światłoczułość

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ks-hp

Re: światłoczułość

#11 Post autor: ks-hp » 07 wrz 2012, 11:39

Dzięki, Marcinie. :)

A Glo dziękuję za polecenie! :vino:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: światłoczułość

#12 Post autor: Gloinnen » 07 wrz 2012, 22:44

:vino:

Światło-czułość skojarzyła mi się z ludzką wrażliwością. Pomyślałam sobie, że taką kliszą (o jakiej piszesz) jest człowiek. Światło zaś - ze swej natury - jest potężnym żywiołem, to dzięki niemu na kliszy pojawiają się obrazy - przeżycia, doznania, wrażenia. Proces naświetlania jest jednocześnie zapamiętywaniem. Zapamiętywanie staje się z drugiej strony także wędrówką wstecz. Światło bowiem pojmujemy jako praprzyczynę - w wielu kontekstach: światło jako źródło energii (na najprostszym, biologicznym poziomie). Ku światłu płód przeciska się przez drogi rodne, aby przyjść na świat. Światło wiąże się także z iluminacją, odkryciem nieznanego - na płaszczyźnie intelektualnej, bądź nawet mistycznej. Wreszcie - Światło to także symbol umierania - w końcu z relacji osób pozostających w krótkotrwałej śmierci klinicznej wynika, że moment przejścia na drugą stronę przypomina wizję "światła w tunelu".

Przez całe życie przechodzimy przez różne okresy mniej lub bardziej intensywnych naświetlań. W końcu pozostaje po nas właśnie jedynie ten obraz na kliszy. Negatyw, utrwalony na zawsze, choć odbitki (czyli żywego człowieka) już dawno nie ma.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”