sztampa

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Re: sztampa

#11 Post autor: Sede Vacante » 26 sie 2012, 12:49

Baaaardzo mi się podoba.
Jakby zwrócenie uwagi na to jakimi błahostkami zajmują się ludzie, nie dostrzegając piękna w najdrobniejszych szczegółach. Jakby o umieraniu romantyzmu.
Chyba, tak to czuję.
Ale jak ładnie, jak łaaaadnie opisane.
:rosa:
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#12 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sie 2012, 13:03

Cieszy mnie bardzo Twój odbiór :rosa: Dziękuję za komentarz

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 27 sie 2012, 23:36

Osobiście nic bym w tym wierszu nie zmieniała. Owszem, ja jestem również zwolenniczką oszczędności i nie lubię przegadywania, ale jednak trzeba brać pod uwagę konwencję.

Może jedno:
Ania Ostrowska pisze:widzę rzęsę na twoim policzku
Bez "twoim"?
W końcu trudno zobaczyć na swoim, prawda?
A skoro dwa wersy dalej masz drugoosobowe "patrzysz" - to sytuacja się dostatecznie klaruje. Początkowa niepewność co do relacji może być atutem, gdyż czytelnik ma możliwość, by obserwować scenę i to, co się na niej dzieje - stopniowo... Ja tak lubię.

W każdym razie sugestia - do przemyślenia.

Ogólne wrażenie - przyjemne. Mamy do czynienia z potoczną relacją z ulicznego życia, próbą uchwycenia chwili, poetycką zabawą w carpe diem. Tekst przywodzi na myśl videoclipy, które nieraz właśnie w ten sposób są konstruowane - migawki codziennych sytuacji, odnajdowanie perełek w szarzyźnie. Tytuł może trochę odstraszać. Lepiej byłoby tę sytuacyjną stereotypię przełamać już od samego początku. Nie dawaj do zrozumienia, że będzie banalnie, skoro dalej właśnie banał jest punktem odniesienia do zrozumienia treści.

Mogę się oczywiście mylić. Po prostu kilka uwag przyszło mi na myśl.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#14 Post autor: Ania Ostrowska » 28 sie 2012, 20:04

Dziękuję Glo :rosa: Z pewnością dobrze przemyślę Twoje sugestie zmian, zanim zacznę gmerać. Muszę przyznać, ze dawno mi się nie zdarzyło, by wobec jednego tekstu otrzymać tak szerokie spectrum informacji zwrotnej - prawie od krańca do krańca :) I bądź tu teraz człowieku mądry... :myśli: Pozdrawiam :rosa:

Roklin
Kontakt:

#15 Post autor: Roklin » 26 sty 2014, 2:10

Delikatna opowiastka z życia codziennego, z "przepraszającą puentą", podoba mi się/ Bardzo urokliwy wierszyk. Najsłabszy jest tytuł, przyznam, że przeczytałem go dopiero na końcu, kompletnie nie pasuje. A reszta? Diabeł tkwi w szeczgółach... pozdrawiam :ok:
Czasem czuję się jak kropla która płynie ku rzece
Czasem jestem tylko liściem który leci z wiatrami
Ileż to razy cicho myślę losie miej mnie w opiece
A wszystko to co wzniosłe dzieje się ponad nami

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#16 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sty 2014, 7:16

witaj, Roklinie :) ogromnie mi miło Ciebie tutaj zobaczyć :tan: Zrobiłeś mi niespodziankę nie lada odkurzając ten stary wiersz, zupełnie o nim tutaj zapomniałam :rosa: Miałam dłuższą przerwę na ósmym piętrze, teraz próbuję wracam, ale do działu prozy. Cieszę się, że Ci się podobało, tytuł miał być elementem układanki; napisałam o tym więcej w odpowiedzi na wcześniejszy komentarz, Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie - Ania

ono

#17 Post autor: ono » 26 sty 2014, 8:45

przeczytam następne twoje wiersze - wtedy sie określę

kamil

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#18 Post autor: Ania Ostrowska » 26 sty 2014, 9:44

Dziękuję Ci, ale moje wiersze tutaj nie są żadną reprezentacją, to dość przypadkowy zbór bez ładu i składu, na dokładkę dawno nie odświeżany. Ale jeśli mogłabym liczyć na Twoja opinię, to wkleję zaraz jeden z nowszych. Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”