rosną we mnie drzewa

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Abi

Re: rosną we mnie drzewa

#11 Post autor: Abi » 14 mar 2012, 17:32

moje odczucia nie są w promocji,
więc zachowam je na zapleczu Twoich słów:
  • ludzie przechodzą mimo jak ospa
    zostawiając ślady
    podskórne scyzoryki słów
    obcość bezinteresownej nieradości
:rosa:
zióbki
:-) A.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#12 Post autor: Gloinnen » 14 mar 2012, 18:43

iTuiTam pisze:Konsekwentnie? Tak, zapewne, ale i przewidywalnie.
Moim zdaniem przewidywalność wynika nie tyle z samego obrazowania tylko z tego, do czego ono nas doprowadzi, jak spuentujemy wiersz, itp. Sięgając po rekwizyty z jakiegoś jednego, określonego obszaru, możemy nimi grać do woli, układać je tak, jak jeszcze nikt tego nie zrobił, i zaskoczyć oryginalną myślą. To ona decyduje o przewidywalności, a nie to, jakimi środkami wyrazu posługuje się Autor. Można wypełnić każdy wagonik innym rodzajem towaru, a nie mieć nic ciekawego do powiedzenia i efektem pracy twórczej będzie jedynie metaforyczny galimatias.
To nie jest zarzut do Twojego konkretnego tekstu, tylko taka refleksja o pisaniu w ogóle Nie chodzi o to, ile kolorów będą mieć nasze poetyckie klocki i z ilu zestawów je weźmiemy, liczy się tylko to, co z nich się wybuduje.
Ale sama przyznasz, że lego, drewniane i puzzle raczej ze sobą ciężko zestroić.

Zresztą - masz przecież swobodę dokonania wyboru, ja tylko prezentuję swoją opinię.

Między innymi po to zaproponowałam podział tekstu, aby każdy obraz mógł zaistnieć osobno, zabłyszczeć swoim światłem, bo razem w kupie zagłuszają się nawzajem, niwelują siłę oddziaływania. Ale mogę się też mylić, poezja to nie nauka ścisła, na szczęście.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
iTuiTam

#13 Post autor: iTuiTam » 22 mar 2012, 3:01

Abi pisze:moje odczucia nie są w promocji,
więc zachowam je na zapleczu Twoich słów:
  • ludzie przechodzą mimo jak ospa
    zostawiając ślady
    podskórne scyzoryki słów
    obcość bezinteresownej nieradości
zióbki
:-) A.
dziękuję za czytanie, A.,
wszystkie odczucia są mile widziane, byle szczere, a to jest Twoim atutem od dawna
:)
serdecznie
iTuiTam

Dodano -- 21 mar 2012, 20:05 --
Gloinnen pisze:... To nie jest zarzut do Twojego konkretnego tekstu, tylko taka refleksja o pisaniu w ogóle Nie chodzi o to, ile kolorów będą mieć nasze poetyckie klocki i z ilu zestawów je weźmiemy, liczy się tylko to, co z nich się wybuduje.
Ale sama przyznasz, że lego, drewniane i puzzle raczej ze sobą ciężko zestroić.
I tak to odebrałam

Zresztą - masz przecież swobodę dokonania wyboru, ja tylko prezentuję swoją opinię.
Oczywiście, a opinię przyjęłam i bardzo mnie zaciekawła :)

Między innymi po to zaproponowałam podział tekstu, aby każdy obraz mógł zaistnieć osobno, zabłyszczeć swoim światłem, bo razem w kupie zagłuszają się nawzajem, niwelują siłę oddziaływania. Ale mogę się też mylić, poezja to nie nauka ścisła, na szczęście.
O tak! :)

Glo.
serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
ks-hp

#14 Post autor: ks-hp » 22 mar 2012, 12:49

Tytuł jest świetny, puenta też, bo do niego nawiązuje, na szczęście nie jest skopiowana. Natomiast treść mniej przypadła mi do gustu, w sensie - to, jakich słów używasz, jakie zwroty komponujesz. Mam wrażenie, że to jest zbyt proste, a przykładowo - pomarańczowe ptaki czy podskórne scyzoryki słów (notabene, nieładna dopełniaczówka) są zbyt wyimaginowane, choć pewnie te ptaki takie właśnie mają być. No i w tym miejscu chyba przesadziłaś - obcość bezinteresownej nieradości. Zbyt trywialnie mi tutaj. Ale to tylko moje zdanie. :) Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”