sen Perpetui

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Moderator
Re: sen Perpetui

#21 Post autor: Lucile » 30 gru 2014, 0:51

Eka, bardzo dziękuję za ponowną wizytę :rosa: oraz pomoc w tym moim braku znalezienia odpowiednich słów :wstyd: (oj, nie pierwszy to raz, nie pierwszy!). Podoba mi się Twój sposób umiejscowienia opisywanych wydarzeń. Zaczyna się od Kartaginy i teraz ten "daleki Rzym" znajduje wyjaśnienie. I to też taka ładna klamra :)
Droga Eko, czy mogę sobie to :myśli: :myśli: i - jeżeli się zgodzisz - "skraść" Twoje słowa?

Życząc Ci miłych snów
pozdrawiam serdecznie :kofe: (to jest herbatka malinowa z miodem i cynamonem - co Ty na to?)
Lucile

Ps. i jeszcze jedno, czy można tyle razy zmieniać, uzupełniać, poprawiać swój tekst? Przepraszam, może to naiwne pytanie, aliści lubię wiedzieć "co i jak" :kwiat:
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#22 Post autor: eka » 30 gru 2014, 1:04

Poprawiać można do woli :)
Uwielbiam malinową z żurawiną... z odrobiną miodu.
Takiej jeszcze nie piłam... ale pycha. :ok:

Lu... Ty się więcej nie pytaj. Bardzo mi będzie miło. :rosa:

Henryk VIII

#23 Post autor: Henryk VIII » 30 gru 2014, 10:20

Wiersz mocny, nawiązania śródziemnomorskie, co osobiście lubię. Interpretacje obydwie - o.k. Teraz, gdy są obie zamieszczone, trudno mi zdecydować, która z nich jest ciekawsza czy jak kto woli mocniejsza. Np. gdy piszesz " jakoś tak niespiesznie" -/ pozornie /ujmujesz ważności cierpieniu, a to z kolei mocniej podkreśla resztę zwrotki. Dalej / przedostatnia zwrotka/ - moim zdaniem " masz moją zgodę" troszeczkę rozmywa Ci przekaz, bo to i tak oczywiste, to wynika z treści. Ale to tylko moja maleńka dygresja, ogólnie :bravo:
Ukłony
H8

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#24 Post autor: Lucile » 30 gru 2014, 11:26

Dzień dobry angielski królu,
dziękuję pięknie :rosa: za komentarz i śpieszę z małym wyjaśnieniem, piszesz:
Henryk VIII pisze: Dalej / przedostatnia zwrotka/ - moim zdaniem " masz moją zgodę" troszeczkę rozmywa Ci przekaz, bo to i tak oczywiste, to wynika z treści. Ale to tylko moja maleńka dygresja
otóż, ze względu na hagiografię tej świętej, według której nikt (ani dzikie zwierzęta, ani gladiatorzy) nie był w stanie jej zabić, dopóki ona sama nie dała pozwolenia, stąd, dla wierności przekazu historycznego uważałam zdanie wypowiedziane przez Perpetuę - "masz moją zgodę" - za kluczowe. Na tym też, między innymi, polegała jej wyjątkowość i zapewne również z tego względu została zapamiętana.

Ponadto wzięłam sobie do serca uwagi Eki i za Jej pozwoleniem (bo to Jej słowa), ale oczywiście po swojemu, chcę jeszcze raz zmodyfikować ten tekst, o tak:

w amfiteatrze krzyknęła tylko raz
czerwone krople
nieśpiesznie spływały
na piasek który nie pamiętał
swojej prawdziwej barwy

podniosła oczy
wystraszone spojrzenie
było nie takie jak we śnie
tu
nie chciała z nim walczyć

uniosła dłoń
ostrze drżało łagodnie
delikatnie przyciągnęła je
do szyi
to nie ty jesteś szatanem
uderz - masz moją zgodę

umilkła Kartagina

w dalekim Rzymie
Septymiusz Sewer westchnął
obracając się na drugi bok

Eko, będę wdzięczna, jeżeli zechcesz jeszcze raz zerknąć na ten wiersz :rosa:

Ślę serdeczności, Henrykowi VIII składam należny pokłon (umiem to zrobić i tak, jak rytuał nakazuje, bowiem w 1996 r. podczas wizyty JKM Elżbiety II w Polsce, byłam królowej przedstawiona)
Lucile :kwiat:

lucile@osme-pietro.pl

ono

#25 Post autor: ono » 30 gru 2014, 12:30

nie czytam wersji drugiej skoro pierwsza bardzo mi sie podoba! takie wiersze zawsze są balsamem duszy kamila :tan: :bravo: :rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

pozdrawiam
kamil

ps. zapomniałem napisać : pozbyłbym sie "tu"

