Zaskoczony

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Tomasz Kuza

Zaskoczony

#1 Post autor: Tomasz Kuza » 02 cze 2013, 14:40

Zaskoczony

- Dzień dobry. Humbert Humbert z firmy Play – usłyszałem, gdy odebrałem telefon. – Jeśli pan pozwoli, zajmę panu chwilę czasu i przedstawię naszą promocyjną ofertę, którą specjalnie dla pana przygotowaliśmy. Informuję, że w trosce o dobro naszych klientów, nasza rozmowa będzie nagrywana…
Zanim zdążyłem odpowiedzieć, Humbert Humbert zarzucił mnie już potokiem kuszących propozycji, snując przede mną wizję wspaniałej przyszłości. Próbowałem mu parę razy przerwać, ale bezbłędnie odgadywał moje myśli, uprzedzając je zawczasu. Po jakiś dwudziestu minutach tej konwersacji, podczas której zdążyłem zjeść śniadanie i umyć zęby, zauważyłem, że powoli dobiega do końca.
- Jeżeli akceptuje pan naszą ofertę, to proszę o ustne wyrażenie zgody, ponieważ jak mówiłem nasza rozmowa jest nagrywana – powiedział tonem nie przewidującym innej odpowiedzi, niż właściwa.
- No ale Wojewódzki jest w Playu – oświadczyłem, przypominając sobie reklamę, którą właśnie widziałem. Zapanowała chwila ciszy. Mój rozmówca widocznie próbował poukładać sobie w głowie tę skomplikowaną odpowiedź, która nie pasowała do żadnego schematu.
- No i co z tego? – zapytał w końcu, zadziwiająco zwięźle, jak na kogoś tak wygadanego.
- To, że ja go nie lubię.
Tym razem zapanowała jeszcze dłuższa chwila ciszy, mimo, że bynajmniej nie mówiłem po niemiecku. Uwielbiam tak zaskakiwać natrętnych telemarketerów. Syciłem się jak wąż nad upolowanym kurczakiem.
- No to go wywalimy – padła nieoczekiwana odpowiedź. Kurczak stanął mi w gardle i wydałem odgłos przetykającego się zlewu, po czym nastąpiła najdłuższa chwila ciszy w moim życiu.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

Re: Zaskoczony

#2 Post autor: skaranie boskie » 02 cze 2013, 21:58

Dobre to jest.
Właściwie to chyba napisało samo życie.
Ubawiłem się, czytając.
Nie mam zastrzeżeń do warsztatu, chyba, że coś przeoczyłem. ;)
Mam natomiast inne - to nie jest opowiadanie, tylko klasyczna miniatura, przenoszę więć do właściwego działu.
Na pohybel telemarketerom! :beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Patka

#3 Post autor: Patka » 03 cze 2013, 23:06

Tomasz Kuza pisze: Humbert Humbert
Myślałam, że to jakieś nawiązanie do "Lolity", ale nie mogę rozkminić jakie.

No, miniaturka współczesna. Nie przepadam za tekstami, które nawiązują do osób żyjących, zwłaszcza tzw "celebrytów", i w ogóle do telewizji, internetu itp. itd. Ale jak autor robi to w umiejętny sposób, to nie narzekam. Tu fajny pomysł jest, wykonanie - nie przyglądałam się zbytnio tekstowi, ale ogólnie czytało się dobrze, zakończenie mocne, a to w miniaturach jest ważne.

Awatar użytkownika
411

#4 Post autor: 411 » 04 cze 2013, 14:00

Powtórze za przedmówcami: dobre, dobrze napisane, lekkie i zabawne.
Nie znam wprawdzie z autopsji tych piekielnych, nachalnych telefonów, ale slyszalam to i owo...

Ups. Zapomnialam. Witaj Tomku!

A teraz niech mi nikt nie zawraca gitary, bo wracam do lektury. O najniebezpieczniejszej.
Jak doczytam - odniose sie, jesli pozwolisz, ale na pw.

Tymczasem - milego.
J.
:smoker:
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#5 Post autor: Gloinnen » 04 cze 2013, 16:07

Ja też nie cierpię Wojewódzkiego! :beer:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Tomasz Kuza

#6 Post autor: Tomasz Kuza » 09 cze 2013, 14:02

Cieszę się, że się podoba. Masz rację Patka. Humbert Humbert przeszedł do Playa z Lolity.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”