gdy Luiza K. patrzy przez okno
śnieg topnieje
od ciepła jej oczu
mężczyzna z czarnym wąsem
spuścił się
i zostawił szalik
są światy większe niż krawędź tapczanu
marzenia niewidki
skrzepnięte godziny
gdy Luiza K. czesze włosy
papieros wypala się w popielniczce
niezauważony
jest światło na końcu korytarza
noc wychodzących spod pierzyny cieni
tętniąca w żyłach samotność
gdy Luiza K. bierze prysznic
atrament na stronie pamiętnika wysycha
kąpiel trwa wieki
Luiza K.
-
Re: Luiza K.
trochę mnie dziwiAdela pisze:gdy Luiza K. patrzy przez okno
śnieg topnieje
od ciepła jej oczu
jak kobiecie o tak ciepłym wejrzeniu
samotność może tętnić w żyłach
ciepło przyciąga i naprawdę ciepłe osoby
raczej nie bywają samotne, chyba że
w zupełnie innym aspekcie
ale wiersz b. ciekawie napisany
przeczytałem z zainteresowaniem

-
Rewelacyjne.
Czuję tragizm, wielki smutek w tym wierszu, jednoczę się z nim, bo jest tak pisany, że oplata, jak więzy.
Rewelacyjnie prowadzony wiersz - trochę spokojnej narracji, niemalże romantyczny obrazek ciekawej (imię sugeruje(tak między wierszami), że może być niebanalna), intrygującej kobiety i druga strona - opis brudnego, ohydnego seksu.
Połączenie delikatności, wdzięku w zapisie z mocnymi obrazami powoduje niezwykły klimat.
Czytam kilka razy i dziwne uczucie, jakieś "zahipnotyzowanie", gdy Luiza K. ukazana jest jako elegancka, piękna kobieta, spokojna, niemal zadumana (czytam to sobie z imienia, z słów między słowami, czuję to), a z drugiej strony jest wykorzystanym "mięsem" dla "kopulatora". Krzywe lustro w pięknych, złoconych ramach.
Świetny.
Czuję tragizm, wielki smutek w tym wierszu, jednoczę się z nim, bo jest tak pisany, że oplata, jak więzy.
Rewelacyjnie prowadzony wiersz - trochę spokojnej narracji, niemalże romantyczny obrazek ciekawej (imię sugeruje(tak między wierszami), że może być niebanalna), intrygującej kobiety i druga strona - opis brudnego, ohydnego seksu.
Połączenie delikatności, wdzięku w zapisie z mocnymi obrazami powoduje niezwykły klimat.
Czytam kilka razy i dziwne uczucie, jakieś "zahipnotyzowanie", gdy Luiza K. ukazana jest jako elegancka, piękna kobieta, spokojna, niemal zadumana (czytam to sobie z imienia, z słów między słowami, czuję to), a z drugiej strony jest wykorzystanym "mięsem" dla "kopulatora". Krzywe lustro w pięknych, złoconych ramach.
Świetny.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Dziękuję za lekturę i miłe słowa.
Pozdrawiam ze słońcem w tle i niesmutno:)
A.
Pozdrawiam ze słońcem w tle i niesmutno:)
A.
- Ewa Włodek
Luiza K. - z kontekstu wynikałoby - prostytutka? Albo - "poszukiwaczka"? Tak czy siak - kobieta bardzo nieszczęśliwa, samotna, ale niosąca w sobie (jeszcze) mnóstwo pozytywnej energii, i gotowa - faktycznie, lub tylko - życzeniowo - podzielić się nią z każdym, kto wypełni jej "pustkę istnienia". Tak czytam sens...
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

pozdrawiam serdecznie...
Ewa
Dobre, czuje się klimat.
Może jest tak jak Ewa interpretuje, albo niekoniecznie prostytutka, może kobieta samotna, która łapie się byle kogo i potem zostaje sama, żałuje, cierpi.
Pozdr.

Może jest tak jak Ewa interpretuje, albo niekoniecznie prostytutka, może kobieta samotna, która łapie się byle kogo i potem zostaje sama, żałuje, cierpi.
Pozdr.

- Ratana
Wykreowana przez Ciebie postać jest bardzo namacalna, tak łatwo się z nią utożsamić. Super!