Odpatrzenia.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Nula.Mychaan
Odpatrzenia.

#11 Post autor: Nula.Mychaan » 16 paź 2017, 17:57

Pierwsza strofka rewelka, pozostałe moim zdaniem trochę słabsze, nie mówię że złe, ale nie dorównują pierwszej. Ostatni wers uważam za zbędny.
Marcin popraw literówki. ;)
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
mirek13

Odpatrzenia.

#12 Post autor: mirek13 » 16 paź 2017, 18:20

Mam ja z Twoimi wierszami...
Z jednej strony bardzo nie lubię nad poezją przesadnie dumać, z drugiej strony jesteś wystarczająco oryginalny i intrygujący, aby po nią sięgać.
Czy odpatrzenia są jakimś odpryskiem odparzeń? Czy zawarte tu zwierciadło, jest formą odwrócenia? Czym jest parter? Najniższym poziomem uczuć?
Wspomnienia. Czas marzeń i oczekiwań w zderzeniu z tym, co dzisiaj. Taki nul, a jednak... chyba warto było, choć peel przemawia tylko ze smakiem goryczy w zakończeniu.
Powinienem też wspomnieć w stosunku do zakończenia, o trywialnym drążeniu skały przez kroplę.
Albo o japońskiej torturze kapiących kropel na głowę nieszczęśnika.
Nie wiem, którą opcję wybrać.
Dobry.

Awatar użytkownika
tetu

Odpatrzenia.

#13 Post autor: tetu » 16 paź 2017, 19:24

Podoba się. Odpatrzenia to idealny tytuł. Od patrzenia czasami pęka serce, ale też wzbiera radość. W tych zwierciadłach duszy, w zakamarkach naszych umysłów są takie szufladki których się nigdy nie zamyka. Mów co chcesz Marcin, ale zawsze wyczytuję tutaj pamięć o kimś kogo przypominają dziewczynki i te wspólne chwile pełne życia i radości. Wujek Marcin dba by wspomnienia były porządnie odkurzone i jak piszesz w komentarzu są utrwaleniem rzeczywistości. Zgadza się w końcu tak wiele zostało.
3 i 11 wers bez "te" poza tym bardzo klimatycznie.

Marcin Sztelak

Odpatrzenia.

#14 Post autor: Marcin Sztelak » 16 paź 2017, 19:35

Wspaniały klimat, pisanie dla dzieci trudna sprawa, a Ty dajesz radę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Odpatrzenia.

#15 Post autor: Karma » 16 paź 2017, 21:09

Mirku, jakie tortury? Ten kamień, to ja - to mnie tak rozmiękczaja i rozkładają na czynniki pierwsze, te moje trzy szkraby i jedna nastolatka. Masz chyba dzieci z tego co pamiętam, wiec wiesz jak to jest, kiedy pierwszy raz się do ciebie uśmiechną, tak świadomie - kiedy myślisz, że w życiu już nie zaznasz takiej euforii, jak w tej jednej chwili, a potem przezywasz to za każdym kolejnym uśmiechem. A potem ci mówią, że na świecie nie ma magii. A to przecież nie są nawet moje dzieci, tak na dobrą sprawę, a tak je traktuje.

Chce być częścią ich życia, w miarę możliwości jak największą, nie chce być jakimś tam wujkiem, którego widzą od święta - wiem, że z wiekiem to minie, ta więź osłabienie trochę, dlatego korzystam póki mogę. I chce, żeby kiedyś - jeśli tylko będą chciały - miały po mnie pamiątkę.

I oczywiście, że kogoś mi przypominają - mnie, małego Marcina. Sporo ze mnie mają :)

Ci do poziomu między stronami - to wiersz dla dzieci, nie będę budował piętrowych metafor, takich jak zwykle - bo nie skumaja, nawet jako dorośli, skoro tak często nawet wy nie wiecie o co mi chodzi. A chcę, żeby rozumialy jak bardzo je kocham :)

Parter to cokolwiek. To fundament, a nie najniższe piętro - a zwierciadło to wzajemnośc, która od nich czuje :)

Jeżu, jak ja je kocham! :)

Dzięki wszystkim za czytanie, literówki poprawie z kompa. Jak na coś nie odpowiedziałem, to upominać się
Jagoda Mornacka.

Awatar użytkownika
tetu

Odpatrzenia.

#16 Post autor: tetu » 16 paź 2017, 21:32

Karma pisze:
16 paź 2017, 21:09
Chce być częścią ich życia, w miarę możliwości jak największą, nie chce być jakimś tam wujkiem, którego widzą od święta - wiem, że z wiekiem to minie, ta więź osłabienie trochę, dlatego korzystam póki mogę. I chce, żeby kiedyś - jeśli tylko będą chciały - miały po mnie pamiątkę.
Zalogowałam się tutaj specjalnie dla tego komentarza.
Marcin masz mój ogromny szacunek. To piękne co napisałeś, a więź wcale nie musi osłabnąć. Wiem co mówię i bardzo dobrze Cię rozumiem. Dbaj o to, pielęgnuj,a to zaowocuje. Te młodziutkie owoce dojrzeją i będziesz czerpał z tego drzewa do końca życia. Mam takie drzewo w swoim ogródku.
Ale siem rozczuliłam. Cieszę się że zajrzałam ponownie. :rosa: :rosa: :rosa:

Awatar użytkownika

Odpatrzenia.

#17 Post autor: Karma » 16 paź 2017, 21:38

Wiesz. Jestem cholernie samotnym typem, co zresztą widać po moich tekstach. Cała miłość, jaką się we mnie skumulowalala, dostała się Im.

Aż strach, co będzie jak będę miał swoje :)
Dzięki za mile słowa. Można mówić o mnie wiele rzeczy, ale jestem szczery w tym co pisze. Przynajmniej w tym ;)
Jagoda Mornacka.

Awatar użytkownika
mirek13

Odpatrzenia.

#18 Post autor: mirek13 » 16 paź 2017, 21:45

Podejrzewałem Cię o obrzydliwy sentymentalizm i nadmierną wrażliwość.
I wiesz co? To komplement :vino:

Awatar użytkownika
tetu

Odpatrzenia.

#19 Post autor: tetu » 16 paź 2017, 21:47

Mi już nic nie musisz mówić więcej. Ja już swoje zdanie mam. Ten cholernie samotny typ ma w sobie więcej niż myślałam. Od początku wiedziałam o czym jest Twoje pisanie co czasami podkreślałam w komentarzach, ale że usłyszę coś takiego... no. Cieszę się że mogłam Cię poznać. Idę se poryczeć 3m się :rosa:

Awatar użytkownika

Odpatrzenia.

#20 Post autor: Karma » 16 paź 2017, 21:56

Nie za bardzo rozumiem, co myślałas wcześniej, ale pół przyjemności po mojej stronie. I nie mów tak, jakbyśmy się żegnamy, to dopiero początek cyklu - wierzchołek góry lodowej. Najstarsza pisze książkę, czyli idzie w ślady wujka. Cykl się skończy, kiedy napisze wiersz razem z nimi. Tego sobie życzę z całego serca :)

Mirku - o mojej nadwrażliwości i sentymentalizzmie chowany tak głęboko, że to pandemonium, krążą legendy :)

Ja tylko tak udaje, że się nocy nie boje - cytując jakiegoś klasyka.
O, z jakiego to wiersza?
Jagoda Mornacka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”