Powiem ci szczerze jak litera literze
jesteśmy w tym samym alfabecie
kultur wiele myśli jeszcze więcej
ale co z tego jak litery tylko chodzą
od Alfy przez Betę do gamy Omeg
tworzymy razem najróżniejsze słowa
bez których nic nie miałoby znaczenia
zbieramy się tworząc złożone zdania
wzbogacając co krok nasz dorobek
tu nie ma żadnych zbędnych znaków
każda z nas jest równie ważna
żyjemy jak jeden wielki organizm
oddychamy sobą żywiąc się wzajemnie
jak byśmy się wszystkie zebrały
tańcząc po wersach jak na balu
powstałaby największa epopeja
a wieszczem stałby się alfabet
Alfabet
-
Re: Alfabet
Bardzo przypadł mi do gustu.
Nie ma kombinowania na siłę, za to jest bardzo udane kombinowanie w kwestii ogólnego, metaforycznego obrazu wiersza.
Ludzie, jak litery alfabetu. Niby proste, ale jednak ktoś to musi tak pierwszy nazwać:)
Zdecydowanie "przygarniam". Proste prawdy mają to do siebie, że nie można ich zignorować. Mają totalną ostrość przekazu, są piękne i mądre.
I to taka prosta prawda pod postacią wiersza. Nikt nie odważy się zakpić, bo każde słowo to zwyczajnie prawda, a puenta na dodatek smakowita w osobny, niezależny sposób.
Nie ma kombinowania na siłę, za to jest bardzo udane kombinowanie w kwestii ogólnego, metaforycznego obrazu wiersza.
Ludzie, jak litery alfabetu. Niby proste, ale jednak ktoś to musi tak pierwszy nazwać:)
Zdecydowanie "przygarniam". Proste prawdy mają to do siebie, że nie można ich zignorować. Mają totalną ostrość przekazu, są piękne i mądre.
I to taka prosta prawda pod postacią wiersza. Nikt nie odważy się zakpić, bo każde słowo to zwyczajnie prawda, a puenta na dodatek smakowita w osobny, niezależny sposób.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Ewa Włodek
Re: Alfabet
no, ciekawe porównanie alfabetu do ludzkiej społeczności. Jest pomysł, jest wykonanie...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
- anastazja
Staranny wiersz, jaki pomysł, nawiązanie ludzi do cyfr, świetnie się czyta, czego chcieć wiecej 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"