gaDane

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: gaDane

#11 Post autor: Gloinnen » 08 gru 2012, 15:10

Piękny wiersz.
em_ pisze:przecież nie piszę wierszy wyznaczam jedynie
granice między tym co mówię otwarcie
(otwartość jest przestrzenią bez granic)
a tym czego nie przeczytasz
Przemówiła do mnie taka właśnie definicja poezji, którą sytuujesz na linii przecięcia się tego, co mamy odwagę powiedzieć, a tego, co sami sobie nakazujemy przemilczeć. Tak naprawdę, celnie i interesująco definiujesz problem relacji słowo/znaczenie. Z jednej strony - opisujesz potrzebę komunikowania się za pomocą poetyckiego języka, z drugiej - sygnalizujesz fakt istnienia czegoś, co zawsze będzie ukryte, co zawsze wymknie się z zapisu. Nigdy odczyt nie będzie tożsamy z tym, co "autor miał na myśli" - wiersz jest linią frontu... "Przestrzenią bez granic" - także, bo każdy zapełnia ją własnymi znaczeniami, zaludnia własnymi fantomami, które podsuwa mu wyobraźnia.
em_ pisze:bo nie piszę wierszy tylko cienie
tak
cienie wyznaczam
przerażam cię nimi
W tej strofie kreślisz mroczną wizję poezji. "Cienie" można interpretować na wiele różnych sposobów. "Cienie" jako duchy, emanacje minionego (wspomnień, myśli, uczuć). "Cienie" mają też znaczenie bardziej literalne - brak światła. W pogodny, beztroski świat wiersze wprowadzają ciemność, zasłaniają to, co widać, zaślepiają, przytłaczają, niosą niepokój.
em_ pisze:i siedzę w półmroku półoddechu
w półmruku
wyrażają się zaprzeczenia
"półmrok", "półoddech", "półmruk" - te "połówkowe" określenia nawiązują do idei granicy z pierwszej strofy wiersza. Podobnie jak te "cienie" - główna idea wiersza oscyluje wciąż między kontrastami ("zaprzeczenia"), na krawędzi pomiędzy przeciwieństwami (cień-światło, cisza-krzyk, byt-pustka).
em_ pisze:nie ja nie graniczę z cudem
półistnieję w półżyciach
w człekokształtach
Według mnie - interesujące słowotwórstwo - interpretuję jak wyżej...
em_ pisze:(ludzie którzy odchodzą zostają w powietrzu
obrysowani strzępami szronu - nie mają głosu
Czapka z głowy za taką metaforę!

Piękne połączenie zimowego obrazowania z wizją przemijania, śmierci. Całość oddaje nieuchwytność, ulotność ludzkiego istnienia, nawiązuje do zimowej martwoty, a jednocześnie zawiera w sobie lekkość... Coś wymyka się z rąk, ale pozostaje w pamięci, choć to jedynie złudzenie. I dotyk chłodu...
em_ pisze:już nie pamiętam jak brzmiały ich motta
choć wcale nie przebieram w słowach
po prostu pozwalam zginąć na wietrze
tym które mówią
do siebie)
Po każdym człowieku coś pozostaje. Jednak ostatnia strofa wskazuje na chęć wyrzucenia z pamięci przeszłości. Zima zdaje się źródłem nadziei, ponieważ pozwala zapomnieć, zamyka wczorajszy czas w "strzępach szronu", które wcześniej czy później - znikną, ulegną unicestwieniu.

Gdybym chciała spróbować połączyć pointę z początkiem wiersza - pomyślałabym przede wszystkim o chęci ucieczki w świat, w stan nieważkości, zamieszkany jedynie przez wyżej wspomnianie "cienie". Ten świat - to czysta poezja, już nie słowa, nie wiersze - lecz to, co poza nimi; uniesienie będące wspólnym udziałem każdego, kto przeczyta i pozwoli się ponieść.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Jarek B

#12 Post autor: Jarek B » 10 gru 2012, 18:17

'i siedzę w półmroku półoddechu
w półmruku"

następnie "nie" jako kwintesencja :jez:" w człekokształtach
(ludzie którzy odchodzą zostają w powietrzu
obrysowani strzępami szronu - nie mają głosu"

może po prostu" nie mając głosu"

a reszta do bani...wyrażenie "na wietrze "...wyświechtane jak moje skarpety:)-pozdrówka
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

Awatar użytkownika
em_

#13 Post autor: em_ » 10 gru 2012, 18:28

Oczywiście, że wyświechtane :-) uwielbiam bazować na banałach, a niech zostanie - nie mają głosu, bo brzmi jakoś dosadniej.
Dzięki
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
anastazja

#14 Post autor: anastazja » 13 gru 2012, 13:26

em_ pisze:Anastazjo, ale nie ma literówki...

pewnie już zaćma :sorry: em_
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”