nie płakałem
tak nigdy
pijany
tak nigdy
nie byłaś mi bliższa
na jutro zaplatając warkocze
zapominalska
wtarta w ceratę
która tyle przeszła
jedne życie
-
jedne życie
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."
- Gloinnen
- Administrator
Re: jedne życie
W tytule chyba powinno być "jedno życie"...
A wiersz podoba mi się... Może dlatego, że - choć smutny - zawiera coś więcej, poza właściwym Twoim wierszom nihilizmem
Skojarzenie: ojciec/córka? bo tak to widzę - żal, którego świadkiem jest mała dziewczynka, z warkoczykami... "zapominalska"... Tak, zapomina, bo jeszcze nie rozumie dramatyzmu sytuacji. Szuka miłości. A peel właśnie coś zrozumiał.
Czasem pijany ma swoje momenty olśnienia. Właśnie "w stanie". Niestety, niewiele z nich pozostaje następnego dnia. A dziewczynka czeka...
Przedstawiam tylko moją interpretację, bo może przecież chodzić równie dobrze o żonę, matkę, siostrę, narzeczoną... Ale mi to dziecko chodzi cały czas po głowie.
Pozdrawiam,
Glo.
A wiersz podoba mi się... Może dlatego, że - choć smutny - zawiera coś więcej, poza właściwym Twoim wierszom nihilizmem
Skojarzenie: ojciec/córka? bo tak to widzę - żal, którego świadkiem jest mała dziewczynka, z warkoczykami... "zapominalska"... Tak, zapomina, bo jeszcze nie rozumie dramatyzmu sytuacji. Szuka miłości. A peel właśnie coś zrozumiał.
Czasem pijany ma swoje momenty olśnienia. Właśnie "w stanie". Niestety, niewiele z nich pozostaje następnego dnia. A dziewczynka czeka...
Przedstawiam tylko moją interpretację, bo może przecież chodzić równie dobrze o żonę, matkę, siostrę, narzeczoną... Ale mi to dziecko chodzi cały czas po głowie.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
...myślę ,że każdy coś tam pewnie sobie znajdzie.To o co chodzi autorowi to już kwesta domniemywań,tak było ,i pozostanie:)-pozdr.
-
- Kontakt:
miałam niby nie przyjść ale tak pomyślałam że teraz dodasz naprawdę dobry wiersz ... i tak jest
dla mnie to opowieść o wspomnieniu miłości do młodej kobiety która odeszła
która zaplata warkocze wieczorem bo rano trudno się to robi
a "zapominalska" - jednym słowem celnie reprezentuje wieką czułość bohatera dla niej
a ta cerata kojarzy mi się z kochaniem się na stole
choć oczywiście może to być cokolwiek innego bardziej zakodowane jedynie wspólne przeżycie
To świetny wiersz o rzeczach zarówno prawdziwych jak pięknych

dla mnie to opowieść o wspomnieniu miłości do młodej kobiety która odeszła
która zaplata warkocze wieczorem bo rano trudno się to robi
a "zapominalska" - jednym słowem celnie reprezentuje wieką czułość bohatera dla niej
a ta cerata kojarzy mi się z kochaniem się na stole

choć oczywiście może to być cokolwiek innego bardziej zakodowane jedynie wspólne przeżycie
To świetny wiersz o rzeczach zarówno prawdziwych jak pięknych

-
...to miło ,że spojrzałaś:)...fajnie byłoby tak pokochać się na stole...nie przeczę.Jednak Glo jest bliższa prawdy.Nawet słowo "wtarta" i "cerata" w jakimś stopniu,ukazuje dramat...codzienności która nie jest cukierkowa,a jednak gdzieś pozostawia nutkę przemyślenia,gdy "cerata" może się w końcu przetrzeć,tak jak czyjeś życie.Myślę ,że tak naprawdę nie chcemy nikogo niewinnego kaleczyć,lecz zapewne odciskamy piętno ,żałujemy,marząc o poprawie,a może zdarzy się cud,podniesiemy głowę,bodaj przed śmiercią.Wyszepczemy..."bardzo Cię kochałem".Ktoś odpowie - "wiem".
- anastazja
Jest ból wpleciony w warkocze, piękne. Brawo 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"