Lady Breivik

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
emelly

Re: Lady Breivik

#21 Post autor: emelly » 17 gru 2012, 21:37

tea pisze:Nigdzie też nie mogę się dopatrzyć czegoś, co określasz jako " chamstwo ".
To przykre.
Gloinnen pisze:Jak widać, nasza polityka nieszafowania sankcjami, polegająca na próbach pokojowego rozstrzygania konfliktów i podejmowaniu negocjacji, zamiast karania od razu i z mety - jest nie tylko nieskuteczna,
Właśnie nieskuteczność jest problemem. ;)

Pozdrawiam,
Emelly

czochrata

#22 Post autor: czochrata » 17 gru 2012, 21:57

Masz rację,Glo...moje emocje adekwatne do temperatury za oknem (coraz chłodniej) :smoker:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#23 Post autor: Gloinnen » 17 gru 2012, 22:01

emelly pisze:Właśnie nieskuteczność jest problemem.
Nie sądzę, aby nawet najostrzejsze sankcje były w stanie zmienić temperamenty, charaktery czy też postawy ludzkie, bądź wzajemne nastawienie do siebie użytkowników.
Nie możemy odpowiadać za to, że ktoś ma usilną wolę atakowania innych. Mamy w końcu do czynienia z ludźmi dorosłymi. Jedynym skutecznym posunięciem, idąc Twoim tokiem myślenia, byłoby dożywotnie banowanie bądź natychmiastowe usuwanie każdego konta za najmniejszy nawet przejaw niesubordynacji.
Wszelkie inne środki mogą się zawsze okazać niewystarczające.

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#24 Post autor: skaranie boskie » 17 gru 2012, 22:02

emelly pisze:Właśnie nieskuteczność jest problemem.
Miło, że się zainteresowałaś sprawą, Emelly.
Odbieram to jako aktywny udział w życiu forum, a takowy cenię sobie najwyżej.
Pozwól jednak, że spróbuję uspokoić nieco emocje kilkoma zdaniami wyjaśnień. Co prawda zrobiła to już Glo, dodam jednak i swoje trzy grosze.
Zacznę od zacytowanej skuteczności.
Mieliśmy na portalu kilka konfliktów, większość udało nam się wygasić, nie uciekając się do rozwiązań ostatecznych. Jako forum, mające w tytule słowo "przyjazny", jesteśmy dalecy od banowania kogokolwiek. Najwyżej czasowo, a i to w przypadku nieskuteczności innych działań.
Jeśli zapoznałaś się z naszym regulaminem, zapewne wiesz, że pomiędzy upomnieniem, a "grubszymi" sankcjami, przewidzieliśmy ostateczne upomnienie na PW. To ono najczęściej skutkuje zaprzestaniem niewłaściwych działań przez upominanego. Wnoszenie więc, że ktoś nie dostał ostrzeżenia, choć mu takie zapowiedziano, nie jest do końca słuszne.

Teraz sprawa SamoZuo.
Przyznaję, że zawiniliśmy tu zaniedbaniem. W nawale prac związanych z antologią, obojgu nam gdzieś umknęła konieczność poinformowania Użytkowników o jej odejściu. Nadrobimy to, choć po niewczasie. Żeby jednak była jasność - SamoZuo odeszła na własne życzenie, zgodnie z procedurą usuwania konta. Nawet jeśli zażądała usunięcia pod wpływem emocji, powtórzyła je po tygodniu, który pozostawiliśmy jej do namysłu. Niestety, nie mamy prawa pozostawiać niczyjego konta bez jego zgody. Myślę, że całe zamieszanie wywołało nasze chwilowe niedbalstwo, za które serdecznie przepraszamy.
Mimo wszystko ubolewam również nad nieprzyjemną oceną całokształtu naszej pracy portalowej, sprowadzaniu jej wyłącznie do problemu konfliktów i sposobów ich zażegnywania. Skoro jednak o tym rozmawiamy, oświadczam, że nie stosujemy i nie będziemy stosować żadnych metod ograniczających dopuszczalną prawem wolność wypowiedzi, szczególnie wypowiedzi artystycznej. Forum, to w pewnym sensie skupisko ludzi. Ludzi różnych. Nie znam takiego, które istniałoby bezkonfliktowo. Nasza rola nie w karaniu, w zamykaniu ust, a co najwyżej w łagodzeniu napięć i niedopuszczaniu do eskalacji zaistniałych nieporozumień i konfliktów.

Mam nadzieję, że i ten niebawem przejdzie do historii, czego Wam wszystkim, jak i sobie samemu życzę.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

emelly

#25 Post autor: emelly » 17 gru 2012, 22:32

Gloinnen pisze: Jedynym skutecznym posunięciem, idąc Twoim tokiem myślenia, byłoby dożywotnie banowanie bądź natychmiastowe usuwanie każdego konta za najmniejszy nawet przejaw niesubordynacji.
Nieprawda. Nie zareagowałabym tak ostro, gdyby wypowiedzi poniżej krytyki były w tych wątkach 2 lub 3. Ich po prostu było bardzo sporo i nie spotkało się to z żadną poważną reakcją dostrzegalną z zewnątrz. Po lekturze obu wątków mam świadomość, że jeśli któregoś dnia najdzie mnie ochota na brutalne obśmianie lub zgnojenie kogoś, spokojnie mogę to zrobić na forum i nie spotka mnie z tego powodu żadna przykrość. Mówiąc o przykrości, mam na myśli np. tygodniowy ban, który przecież nie jest jakąś szczególnie odczuwalną karą. Nieraz jest tak, że przez tydzień nie zaglądam na forum i nawet tego nie zauważam. A jednak jest to konkretny komunikat.