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#26 Post autor: Lucile » 30 gru 2014, 12:58

Och, Kamilu, kamilu, KAMILU - piję Twoje zdrowie :vino:
i: merci beaucoup - mon Cheri - si vous me permettez ;)

Lucile :rosa:

Dodano -- 30 gru 2014, 14:12 --

ja też zapomniałam odnieść się do tego "tu". I znowu muszę odwołać się do hagiografii św. Perpetui. Otóż, będąc w więzieniu miała wizję (sen) stoczonej śmiertelnej walki z szatanem (w jej śnie był ogromnym, okrutnym i bardzo brzydkim gladiatorem Egipcjaninem) i to ona była zwyciężczynią, czyli pokonawszy piekielne moce - tam (tu) na arenie w amfiteatrze nie musiała już walczyć - Ona swoją bitwę wygrała (w rozumieniu religijnym) - trzymam się więc przekazów i własnych przemyśleń na ten temat. Ale. oczywiście bardzo dziękuję za uwagę, bo to znaczy, że jesteś uważnym czytelnikiem - a to sobie niezwykle cenię :ok: :bravo:
L. :kofe:

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#27 Post autor: eka » 30 gru 2014, 18:48

Lucile pisze:w amfiteatrze krzyknęła tylko raz
czerwone krople
nieśpiesznie spływały
na piasek który nie pamiętał
swojej prawdziwej barwy

podniosła oczy
wystraszone spojrzenie
było nie takie jak we śnie
tu
nie chciała z nim walczyć

uniosła dłoń
ostrze drżało łagodnie
delikatnie przyciągnęła je
do szyi
to nie ty jesteś szatanem
uderz - masz moją zgodę

umilkła Kartagina

w dalekim Rzymie
Septymiusz Sewer westchnął
obracając się na drugi bok
Świetny pomysł!
:ok: :)

Awatar użytkownika
coobus

#28 Post autor: coobus » 30 gru 2014, 19:47

Wciskam się w grono wsłuchanych w wiersz, bijących brawo :bravo:
Bo zasłużył
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Henryk VIII

#29 Post autor: Henryk VIII » 30 gru 2014, 21:53

Witaj, Lady!
Dziękuję :rosa: zarówno za przepisowy ukłon jak i wyjaśnienie; widzę teraz jeszcze w jaśniejszym świetle Twój tekst. Bardzo się cieszę, że znalazłaś chwilkę i napisałaś o tym , bowiem wiele zostało wyjaśnione. Temat, jaki podjęłaś jest b.trudny, poradziłaś sobie znakomicie, cieszę się, że istnieją jeszcze poeci, którzy nie zamykają się w twórczości postmodernistycznej, bowiem potrafią więcej... :vino:
H8

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#30 Post autor: Lucile » 30 gru 2014, 22:29

Your Royal Highness,
skoro zostałam przedstawiona "u dworu" - a odbyło się to także w przytomności księcia Edynburga Filipa, małżonka JKM Elżbiety II - więc tytuł Lady mi przysługuje ;)

Henryku VIII. życie to nie tylko dworskie konwenanse ale i twarda rzeczywistość. Więc strzeż się królu, bowiem na przysłowiowym warsztacie mam kolejną niewieścią postać, dręczoną i skazaną przez męskie "plemię" - Twoją drugą małżonkę - ANNĘ BOLEYN.

Niemniej, jak na prawdziwą damę przystało:
Your Majesty, please be willing to adopt the best New Year 2015 wishes :vino:

Lady Lucile :rosa:

Dodano -- 01 sty 2015, 16:56 --

Anastazja :rosa: Bożena :rosa: Eka :rosa: Ewa Włodek :rosa: Gajka :rosa: Gloinnen :rosa: Coobus :rosa: Alchemik :rosa: Fałszerz komunikatów :rosa: Henryk VIII :rosa: Kamil Rousseau :rosa: Oskari Valtteri :rosa: Witek Kiejrys :rosa: i Wszyscy, z którymi jeszcze nie miałam przyjemności dyskutować na 8 Piętrze, pięknie się Wam kłaniam i życzę by każdy z 365 dni Nowego Roku był dobry i twórczy :vino: :beer: :kofe: Wznoszę za Was toast :)

Lucile :kwiat:

lucile@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”