przed egzaminem dojrzałości
odrabiało lekcje na murach
zniechęcone nauczycielami
wywoływało jego nazwisko
marząc
by czuwał nad sumiennością
ten który pamiętał o zmianach
butów przed wejściem w dorosłe życie
Pokolenie Józefa Tkaczuka
- Fałszerz komunikatów
- Moderator
Re: Pokolenie Józefa Tkaczuka
Zdobyłam wiedzę o personaliach tytułowego idola pokolenia. 
Próba charakterystyki pokolenia w zwięzły, oryginalny sposób.
Wiem, że orzeczenia łączą się z pierwszym słowem tytułu (pokolenie: odrabiało, wywoływało), ale ta forma narzuca rodzajnik - ono, czyli nijakość. To celowy zabieg zabieg, Autorze?
Dobra, zwieńczająca przesłanie, pointa.
Pozdrawiam.

Próba charakterystyki pokolenia w zwięzły, oryginalny sposób.
Wiem, że orzeczenia łączą się z pierwszym słowem tytułu (pokolenie: odrabiało, wywoływało), ale ta forma narzuca rodzajnik - ono, czyli nijakość. To celowy zabieg zabieg, Autorze?
Dobra, zwieńczająca przesłanie, pointa.
Pozdrawiam.

- Fałszerz komunikatów
Oczywiście, że celowy, nawet nie o nijakość haseł pokolenia miałem na myśli, a o dziecięce zagubienie.
Dzięki, eka, że wpadłaś i zadałaś sobie tyle trudu, by sięgnąć do innych źródeł w celu zaznajomienia się z biografią bohatera jednego z najsłynniejszych polskich memów
Dzięki, eka, że wpadłaś i zadałaś sobie tyle trudu, by sięgnąć do innych źródeł w celu zaznajomienia się z biografią bohatera jednego z najsłynniejszych polskich memów

- lczerwosz
- Administrator
Re: Pokolenie Józefa Tkaczuka
No powiem tak, za moich czasów i z okolicy bliskiej. To był woźny jednej ze szkół na Saskiej Kepie. A pamiętamy go, jak jakiego prezydenta. Sam widziałem wezwania na murach: "Tkaczuk na chrad". Nie wyszło i mamy, co mamy. 

- Fałszerz komunikatów
Oczekiwania okazały się zbyt wielkie w stosunku do ówczesnej sytuacji...Miał nawet swój fikcyjny numer na liście kandydatów na prezydenta:)