ostatnia wieczerza
- lczerwosz
- Administrator
Re: ostatnia wieczerza
przypomniał mi się niebopiekielny,
się początkowo wystraszyłem, bo tu wszystko inaczej powiedziane
Glo mi wszystko wyjaśniła
Język młodych i starych odmienny - to jedna sprawa, mając słownik i tłumacza dogadamy się. Nie o wiek nawet chodzi.
się początkowo wystraszyłem, bo tu wszystko inaczej powiedziane
Glo mi wszystko wyjaśniła
Język młodych i starych odmienny - to jedna sprawa, mając słownik i tłumacza dogadamy się. Nie o wiek nawet chodzi.
-
no i stało się tak jak przewidziałam... znowu przeczytalam jedno z najbardziej oklepanych, nie podpartych zadnym przemyślanym wywodem zdanie o opium dla ubogich... szkoda słów
http://www.wiara.us/naukowcy_o_bogu_stw%C3%B3rcy
proszę nie mówić, że wiara w istnienie Boga nie jest tym samym co religia... jedno bez drugiego nie istnieje,
http://www.wiara.us/naukowcy_o_bogu_stw%C3%B3rcy
proszę nie mówić, że wiara w istnienie Boga nie jest tym samym co religia... jedno bez drugiego nie istnieje,
- Gloinnen
- Administrator
Alouette, myślę, że w moim komentarzu odniosłam się właśnie do tego stwierdzenia o "opium dla ubogich". Jest to bardzo prymitywne pojmowanie funkcji religii - do tego sprowadzają ją najczęściej ateiści bądź też ludzie, którzy traktują ją instrumentalnie (jako antidotum na własne problemy, cudowny środek na własne cierpienie i własne porażki). I nie ma ono nic wspólnego z wymaganą przez Jezusa postawą, z Jego nauką.
Według mnie wiersz Artiego w sposób szyderczy sprzeciwia się właśnie takiej powierzchowności.
Pozdrawiam,

Glo.
Według mnie wiersz Artiego w sposób szyderczy sprzeciwia się właśnie takiej powierzchowności.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Glo, ja teraz odnoszę się do Skarania i tego co udało mu się tu wykrztusić
- Gloinnen
- Administrator
To wiem. Z tym, że według mnie jego komentarz świadczy po pierwsze o niezrozumieniu wiersza, a po drugie oparty jest na wyjątkowo płytkiej obserwacji rzeczywistości. Jeśli chodzi o jawne głoszenie krzywdzących dla wielu ludzi opinii - wyraziłam już swoje zdanie. Własne poglądy warto jest prezentować w sposób nie uderzający w nikogo.
Arti zastosował w utworze bardzo mocną i szokującą przenośnię, ale pozostawia odbiorcę sam na sam ze wzbudzonymi przez wiersz emocjami, wątpliwościami, wzburzeniem, protestem. Nie narzuca żadnego sposobu myślenia, nie występuje z pozycji jedynej słusznej racji.
Glo.
Arti zastosował w utworze bardzo mocną i szokującą przenośnię, ale pozostawia odbiorcę sam na sam ze wzbudzonymi przez wiersz emocjami, wątpliwościami, wzburzeniem, protestem. Nie narzuca żadnego sposobu myślenia, nie występuje z pozycji jedynej słusznej racji.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Ja już kiedyś pisałem że te wiersze bardzo mi się podobają. Oczywiście inaczej je nieco zinterpretowałem. Moim zdaniem to odbicie tamtego świata w dzisiejszych czasach. Być może Chrystus dzisiaj byłby imprezowiczem uzależnionym od koksu, bo tak, bo takie czasy, bo tacy są w dużej mierze młodzi (nie tyle uzależnieni od koksu, co od przyjemności).
Zgodziłbym się z interpretacją na zasadzie "opium dla mas", ale moja mimo wszystko wydaje mi się bardziej kusząca.
Na temat religii można było powiedzieć wiele. Religia nie jest równa wierze. Każdy wierzy w swojego Boga, przez to właśnie licentia poetica daje prawo Autorowi przedstawiać własną wizję biblijnych podań.
Zgodziłbym się z interpretacją na zasadzie "opium dla mas", ale moja mimo wszystko wydaje mi się bardziej kusząca.
Na temat religii można było powiedzieć wiele. Religia nie jest równa wierze. Każdy wierzy w swojego Boga, przez to właśnie licentia poetica daje prawo Autorowi przedstawiać własną wizję biblijnych podań.
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały
Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności
-
dawno mnie nie było na nizinach i widzę, że duch w narodzie upadł. proście, a będzie wam dane