tymon lepi się i tyka a bociany idą dalej

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: tymon lepi się i tyka a bociany idą dalej

#11 Post autor: Gloinnen » 05 mar 2012, 1:47

Niczego nie deprecjonuję.
Zadaję sobie i przy okazji Autorce pytanie - czy jej wiersz miał być właśnie wpisany w konwencję pisania automatycznego (swobodne skojarzenia, przypadkowe zestawianie obrazów w abstrakcyjną mozaikę) czy jednak jego celem było niesienie jakiejś treści.
Słowa same w sobie posiadają znaczenia, czy tego chcemy, czy nie chcemy. Każda konwencja poetycka zakłada określony stosunek do tych znaczeń. Albo bierzemy je jako czyste tworzywo - ok, tylko wówczas niech czytelnik wie, że ma do czynienia z semantyczną układanką. Albo na ich kanwie tworzymy dla tekstu jakby "drugi" sens - przekaz. Wtedy trzeba wykluczyć przypadkowość w zestawianiu słów ze sobą, bo myśl jednak rządzi się zasadami logiki.

:hang:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Qń Który Pisze

#12 Post autor: Qń Który Pisze » 05 mar 2012, 2:24

figa pisze:siedzę w gnieździe z masztu strugam wykałaczki gniewnie - mogę pomemłać
Ponieważ qnie są rozerotyzowane, to w moim świecie wygląda to tak...
Gniazdo, to miejsce do tworzenia potomstwa. ale są jakieś problemy, bo cuś dzieje się z masztem i trzeba go pomemłać :cha:
figa pisze:wypatrujemy z której strony tylko nie w mrozy i słoty nabieram ochoty na nic
Prace prokreacyjne są prowadzone na pełny gwizdek, ale pogoda nie nastraja.
Tam gdzie zimno, to niczego się nie chce... może kłopoty z ogrzewaniem, albo przesadna oszczędność energii :myśli:
figa pisze:żabie udka nie moje delikatesy w smak

Nie ma zachcianek, czyli gwizdek nie jest skuteczny i pomimo wielu prób - do niczego nie doszło. Jak zacznie się ochota na śledzia, to nawet nie trzeba usg robić :cha:
figa pisze:na wznak - udaję martwą i anty może mogłoby pomóc w nie robieniu ponoć zatrzymaliśmy się na jednym
Stosowane są wszystkie dostępne sposoby i rady osiedlowej szamanki. Nogi do góry, na wznak, ale to nie skutkuje, tym bardziej, że jeden raz, to za mało :cha:
figa pisze:wyższy poziom opanował gibon - zwisa łajdak zatrzymał miejsce i czas
Gibony znane są ze swoich długich ogonów, ale chyba jednak zwisa. Kosztem miejsca i czasu. W tym czasie można by wykonywać pożyteczne zajęcia przynoszące jakiś ekonomiczny wymiar niż bezproduktywne "memłanie" grot-masztu. A gibon wciąż zwisa :cha:
figa pisze:drobny szczegół tylko mi brak trupa żywym nie ufam
Siły są na wyczerpaniu. Tuziny pasków z apteki nie potwierdzają wyników szeroko zakrojonej akcji na życie. Są obawy, że może to się źle skończyć. Samiec wykończony znoją pracą - przypomina trupa. Prostata prosi się o mały urlop :cha:

Hm, czyżby to już był koniec? Niestety. Koniec zwisa - łajdak! :crach: a bociany lecą dalej ;)
jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...

Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia

ble

#13 Post autor: ble » 06 mar 2012, 17:31

Jeszcze raz powiadam, że bardzo podobasię. Tytuł doskonale dopasowany do reszty, luźny. Poszerza wyobraźnię. Możliwe jest wszystko.

figa

#14 Post autor: figa » 11 mar 2012, 8:57

TYMOLEPTYKI - TO TAKIE LEKI antydepresyjne - dla mnie tytul nie jest pozbawiony sensu i zlepkiem przypadkowych wyrazów
czasami coś wydaje się dziwnym - dla mnie to taki rebus TYMOn LEPi się i TYKa - rozumiem trudności w odczytaniu - za co przepraszam
kiedyś napisałam w pauza w androidzie jesień - mufka rewelacyjnie odczytał andropauzę - takie dziwne rzeczy się czasami dzieją w dziale "poezja" - Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”