Już czas
- Dorota Karin
Już czas
za uszy wyciągnąć stokrotki
tulipanom pięty połaskotać
motyle nauczyć z ręki jeść
na zagony wypędzić ziemniaki
raźnym kopniakiem otworzyć wrota obór
zagwizdać Jaśkowi na listku
przydrożnym krzyżom
przystrzyc mechate kożuchy
dachy pomalować na księżycowo
i koniecznie zapachnieć maciejką
tulipanom pięty połaskotać
motyle nauczyć z ręki jeść
na zagony wypędzić ziemniaki
raźnym kopniakiem otworzyć wrota obór
zagwizdać Jaśkowi na listku
przydrożnym krzyżom
przystrzyc mechate kożuchy
dachy pomalować na księżycowo
i koniecznie zapachnieć maciejką
- anastazja
- o! -to,to! Albo lawendą. Pozdrawiam.Dorota Karin pisze: koniecznie zapachnieć maciejką
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Re: Już czas
Sztampa do kwadratu albo sześcianu. Jeszcze brakuje:
jednorożce karmić nektarem
jelenie na rykowisku hodować
lubczykiem nacierać wieczory
itp. itd.
jednorożce karmić nektarem
jelenie na rykowisku hodować
lubczykiem nacierać wieczory
itp. itd.
- Dorota Karin
Nie wyprowadzisz mnie z równowagi
Założę się haiker , że w ogóle nie wiesz, o czym jest ten wiersz i nie dostrzegasz ironii w nim zawartej.
Masz inny styl i negujesz inne, a tak naprawdę nie potrafisz zinterpretować i nie czujesz poezji - to widać po Twoich komentarzach - przyjrzałam się im. Poza tym jesteś arogancki, co widać powyżej, oraz pod moim wierszem ,,Cisza" - gdzie już dla przyzwoitości nie będę wszczynać niepotrzebnych dyskusji, powiem to tu - ŻENADA.

Masz inny styl i negujesz inne, a tak naprawdę nie potrafisz zinterpretować i nie czujesz poezji - to widać po Twoich komentarzach - przyjrzałam się im. Poza tym jesteś arogancki, co widać powyżej, oraz pod moim wierszem ,,Cisza" - gdzie już dla przyzwoitości nie będę wszczynać niepotrzebnych dyskusji, powiem to tu - ŻENADA.
- lczerwosz
- Administrator
widzę wadę w tych wielu ć-iach.
A lato zaraz minie. I po czasie.
Pozdro.
A lato zaraz minie. I po czasie.

