ostatnia wieczerza

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: ostatnia wieczerza

#11 Post autor: lczerwosz » 18 lis 2011, 2:09

przypomniał mi się niebopiekielny,
się początkowo wystraszyłem, bo tu wszystko inaczej powiedziane
Glo mi wszystko wyjaśniła
Język młodych i starych odmienny - to jedna sprawa, mając słownik i tłumacza dogadamy się. Nie o wiek nawet chodzi.

alouette

#12 Post autor: alouette » 18 lis 2011, 9:21

no i stało się tak jak przewidziałam... znowu przeczytalam jedno z najbardziej oklepanych, nie podpartych zadnym przemyślanym wywodem zdanie o opium dla ubogich... szkoda słów
http://www.wiara.us/naukowcy_o_bogu_stw%C3%B3rcy
proszę nie mówić, że wiara w istnienie Boga nie jest tym samym co religia... jedno bez drugiego nie istnieje,

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 18 lis 2011, 9:28

Alouette, myślę, że w moim komentarzu odniosłam się właśnie do tego stwierdzenia o "opium dla ubogich". Jest to bardzo prymitywne pojmowanie funkcji religii - do tego sprowadzają ją najczęściej ateiści bądź też ludzie, którzy traktują ją instrumentalnie (jako antidotum na własne problemy, cudowny środek na własne cierpienie i własne porażki). I nie ma ono nic wspólnego z wymaganą przez Jezusa postawą, z Jego nauką.
Według mnie wiersz Artiego w sposób szyderczy sprzeciwia się właśnie takiej powierzchowności.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

alouette

#14 Post autor: alouette » 18 lis 2011, 9:56

Glo, ja teraz odnoszę się do Skarania i tego co udało mu się tu wykrztusić

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 18 lis 2011, 10:13

To wiem. Z tym, że według mnie jego komentarz świadczy po pierwsze o niezrozumieniu wiersza, a po drugie oparty jest na wyjątkowo płytkiej obserwacji rzeczywistości. Jeśli chodzi o jawne głoszenie krzywdzących dla wielu ludzi opinii - wyraziłam już swoje zdanie. Własne poglądy warto jest prezentować w sposób nie uderzający w nikogo.
Arti zastosował w utworze bardzo mocną i szokującą przenośnię, ale pozostawia odbiorcę sam na sam ze wzbudzonymi przez wiersz emocjami, wątpliwościami, wzburzeniem, protestem. Nie narzuca żadnego sposobu myślenia, nie występuje z pozycji jedynej słusznej racji.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

NathirPasza

#16 Post autor: NathirPasza » 18 lis 2011, 12:28

Ja już kiedyś pisałem że te wiersze bardzo mi się podobają. Oczywiście inaczej je nieco zinterpretowałem. Moim zdaniem to odbicie tamtego świata w dzisiejszych czasach. Być może Chrystus dzisiaj byłby imprezowiczem uzależnionym od koksu, bo tak, bo takie czasy, bo tacy są w dużej mierze młodzi (nie tyle uzależnieni od koksu, co od przyjemności).

Zgodziłbym się z interpretacją na zasadzie "opium dla mas", ale moja mimo wszystko wydaje mi się bardziej kusząca.
Na temat religii można było powiedzieć wiele. Religia nie jest równa wierze. Każdy wierzy w swojego Boga, przez to właśnie licentia poetica daje prawo Autorowi przedstawiać własną wizję biblijnych podań.
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały

Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności

Arti

#17 Post autor: Arti » 18 lis 2011, 15:59

dzięki za ciekawą dyskusję :beer:

laura bran

#18 Post autor: laura bran » 18 lis 2011, 21:54

dawno mnie nie było na nizinach i widzę, że duch w narodzie upadł. proście, a będzie wam dane :smoker:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”