Jak krytykować to zawsze i wszędzie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Psychodeliczna

Jak krytykować to zawsze i wszędzie

#1 Post autor: Psychodeliczna » 06 paź 2013, 13:31

Geniusz geniusza geniuszem pogania
Pokazując idiotyzm za wielu
Jakże mnie dziwi ta zacna emfaza
w słowach napisanych na kiblu

Nilmo

Re: Jak krytykować to zawsze i wszędzie

#2 Post autor: Nilmo » 06 paź 2013, 13:45

O, ta miniatura jest dobra. Czuć w niej ekspresję, urażoną dumę gniew, słuszny czy nie, ale prawdziwy.
Co do samej treści to się równiez zgadzam. Wielu ma się za takich geniuszy, że krytykę uważają za profanację własnej narcystycznej świętości, pomimo że jak wiersz podaje ich geniusz jest wpisany jedynie w deskę klozetową. Brawo! Tak trzymaj.

A tak na marginesie...skoro tak wielu tych "geniuszy" na swojej "poetyckiej" drodze spotykasz, to może warto byłoby nie być tak bezkrytycznym wobec siebie i zastanowić się że może coś w tym z racji jest? Stać Cię na to?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2013, 9:05 przez Nilmo, łącznie zmieniany 3 razy.

Sede Vacante

#3 Post autor: Sede Vacante » 06 paź 2013, 19:18

Suuuuper!
Geniusze piszący na drzwiach kibla - otóż to!!!
Podsumowałaś idealnie zjawisko wszystkowiedzących, nudzących się na sedesie . Biorę dosłownie, choć nie trzeba, bo w fabryce mamy takie drzwi. Spisane myślami tak, że nie ma grama wolnego miejsca,a każdy tam każdego"poucza", czym jest życie i kogo należy nienawidzić, a kogo zabić od razu.
Ale miniatura bardzo uniwersalna, do odczytywania w szerszej, niż kibelek perspektywie. Tyle, że akurat trafiło na mnie i "drzwi mojej fabryki" :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

ono

#4 Post autor: ono » 07 paź 2013, 7:24

może w innym miejscu (okienku/temacie) na tym forum bardziej bym się tym zachwycił, ale w wierszach białych, niezbyt on pasuje . zastanów się. :sorry:

Nilmo

#5 Post autor: Nilmo » 07 paź 2013, 9:01

Uważaj Kamil bo zostaniesz mianowany geniuszem jak ja. Niestety na tej planecie istnieją ludzie, których mozna jedynie chwalić.

ono

#6 Post autor: ono » 07 paź 2013, 10:40

Nilmo pisze:Uważaj Kamil bo zostaniesz mianowany geniuszem jak ja. Niestety na tej planecie istnieją ludzie, których mozna jedynie chwalić.
Nilmo, znasz mnie, niejedno na forach poetyckich juz połknąłem, niejedną scieżkę wydeptałem i nic mnie nie jest zdziwić ani zranić. piszę to co myślę i komentuję uczciwie - ten co chce by go tylko chwalić, niech to napisze oficjalnie, a wtedy...niekoniecznie będę go komentował... chyba sam przyznasz , że w swojej wypowiedzi miałem rację...ja nie ganiłem myśli zawartej w tej miniaturce?, ale jej umiejscowienie w okienku wiersze białe - w przeciwnym razie podział byłby nie potrzebny :smoker:

pzdr
kamil

ps. niejedną łatkę mi przypinano. a geniusz? to też fajne :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”