między słowami

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
marta zoja

między słowami

#1 Post autor: marta zoja » 31 mar 2013, 22:33

czytam
próbuje
odpowiedzieć
ciszą
czytaj
mnie
między
pomiędzy
ja.......
nie ja
w Twoich
słowach
zdziwienie
takie same
słowa
jak
wypowiadane
codziennością
przeze Mnie
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: między słowami

#2 Post autor: Gloinnen » 27 kwie 2013, 9:59

Właściwie większość moich sugestii spod innego wiersza - podtrzymuję i tutaj.
Do tego jeszcze dodam:
- proponuję oszczędniej szafować zaimkami; to raczej cecha "początkującego pisania";
- w wierszu nie stosujemy grzecznościowego pisania zaimków z dużej litery - "Twoich", "Cię", itp.; wiersz nie jest listem;
- "Mnie" z dużej litery wygląda pompatycznie.
- szukaj ciekawych, nie zużytych metafor, a jeśli już posługujesz się leitmotivami - takimi jak "czytanie drugiego człowieka" - spróbuj je wykorzystać w nietypowy, nieszablonowy sposób, pobaw się nimi; zaskocz czymś odbiorcę, a nie powielaj schematy z milionów wierszy podobnych do siebie...

Widzę, że dużo piszesz, albo Twoja szuflada jest bardzo pojemna.
Jeżeli wena Ci sprzyja - to może warto zainwestować nie w ilość, ale w jakość? Staraj się nie tylko zagłębiać w siebie samą, ale szukaj inspiracji w tym, co Cię otacza - w codziennych sytuacjach, w spotkaniach z ludźmi, w wydarzeniach z życia. Pokazuj refleksję przez ich pryzmat, wtedy nabierze "ciała", będzie wiarygodna. Zobacz np., jak to robi jedna z naszych forumowych koleżanek - anastazja.
Jeżeli natomiast chcesz nam zaprezentować bogaty dorobek, to zastanów się, czy nie lepiej byłoby dać spokój "szufladowcom" i po prostu spróbować teraz pisać od nowa, z nową wiedzą, z nowymi przemyśleniami, także z dystansem do dawnych doświadczeń i towarzyszących im uczuć. W ten sposób można się rozwijać, doskonalić pióro.
Być może po jakimś czasie znów otworzysz szufladę i wtedy będziesz umiała ocenić Twoje dawne wiersze bardziej rzetelnie i obiektywnie, popracować nad nimi, poprawić, wykorzystać to, co nadaje się do ocalenia, oszlifowania...

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”