Kaśka za rzeką 8
- anastazja
w listopadową noc mijała uśpione miasto
stopy gubiły odległość krzyku dzieci
próbowały zrozumieć ojcowską miłość
nim zarośnie blizną
Kaśka wisiała na ramieniu siostry
bez szans na przespaną noc i uśmiech matki
zawsze pachniała dobrocią
ukłony w stronę wiary nie zdały się na nic
ciągle wracała z pustymi rękoma
stopy gubiły odległość krzyku dzieci
próbowały zrozumieć ojcowską miłość
nim zarośnie blizną
Kaśka wisiała na ramieniu siostry
bez szans na przespaną noc i uśmiech matki
zawsze pachniała dobrocią
ukłony w stronę wiary nie zdały się na nic
ciągle wracała z pustymi rękoma
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Gloinnen
- Administrator
Re: Kaska za rzeką 8
Świetne określenie. I bardzo prawdziwe. Jakby miłość była otwartą raną, bo nieraz jest. Gdy na przekór zdrowemu rozsądkowi, gdy staje się źródłem cierpień, gdy jest tylko nieustannym dawaniem, odżywianiem własną duszą nieurodzajnej ziemi.anastazja pisze:dzieci próbowały
zrozumieć miłość zanim zarośnie blizną
"zanim zarośnie" - według mnie lepiej (ze względu na brzmienie) napisać: "nim zarośnie".
Ten wers oddzieliłabym enterem od strofy, do której go dokleiłaś. Moim zdaniem powinien istnieć autonomicznie.anastazja pisze:zawsze pachniała dobrocią
Wiersz bardzo "twój". Żyją w Tobie wciąż pewne nieuśmierzone tematy, które pewnie zawsze będą powracać i ukrywać się między wersami Twoich wierszy. Ludzkie nieszczęścia, zagubienie, ubóstwo, strach, brak miłości, uciekanie przed domowym piekłem, rodzinne tragedie, a w tle - wiara, modlitwa, nadzieja - jako jedyne źródło siły, niezbędnej do tego, aby mimo wszystko - żyć.
Pozdrawiam,

Glo.
PS. Chyba trzeba poprawić literówkę w tytule.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Dziękuję Glo. za czytanie, bałam się, że coś nie tak z wierszem, trzynaście czytających bez komentarza. Wiem to staje się nudne.
Obiecuję lżejszy kierunek.
Pozdrawiam serdecznie
Obiecuję lżejszy kierunek.
Pozdrawiam serdecznie
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
-
iskierka
Re: Kaśka za rzeką 8
to ja cię poczytam heh i wstawię komentarz, bo wiem jak się czujesz.anastazja pisze:trzynaście czytających bez komentarza. Wiem to staje się nudne.
Bardzo fajnie napisane
Nie mam uwag.
- Gloinnen
- Administrator
Zastanawiałam się, skąd mała ilość czytań i pomyślałam sobie, że generalnie ludzie nie lubią tzw. "cyklów poetyckich". Poeta ma jakiś zamysł, koncepcję, więc tworzy "w zapale" kolejne wiersze, podejmując tę samą tematykę, wracając do tych samych wątków. Faktycznie, to może znudzić w momencie, gdy te utwory pojawiają się przez dłuższy okres. Nieraz zlewają się w jedno, czasem nawet odbiorca nie pamięta, czy daną część cyklu już czytał, czy nie.
To moja obserwacja "forumowa" poparta doświadczeniem własnym - generalnie wiersze "z cyklu" cieszą się jakby mniejszą popularnością. Dotyczy to wielu Autorów.
I nie mam, szczerze mówiąc, żadnego pomysłu w tej materii.
- na jakimś forum, na którym kiedyś pisałam, był specjalny dział na cykle poetyckie - ale prawie nikt tam nie zaglądał i nie komentował;
- można cały cykl, jako przemyślaną całość publikować w jednym wątku - ale wtedy też mało kto przeczyta np. dziesięć wierszy z rzędu, o rzetelnym komentarzu nie wspomnę (lenistwo!).
Jedyny sposób, to nadawanie utworom "roboczych" tytułów (tak, by ich nie powtarzać), najlepiej "chwytliwych", celem zastawienia przynęty na ciekawość czytelników; unikanie numerków porządkowych, unikanie sformułowania "z cyklu" w tytule wątku... Taką informację można dać np. pod wierszem - dla tych, którzy się pofatygowali...

Glo.
To moja obserwacja "forumowa" poparta doświadczeniem własnym - generalnie wiersze "z cyklu" cieszą się jakby mniejszą popularnością. Dotyczy to wielu Autorów.
I nie mam, szczerze mówiąc, żadnego pomysłu w tej materii.
- na jakimś forum, na którym kiedyś pisałam, był specjalny dział na cykle poetyckie - ale prawie nikt tam nie zaglądał i nie komentował;
- można cały cykl, jako przemyślaną całość publikować w jednym wątku - ale wtedy też mało kto przeczyta np. dziesięć wierszy z rzędu, o rzetelnym komentarzu nie wspomnę (lenistwo!).
Jedyny sposób, to nadawanie utworom "roboczych" tytułów (tak, by ich nie powtarzać), najlepiej "chwytliwych", celem zastawienia przynęty na ciekawość czytelników; unikanie numerków porządkowych, unikanie sformułowania "z cyklu" w tytule wątku... Taką informację można dać np. pod wierszem - dla tych, którzy się pofatygowali...
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Gajka
Ten kierunek jest właściwy ... mnie się bardzo podoba Twój cykl
Nasteńko jest super
Nasteńko jest super
- anastazja
iskierko, masz dobre serducho, dziękuję, nie przejmuj sięiskierka pisze: to ja cię poczytam heh i wstawię komentarz, bo wiem jak się czujesz.
Może i dobry pomysł Glo. jednak dziwnie bym się czuła, zwabiając "jak muchy na lep".Gloinnen pisze: Jedyny sposób, to nadawanie utworom "roboczych" tytułów (tak, by ich nie powtarzać), najlepiej "chwytliwych", celem zastawienia przynęty na ciekawość czytelników; unikanie numerków porządkowych, unikanie sformułowania "z cyklu" w tytule wątku... Taką informację można dać np. pod wierszem - dla tych, którzy się pofatygowali...
Są różne powody, ten wymieniony przeze mnie i jeszcze wiele innych...
Dziękuję za słowo.
Gajka pisze:Ten kierunek jest właściwy ... mnie się bardzo podoba Twój cykl
Gaju
- em_
- zrozumieć miłość nim zarośnie blizną - piękne..
:-)
:-)
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
- anastazja
- Ewa Włodek
matka - chyba już udała się w tę droge, z ktorej nie ma powrotu. A dzieci - cóż, poczekają na zabliźnienie miłości, choc to łatwe nie jest i - wbrew pozorom - czas nie zawsze sprzyja... Wiara - czasem pomaga...
uśmiechów moc, Anastazjo...
Ewa
uśmiechów moc, Anastazjo...
Ewa