Zresztą nawet nie chodzi o to, żeby dawać bana, po prostu chodzi o reakcję dostrzegalną na forum publicznym. Ktoś został publicznie znieważony, więc publicznie daje się ostro do zrozumienia, że takie znieważanie jest niedopuszczalne. Bo inaczej wysyła się komunikat, że chamstwo jest w gruncie rzeczy akceptowalne na forum. Nie piszę, że jest w pełni akceptowane, ale że jest akceptowalne. Co z tego, że było ostrzeżenie na PW, skoro nie było ostrzeżenia publicznego? W takich sprawach właśnie aspekt publiczny jest najważniejszy.
skaranie boskie pisze: Skoro jednak o tym rozmawiamy, oświadczam, że nie stosujemy i nie będziemy stosować żadnych metod ograniczających dopuszczalną prawem wolność wypowiedzi, szczególnie wypowiedzi artystycznej.
Dlatego napisałam, że w sumie rozumiem Wasze podejście do kwestii insynuacji. Natomiast wypowiedzi Czochratej insynuacjami nie były, były brutalnym atakiem, powtarzanym wielokrotnie.
skaranie boskie pisze:Nasza rola nie w karaniu, w zamykaniu ust, a co najwyżej w łagodzeniu napięć i niedopuszczaniu do eskalacji zaistniałych nieporozumień i konfliktów.
I tu jest właśnie pies pogrzebany - w przypadku bardzo agresywnych zachowań "miękka" reakcja prowadzi do eskalacji, a "przyjazna" postawa wobec zdecydowanie "nieprzyjaznych" zachowań skutkuje tym, że strona właśnie przestaje być "przyjaznym portalem literackim". Nie da się być przyjaznym dla wszystkich naraz, czasem przyjazność wobec jednych skutkuje skrajną nieprzyjaznością wobec innych. W tym wypadku ewidentnie doszło do eskalacji, czego najlepszym dowodem jest właśnie odejście SamoZuo.

czochrata

#26 Post autor: czochrata » 17 gru 2012, 22:55

Komuś tu chyba portal "przyjazny" kojarzy się z "policyjnym"(?!).... :myśli:

Dodano -- 17 gru 2012, 23:00 --

Dodam tylko,że na tym min.polega istnienie tego typu portali-ludzie tworzą literaturę i jednocześnie tzw.życie literackie wokół.W Młodej Polsce zasiadano do kawiarnianych stolików i zaręczam,że powodem tych spotkań była zarówno literatura jak i oni sami... :beer:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#27 Post autor: Gloinnen » 17 gru 2012, 23:02

Policyjny - to może za mocno powiedziane.
Traktujemy jednak użytkowników jak dorosłych ludzi, odpowiedzialnych za swoje wpisy, a nie jak przedszkolaków, którym rozdaje się klapsy.

Myślę jednak, że stanowisko administratorów zostało już tutaj aż nadto obszernie wyjaśnione i proszę o zakończenie off topu. Jeżeli ktoś ma ochotę wnieść konkretne zastrzeżenia odnośnie zarządzania portalem, zapraszam do działu NASZE FORUM.

Gloinnen.

/B. Zadura

czochrata

#28 Post autor: czochrata » 17 gru 2012, 23:09

Nie przeczytałaś.?...do działu Nasze Forum!!! :crach:

Dodano -- 17 gru 2012, 23:10 --

P.S. do emelly

emelly

#29 Post autor: emelly » 17 gru 2012, 23:20

Przepraszam, miałam się już nie odzywać ;) W każdym razie, to już ostatni komentarz :)
czochrata pisze:Nie przeczytałaś.?...do działu Nasze Forum!!!
?
czochrata pisze:W Młodej Polsce zasiadano do kawiarnianych stolików i zaręczam,że powodem tych spotkań była zarówno literatura jak i oni sami...
Ale jeśli w pewnym momencie poeci zaczynali się okładać pięściami, to pewnie właściciel kawiarni stanowczo prosił ich o spokój, a jeśli nie działało, to wypraszał na zewnątrz i nie miało to nic wspólnego z "państwem policyjnym"... ;)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#30 Post autor: Gloinnen » 17 gru 2012, 23:22

NASZE FORUM jest to dział przeznaczony na dyskusje związane z tym, co dzieje się na Ósmym piętrze. Tam można zgłaszać wszystko to, co użytkownicy uważają za istotne dla forumowego życia i warte przedyskutowania. Administracja jest otwarta na dialog. Tutaj natomiast jest miejsce na debatę literacką, dlatego zwróciłam się z propozycją, by przenieść rozliczenia portalowej władzy spod wiersza do odpowiedniego działu.

I do okładania się pięściami, mam nadzieję, że nie dojdzie, nawet wirtualnego.

W końcu - święta idą...

Glo.

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”