Smakosz

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Nula.Mychaan
Re: Smakosz

#21 Post autor: Nula.Mychaan » 09 maja 2017, 22:57

To moje drugie podejście do Twojego wiersza, bo pierwsze czytanie niewiele mi dało, poza niesamowitym klimatem i niepokojem, na tyle jednak silnym, że musiałam wrócić.
Trzeba się wgryźć, ale gdy już się go deko nadgryzie zaczyna wsiąkać i ta nieoczywistość jest chyba najlepsza.

Przyznaję się bez bicia, że potrzebowałam komentarza Eki, do całkowitego zrozumienia, ale pewnie dlatego że trochę zdrewniałam, bo dawno nie zaglądałam na forum.
:kofe:
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#22 Post autor: Ania Ostrowska » 09 maja 2017, 23:07

Cieszę się a zwłaszcza miło mi było słyszeć, że zajrzałaś tu ponownie i to z komentarzem. Przy tej masie wierszy, to nieczęste. Bardzo dziękuję :)
Widzę, ze wszyscy Cię tu z radością witają, ja wprawdzie nie pamiętam, byśmy się wcześniej zetknęły, ale do radości się przyłączam :rosa:

Alek Osiński

#23 Post autor: Alek Osiński » 10 maja 2017, 16:24

Ania Ostrowska pisze:Człowiek rodzi się co rano.
W olśnieniu lub szarości, która pełznie
niczym kundys kąsający po łydkach.

Jestem upstrzona w zaprzeszłe jak patchwork.
Tu i tam tęczowy, gdzie woń oczeretów
a boćki przysiadły przed lotem. Więcej
ściemniały i zdarty od składania liter
w słowa bez głosu. Znowu nie dzisiaj

przydam mu się na chłody. Ani nie odurzę.
Już patrzy, czy inna rozsypuje mak.

- Masz dobre serce – rzucił mi,
oblizując palce.
Bardzo ciekawy wiersz, Aniu.
W dwóch miejscach, zapis wydaje mi się
jednak dyskusyjny

"Więcej ściemniały..." to jakoś nie koreluje dobrze
z wcześniejszym "tu i tam". Wydaje mi się, że lepiej by brzmiało
"Gdzie indziej"

"Znowu nie dzisiaj przydam mu się" - a tutaj wydaje mi się,
że szyk trochę zgrzyta stylistycznie. Lepiej chyba brzmi -
"Znowu dzisiaj nie przydam mu się"

Ale to tak na marginesie. Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#24 Post autor: Ania Ostrowska » 10 maja 2017, 20:30

dziękuję, Alku, bardzo.
Przyznam, że mam nie lada problem, bo zarówno Twoje spostrzeżenia, jak i głosy z wcześniejszych komentarzy, nie zostawiają wątpliwości, że to nie powinna być ostatnia wersja tego wiersza. A z drugiej strony, ja sama mam wrażenie, że powiedziałam w nim to, co chciałam powiedzieć i dokładnie w sposób, w jaki chciałam. Muszę jeszcze pomyśleć jak to rozwiązać.

Dlatego obecnie mogę jedynie spróbować odautorsko wyjaśnić, dlaczego we wskazanych przez Ciebie fragmentach forma jest taka a nie inna.

Mówisz:
"Więcej ściemniały..." to jakoś nie koreluje dobrze
z wcześniejszym "tu i tam". Wydaje mi się, że lepiej by brzmiało
"Gdzie indziej"

"Tu i tam" znaczy tyle samo co "gdzieniegdzie", a więc patchwork ma miejsca gdzie jest tęczowy, ale nie ma ich zbyt wiele. Większą część jego powierzchni zajmują kawałki, które może dawniej były, ale teraz nie są już barwne. Dziś patchwork ma więcej miejsc ciemnych niż tęczowych. Dlatego użyłam sformułowania "więcej ściemniały". Gdybym, jak radzisz napisała "gdzie indziej ściemniały" nie byłoby informacji o proporcjach jasnego do ciemnego, a mnie zależało, żeby tę informację wydobyć na wierzch.

Druga Twoja uwaga:
"Znowu nie dzisiaj przydam mu się" - a tutaj wydaje mi się,
że szyk trochę zgrzyta stylistycznie. Lepiej chyba brzmi -
"Znowu dzisiaj nie przydam mu się"

Tutaj z kolei zależało mi na zachowaniu formy "nie dzisiaj" gdyż wykorzystuje się to sformułowanie aby przekazać, że ktoś coś świadomie odwleka na później (nie teraz) - i taki sens był mi potrzebny. Po raz pierwszy zetknęłam się z tym określeniem, kiedy bliski mi człowiek opowiadał o swoich terapiach przy chorobie alkoholowej. Alkoholik próbujący się wyleczyć nie mówi sobie: "już nigdy się nie napiję", bo nie byłby w stanie tego udźwignąć. On mówi "nie dzisiaj" - dzisiaj się nie napiję.
Tak sobie teraz myślę, że może powinnam w wierszu zapisać to "nie dzisiaj" kursywą?

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”