zapach jałmużny

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Nula.Mychaan
Re: zapach jałmużny

#11 Post autor: Nula.Mychaan » 24 cze 2017, 11:50

Świetny tytuł, ale rzeczywiście zapis dość przeszkadza w odbiorze, a wiersz jest interesujacy
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#12 Post autor: lczerwosz » 24 cze 2017, 14:58

Scena bardzo intymna, przynajmniej dla PL-a, który, wiedząc o umowności tej relacji, oczekuje znacznie więcej, niż otrzymuje. Zniesmaczony potem, ale chyba nie zaskoczony. Kto następny robi z dziewczyny PL-a wręcz prostytutkę, a ona jest jedynie bardziej szczera, oboje umawiają się na seks. Tyle,że on oczekuje nastrojowego półmroku, a ona woli w iskrzącym się świetle. On pewnie nawet wróci do kolejki.
Istotnie "kto następny" jest postawieniem kawy na ławę. Tytuł wyjaśnia nierównowagę relacji zupełnie dostatecznie. Ewentualnie bym poszukał delikatniejszej formy, wtedy jest szansa na pokazanie tej samej sceny w kategoriach pogłębionego przeżycia emocjonalnego a nawet uczuciowego. I wtedy można zróżnicować wyraźniej sposób odczuwania jej i jego. Nawet nietypowego dla płci, często się bowiem uważa, że mężczyźni płycej traktują seks niż kobiety, choć to pewnie nieprawda.
Zamiast "głaskam" lepiej użyć "gładzę".
Jeżeli nie ma interpunkcji to podwójny nowy wiersz daje chwilę na pomyślenie, złapanie oddechu, jeśli czytasz na głos. U Ciebie stosowany bez przerwy podwójny odstęp tylko przeszkadza, wersyfikacja jest zresztą zupełnie przypadkowa, nie związana z przekazem. Niepotrzebny jest wykrzyknik. Emfatyczny charakter wypowiedzi chwilo trwaj musisz sobie wypracować kontekstem, zapracować całą treścią. Albo przywróć pełną interpunkcję, co ułatwia czytanie ze zrozumieniem. Jak i takoweż pisanie.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#13 Post autor: eka » 24 cze 2017, 21:01

lczerwosz pisze:dla PL-a, który, wiedząc o umowności tej relacji, oczekuje znacznie więcej, niż otrzymuje.
No ba! A czemu oczekiwał?
W dodatku po wyraźnym wskazaniu w trakcie spotkania.
Jego zemstą jest finał - owa higiena i pytanie.
Przekonanie, i to nieważne której płci dotyka, że obowiązuje wzajemność, jest brakiem szacunku wobec samostanowienia, wolności partnera, który uczuć drugiej strony podzielać nie musi.
Ileż mniej byłoby afer, stalkingu, etc. - gdybyśmy to sobie uświadomili.

Awatar użytkownika
Tomasz Gil

#14 Post autor: Tomasz Gil » 25 cze 2017, 6:40

No ba! A czemu oczekiwał?
W dodatku po wyraźnym wskazaniu w trakcie spotkania.
Jego zemstą jest finał - owa higiena i pytanie.
Przekonanie, i to nieważne której płci dotyka, że obowiązuje wzajemność, jest brakiem szacunku wobec samostanowienia, wolności partnera, który uczuć drugiej strony podzielać nie musi.
Ileż mniej byłoby afer, stalkingu, etc. - gdybyśmy to sobie uświadomili.[/quote]

Dobre pytanie: czego oczekiwał? Może peel znał ową kobietę, może już byli razem kiedyś? Może nadal ją kocha? Może miał prawo oczekiwać więcej, a może sobie za dużo wyobrażał? Może, jak ćma, leciał do światła?
Celowo napisałem o podobnych relacjach w ostatnich filmach Kieślowskiego, jeśli ktoś zna, i pamięta, to przekaz będzie bardziej zrozumiały, chociaż bardziej znany jest Pulp Fliction.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Nie spodziewałem się tylu komentarzy, szczerze mówiąc (pisząc).
Pozdrawiam.

Dodano -- 25 cze 2017, 6:49 --
lczerwosz pisze:Jeżeli nie ma interpunkcji to podwójny nowy wiersz daje chwilę na pomyślenie, złapanie oddechu, jeśli czytasz na głos. U Ciebie stosowany bez przerwy podwójny odstęp tylko przeszkadza, wersyfikacja jest zresztą zupełnie przypadkowa, nie związana z przekazem. Niepotrzebny jest wykrzyknik. Emfatyczny charakter wypowiedzi chwilo trwaj musisz sobie wypracować kontekstem, zapracować całą treścią. Albo przywróć pełną interpunkcję, co ułatwia czytanie ze zrozumieniem. Jak i takoweż pisanie.
Podwójny nowy wers "wkleił mi się" z Worda. To nie jest zamierzone. Duże litery - tak. odstępy - nie. W oryginale piszę co jedną linijkę i takowoż jest u mnie na dysku. Jak to wkleić, by było tak samo, nie wiem.
Pozdrawiam.
Tomek

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#15 Post autor: eka » 25 cze 2017, 8:31

Tomasz Gil pisze:Jestem wrażliwy na półmrok
Stoisz
półprofilem nie widzisz mnie

Naga
twoje ciało na tle światła
Podchodzę dotykam nie jesteś zdziwiona
delikatna otoczka
miękka ciepła pachnąca

Wtedy
bez pośpiechu
jakby z rozmysłem
odwracasz głowę
przymykasz oczy
a
gdy głaskam twoją twarz
mówisz

nie myśl sobie zbyt wiele

chwilo trwaj!
Rano robisz kawę
Otwierasz drzwi rzucasz
cześć

cześć
higienicznie wychodzę
kto następny?
Taki jest zapis oryginału?

-----------------------------------
Chcąc zlikwidować odstępy, musisz to zrobić ręcznie, podnosząc każdy wers (delete).
Hm.
A ja widzę wiersz w tym kształcie, dla siebie oczywiście.

jestem wrażliwy na półmrok
stoisz półprofilem
nie widzisz mnie

naga
twoje ciało na tle światła
podchodzę dotykam nie jesteś zdziwiona
delikatna otoczka
miękka ciepła pachnąca

wtedy bez pośpiechu
jakby z rozmysłem odwracasz głowę
przymykasz oczy
a
gdy głaszczę twoją twarz
mówisz

nie myśl sobie zbyt wiele
chwilo trwaj!

rano robisz kawę
otwierając drzwi rzucasz
cześć
cześć
higienicznie wychodzę

kto następny?

Awatar użytkownika
Tomasz Gil

#16 Post autor: Tomasz Gil » 25 cze 2017, 13:54

Eka, dzięki. Już nie będę robić prostego kopiuj-wklej. Co ro Twojego zapisu to mógłby być, lecz zostawię po swojemu. To dwie odsłony: związek i kilkugodzinny romans kilka miesięcy później. Piszę, bo było to dawno, wystarczająco dawno.
Zrobiłem z dwóch fragmentów całość o zupełnie innym wymiarze. Ale "a" musi zostać jako osobny wers.
Pozdrawiam.
Tomek

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#17 Post autor: lczerwosz » 25 cze 2017, 21:33

Tomasz Gil pisze:Jak to wkleić, by było tak samo, nie wiem.
Aaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaa
Aaa.
Właśnie próbowałem z pojedynczym i podwójnym odstępem w Wordzie i jest tak samo. U mnie dobrze.
Aaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaa
Aaa.

Ava

#18 Post autor: Ava » 26 cze 2017, 11:01

Tytuł świetnie współgra z treścią.
Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”