Pssst...

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
MARCEPAN

Pssst...

#1 Post autor: MARCEPAN » 04 lut 2013, 17:52

Moja koleżanka przespała się z koleżanką swojej koleżanki. Właściwie to sypia z nią regularnie, bo stwierdziła, że mężczyźni jej nie pociągają Z trwogą słucha cytatów z "Biblii" i wywodów na temat jałowości homoseksualnych związków. Ma piękne, okrągłe piersi i martwi się, że zbrzydła jej pupa. Spogląda w lustro i szuka oznak choroby, o której mówią niektórzy politycy. Dotyka twarzy odbitej w lustrze, na zaparowanym szkle maluje serce, a w nim imię. Agnieszka.
- Czyż jest jakaś różnica, gdyby w tym romantycznym symbolu napisać imię; "Karol"? Albo; "Andrzej"? - pyta siebie samą i układa włosy. Mokre, bo musiała wziąć kąpiel.
Płakała.
Płakała, bo ojciec nie chce jej już znać. A przecież uczył ją jeździć na rowerku, zabierał z przedszkola i pokazywał, które grzyby może w lesie zbierać bez obaw i jak udusić je z cebulką i śmietaną Płakała, bo człowiek w telewizji brzydko o niej mówił. Nawet jej nie zna, nigdy jej nie widział, a ona się go boi. Boi się jego słów, wykrzywionej twarzy, podniesionego głosu i agresywnych gestów.
- Jest zero - jedynkowy - mówi do mnie. - Ten facet z telewizji jest zero - jedynkowy.
- Co to znaczy? - pytam.
- Świat dla niego jest czarno - biały. Prosty. Zwykły. Żal mi go, bo nie widzi innych kolorów.
Moja koleżanka chowa twarz, boi się starych znajomych ze szkoły i pyta o koszt biletu do Anglii. Dla dwóch osób, dla dwóch kobiet, które patrzą na siebie z miłością.
One mieszkają w jednym łóżku, pod jednym dachem, a mi to nie przeszkadza.
Pssst... Na pamięć o mych dzielnych przodkach - wybaczcie, ale chyba nie jestem prawdziwym patriotą.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 14:04 przez MARCEPAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Optymista twierdzi, że żyjemy w najdoskonalszym ze światów. Pesymista obawia się, że to może być prawda.

http://www.krristoff.com/ - zapraszam na stronę fotograficzną kuzyna.

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: Pssst...

#2 Post autor: Ewa Włodek » 07 lut 2013, 13:39

jest problem i jest opowiadanie o problemie. A właściwie - o dwu problemach: jeden ma bohaterka, która jest "inna" - i nie ważne, czy z racji orientacji seksualnej, czy z powodu niepełnosprawności, koloru skóry, i tak dalej - i przez to nieakceptowana w społeczeństwie, a nawet tępiona i odsuwana na margines, a właściwie - wyrzucana poza nawias.
I drugi problem - bohater: ponieważ "inność" mu nie przeszkadza, już zastanawia się, czy aby przez to nienegatywne podejście do niej nie stanie się - "inny"? i Bedzie miec takie same problemy, jak bohaterka?
Mnie się spodobało...
:ok:

ale:
MARCEPAN pisze: A przecież uczył jeździć ją na rowerku
a przecież uczył ją jeździć na rowerku - tak jest poprawnie
MARCEPAN pisze: ale chyba nie jestem prawdziwym patriotom
czy ta końcówka "om" - to celowo, z leceważeniem dla pewnego rodzaju postaw? Czy powinno być "patriotą?"

pozdrawiam ciepło...
Ewa

MARCEPAN

#3 Post autor: MARCEPAN » 08 lut 2013, 14:03

Upsss.... ale babola strzeliłem :( Nie, nie było to celowym zamysłem, już poprawiam na "patriotą". Dzięki za wgląd i wgłębienie się w problem (problemy). Cóż, w trudnym kraju przyszło nam żyć. Wskazane błędy poprawiłem.
Optymista twierdzi, że żyjemy w najdoskonalszym ze światów. Pesymista obawia się, że to może być prawda.

Bonifacio Sieczepia
Kontakt:

#4 Post autor: Bonifacio Sieczepia » 13 lut 2013, 0:15

Ciekawie - męski narrator pozytywnie o podmiotach lesbijskich. Tak trzymać. Odwrotnie także.
Przedostatnie zdanie - proponuję zrezygnować z "one", oraz "a", no i wstawić "mnie" zamiast "mi".
W ostatnim dobrze byłoby zrezygnować z "Pssst..." a przynajmniej z wielokropku.
Puenta - zdecydowanie na tak.
:ok:
Andrzej Bonifacy Fudali

Awatar użytkownika
Miladora

#5 Post autor: Miladora » 17 lut 2013, 22:42

Marcyś - czyś Ty to na kolanie pisał? :myśli:
Nie skacz po czasach:
- pyta siebie samą i układa włosy. Mokre, bo musiała wziąć kąpiel.
Płakała. - Płacze.
Płakała, bo ojciec - Płacze, bo ojciec...
- Płakała, bo człowiek w telewizji - Płacze, bo człowiek...

- cebulką i śmietaną(.) Płakała, bo człowiek

- Jest zero - jedynkowy - mówi do mnie. - Ten facet z telewizji jest zero - jedynkowy. - zero-jedynkowy

- czarno - biały. - czarno-biały

- a mi to nie przeszkadza. - mnie to nie przeszkadza

- Na pamięć o mych dzielnych przodkach - o moich

Jest sens i jest pointa, tylko (błagam) przejrzyj zawsze tekst przed publikacją, bo gdy pierwszy raz przeczytałam, to mi ręce opadły. Na szczęście coś już zdążyłeś poprawić. ;)

:vino:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Awatar użytkownika
Patka

#6 Post autor: Patka » 17 lut 2013, 23:03

Podoba mi się i to bardzo. Błędy są, owszem, i to takie najgłupsze, typu brak kropki, które można wyeliminować po ponownym przejrzeniu tekstu (a tekst krótki, więc nie będzie problemu). Podoba mi się, że tekst napisany jest prostym językiem.
MARCEPAN pisze:Ma piękne, okrągłe piersi i martwi się, że zbrzydła jej pupa
To zdanie mnie urzekło. Naprawdę.

Bałam się podczas czytania, że spieprzysz ten tekst głupią końcówką, na szczęście tak nie było.
MARCEPAN pisze:"Biblii"
Nie wiem, czy ten cudzysłów jest tu potrzebny, tzn nigdy wcześniej nie spotkałam się z zapisem z cudzysłowem.
MARCEPAN pisze:imię; "Karol"? Albo; "Andrzej"?
Bardziej by pasowały dwukropki zamiast średników. A nawet bez znaku byłoby dobrze. Tak myślę.

MARCEPAN

#7 Post autor: MARCEPAN » 19 lut 2013, 6:30

Bonifacio Sieczepia - dzięki za miłe słowo i że jednak Sienieczepiasz ;)

Patko - cieszę się, że się podobało.

Miladoro - ja od pewnego czasu wszystko robię na kolanie :( Szkoda, że to widać. Nawet na tak krótki tekst brakło mi czasu, ale obiecuję poprawę. Następnym razem nie wkleję dopóki nie przeczytam naście razy. Dzięki za mobilizację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”