwierdziłby, że są one zaszczute przez SamoZuo i w związku z tym on również czuje się w obowiązku odejść z portalu w geście protestu. Przeciwko czemu? Chyba tylko przeciwko temu, że administracja z góry nie przewidziała, kto i co kiedykolwiek tutaj na forum napisze i nie zbanowała problematycznych osób zanim zamieściły tu swój pierwszy post.
Jak widać, nasza polityka nieszafowania sankcjami, polegająca na próbach pokojowego rozstrzygania konfliktów i podejmowaniu negocjacji, zamiast karania od razu i z mety - jest nie tylko nieskuteczna, ale odbierana jako popieranie wszystkich najgorszych zjawisk społecznych.
emelly pisze: chamstwo i prostactwo posunięte do granic możliwości stały się na tym forum akceptowalne.
Nie. Natomiast stosujemy gradację sankcji, co jest chyba raczej dość zrozumiałe.

Co się zaś tyczy insynuacji w wierszach-paszkwilach - trudno, abyśmy zaczęli stosować "cenzurę", usuwali teksty. Na każdym portalu literackim użytkownicy piszą nawzajem na siebie paszkwile, nie jest to specyfika akurat Ósmego piętra. Moim zdaniem dajemy jednak jasno do zrozumienia, że wolimy, aby wiersze czy też inne utwory miały wydźwięk uniwersalny. Jednak nie możemy ponosić osobistej odpowiedzialności za wszystko to, co inni opublikują czy napiszą. W takiej bowiem sytuacji powinniśmy być chyba jasnowidzami, żeby móc antycypować czyjeś (potencjalnie chamskie, czy też kontrowersyjne) posty i zanim się pojawią - usunąć delikwenta, aby w geście oburzenia nie odeszło w przyszłości dziesięciu innych.
emelly pisze:(np. ostatnio ktoś na komplement Iskierki, że ładny wiersz, odpowiedział "w takim razie musi być do dupy"...).
Przykro mi, że na ten wpis nie natrafiłam i nie mogłam się odnieść. Fizycznie nie jestem w stanie przeczytać absolutnie wszystkiego, co na portalu się pojawia. Każdy ma natomiast możliwość dokonania "zgłoszenia" takiego postu, zwrócenia uwagi administratorów lub moderatorów na negatywne zjawisko (opcja "zgłoś ten post" z wykrzyknikiem).
emelly pisze:Nie chce mi się szukać daleko, przypomnę tylko inną wypowiedź, za którą także autorki nie spotkały żadne konsekwencje, mimo udzielonego już wcześniej przez Administrację ostrzeżenia, że dalsze wycieczki personalne skończą się banem:
Pamiętam sytuację, gdy doszło do konfliktu na linii iskierka/część moderacji. Podjęliśmy w tej materii rozstrzygnięcia, które uznaliśmy za słuszne i - póki co - ten konflikt przycichł.
Przywoływanie go teraz uważam za chwyt poniżej pasa.

Gloinnen.

PS. Proszę Panie o to, aby nie dawały się ponieść emocjom.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”