Kobieta

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Alek Osiński

Re: Kobieta

#11 Post autor: Alek Osiński » 11 kwie 2012, 22:35

[/quote]
Abi pisze:myślę o dopracowaniu przerzutni
i "się" na końcach wersów:
też o tym myślę, dziękuję
ble pisze: Związek z naturą, ze światem tak mocny, że obraz musi wyjść z ram, stać się żywą Kobietą. Ciężarną jakby tym, co na nią spadło.
Czy to jest Twoja myśl?
Bardzo ciekawie ujęłaś to Olu, myślę, że wiele w tym prawdy, z drugiej strony ludzie również
przez swoją upartą determinację i cierpliwość potrafią często ożywić niemożliwe, dziękuję :)
atoja pisze:zastanawiam się czy jest to wiersz czy też proza poetycka
ja też się zastanawiam Atoju, dziękuję :)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Kobieta

#12 Post autor: Gloinnen » 18 kwie 2012, 10:30

Od dyskusji na temat "wiersz czy proza poetycka" zaczyna mnie już pomału odrzucać. Rozmawiano tu już pod wieloma utworami na temat elementów, które wyróżniają wiersz od prozy, chociażby takich, jak wersyfikacja, metaforyka, a w ogóle stwórzmy pojęcie poezji prozaickiej dla odmiany i będziemy mieli problem z głowy.
:bee:
Bo na dobrą sprawę każdy wolny wiersz może być uznany za prozę.
Według mnie chyba trzeba zaakceptować fakt, iż we współczesnej poezji istotną jej cechą jest narracyjność zapisu, co jednak nie stanowi o tym, że tekst przestaje być wierszem.

Podoba mi się ten utwór, Al. Przede wszystkim dlatego, że lubię klimaty, które przywołują surową, rudymentarną rzeczywistość i wydobywają z niej lśnienie, tajemnicę. Ludowa obrzędowość i pewien prymitywizm (ukazany ciekawie - traktory, procesja) prowadzą do doświadczenia cudowności. Wydaje mi się, że doskonale tu pokazujesz mechanizm, jak działa wszelkiego rodzaju kult. Mamy realia, elementy namacalne, potem rytuał - który uwalnia z nich mistyczne doznania, powoduje przenikanie się, nakładanie sacrum i profanum, zetknięcie. Tak przynajmniej odczytałam Twoją pointę.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”