Pozdro.
-
No cóż, nie jest moim celem wyprowadzanie kogoś z równowagi, ale komentowanie wklejanych tekstów. Ale ciekawe jest takie odbieranie wpisów.Dorota Karin pisze:Nie wyprowadzisz mnie z równowagiZałożę się haiker , że w ogóle nie wiesz, o czym jest ten wiersz i nie dostrzegasz ironii w nim zawartej.
Skoro odnosisz się do kwestii poza samym tekstem to ja ad vocem. Rzeczywiście, pod wierszem się nie odniosłaś, a tylko napisałaś do mnie priwa. Odpisałem ci, że właściwym miejscem na odniesienie się do komentarza na forum jest właśnie to forum, a nie hocki-klocki pod osłoną korespondencji. I wbrew swojemu stwierdzeniu, że nie będziesz wszczynać dyskusji, właśnie to robisz krzycząc (bo taki jest sens użycia kapitalików), i uciekając.
To czy jestem arogancki nie ma znaczenia dla wpisów. Podobnie jak nie ma znaczenia bycie śniadym, gejem, katolikiem lub maszynistą. Brakuje ci odniesienia się do tekstu, więc sprowadzasz dyskusję na kwestie pozamerytoryczne.
-
Jesteś w wielkim błędzie, haiker... dla mnie wcale nie jest obojętne, czy ktoś jest gejem, złodziejem, kobietą, czy mężczyzną, oraz czy jest arogancki, czy beznadziejnie shermetyzowany, swoim wyimaginowanym "blaskiem".haiker pisze:To czy jestem arogancki nie ma znaczenia dla wpisów. Podobnie jak nie ma znaczenia bycie śniadym, gejem, katolikiem lub maszynistą. Brakuje ci odniesienia się do tekstu, więc sprowadzasz dyskusję na kwestie pozamerytoryczne.
Podobnie, jak to, czy ktoś cuchnie, czy oddaje mocz dwa kroki od sklepu, w którym siorbnął kwacha. Nie mierz wszystkich swoich miarką, bo masz dosyć tę miarkę mizerną, co można wysondować czytając Twoje wiersze. Pozwól ludziom opowiadać o życiu ich słowami, bo tylko własne słowa potrafią najlepiej określić świat każdego z nas.
Nie uzurpuj sobie prawa do bycia wyrocznią poetycką, bo sam masz wielkie braki. Nie będziemy opowiadać swojego świata słowami haikera, bo mnie, np. ten świat absolutnie nie odpowiada.
Nie łudź się swoim poetyckim kunsztem, bo wielu po prostu wymownie milczy, żeby nie wdawać się w bezsensowną polemikę z haikerem, albo wspaniałomyślnie omija, żeby Cię prawdą nie porazić.
Musisz wczuć się w czyjeś słowa, w kilmat i uszanować fakt, że każdy jest inny i każdy ma inne możliwości ekspresji, jak również inny staż w pisaniu wierszy.
Karin ma absolutną rację. Jesteś arogancki i mało kompetentny. Twoje komentarzowe tsunami, to zwykła popisówka i chęć udowodnienia komuś, że stoi nie po tej stronie brzegu rzeki.
Wielkość, to przede wszystkim wielkie poczucie skromności, umiejeętność słuchania i czytania oraz dar empatii. Żeby zrozumieć innego poetę, to niekoniecznie trzeba jechać do jego ojczyzny. Odrobina wyobraźni, mega empatia i respekt przed światem czuć innego poety.
jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia
- coobus
Zajrzałem, po przerwie spowodowanej letnim wypoczynkiem. I chyba jestem ciągle w nastroju do zrywania tak urokliwych letnich kwiatów, jak ten wiersz. za który odpłacam 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- iTuiTam
Bojowniczo, z przytupem, malarsko obudzić się na letnio.
Ładna impresja. Najzwyczajniej ładna.
Jedno jest trudne, albo prawie niemożliwe:
Ładna impresja. Najzwyczajniej ładna.
Jedno jest trudne, albo prawie niemożliwe:
. Jeśli naturalnie masz na myśli prawdziwe motyle.motyle nauczyć z ręki jeść
-
Dorota to z nas wypływa, jest piękne i nikt nam tego nie może odebrać
a tym bardziej haker
W nocy po jego komentarzach przyszedł do mnie wiersz
i też nie zrozumiał mojej prośby... no cóż są ludzie i ludziska...
dla hakera...
odśnieżać umysł latem
głupio i nie w porę,
a jednak przysięgam
aż boli to skrzypienie
śniegu po ciele odmieńca
bez wstrząsów wielkich
i bez rozpaczy nic nie ma
dusza dotknięta tak bardzo
umiera szybciej od ciała
a miała się odrodzić blaskiem
nie pisz więcej, bo zapomnę
po co jeszcze żyję, na skraju
przepaści pomiędzy tym co
zwykłe, a nadprzyrodzone
w człowieku z sierocińca
zaskorupiałej dawno miłości
PS koniecznie zapachnieć maciejką... widocznie poczuć to za mało i nie dla wszystkich...

W nocy po jego komentarzach przyszedł do mnie wiersz

dla hakera...
odśnieżać umysł latem
głupio i nie w porę,
a jednak przysięgam
aż boli to skrzypienie
śniegu po ciele odmieńca
bez wstrząsów wielkich
i bez rozpaczy nic nie ma
dusza dotknięta tak bardzo
umiera szybciej od ciała
a miała się odrodzić blaskiem
nie pisz więcej, bo zapomnę
po co jeszcze żyję, na skraju
przepaści pomiędzy tym co
zwykłe, a nadprzyrodzone
w człowieku z sierocińca
zaskorupiałej dawno miłości
PS koniecznie zapachnieć maciejką... widocznie poczuć to za mało i nie dla wszystkich...
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami