autor: Ania Ostrowska » 10 maja 2017, 20:30
dziękuję, Alku, bardzo.
Przyznam, że mam nie lada problem, bo zarówno Twoje spostrzeżenia, jak i głosy z wcześniejszych komentarzy, nie zostawiają wątpliwości, że to nie powinna być ostatnia wersja tego wiersza. A z drugiej strony, ja sama mam wrażenie, że powiedziałam w nim to, co chciałam powiedzieć i dokładnie w sposób, w jaki chciałam. Muszę jeszcze pomyśleć jak to rozwiązać.
Dlatego obecnie mogę jedynie spróbować odautorsko wyjaśnić, dlaczego we wskazanych przez Ciebie fragmentach forma jest taka a nie inna.
Mówisz:
"Więcej ściemniały..." to jakoś nie koreluje dobrze
z wcześniejszym "tu i tam". Wydaje mi się, że lepiej by brzmiało
"Gdzie indziej"
"Tu i tam" znaczy tyle samo co "gdzieniegdzie", a więc patchwork ma miejsca gdzie jest tęczowy, ale nie ma ich zbyt wiele. Większą część jego powierzchni zajmują kawałki, które może dawniej były, ale teraz nie są już barwne. Dziś patchwork ma więcej miejsc ciemnych niż tęczowych. Dlatego użyłam sformułowania "więcej ściemniały". Gdybym, jak radzisz napisała "gdzie indziej ściemniały" nie byłoby informacji o proporcjach jasnego do ciemnego, a mnie zależało, żeby tę informację wydobyć na wierzch.
Druga Twoja uwaga:
"Znowu nie dzisiaj przydam mu się" - a tutaj wydaje mi się,
że szyk trochę zgrzyta stylistycznie. Lepiej chyba brzmi -
"Znowu dzisiaj nie przydam mu się"
Tutaj z kolei zależało mi na zachowaniu formy "nie dzisiaj" gdyż wykorzystuje się to sformułowanie aby przekazać, że ktoś coś świadomie odwleka na później (nie teraz) - i taki sens był mi potrzebny. Po raz pierwszy zetknęłam się z tym określeniem, kiedy bliski mi człowiek opowiadał o swoich terapiach przy chorobie alkoholowej. Alkoholik próbujący się wyleczyć nie mówi sobie: "już nigdy się nie napiję", bo nie byłby w stanie tego udźwignąć. On mówi "nie dzisiaj" - dzisiaj się nie napiję.
Tak sobie teraz myślę, że może powinnam w wierszu zapisać to "nie dzisiaj" kursywą?