matematyczne struktury są jeszcze bardzo prymitywne, zbyt prymitywne, żeby rozważać rolę przypadku w ludzkiej świadomości;
a jednak matematyka także podlega nieustannemu rozwojowi; śmiem twierdzić, że bylibyśmy jeszcze we wczesnym średniowieczu
gdyby w pewnym momencie nie porzucono rzymskiego zapisu cyfr i nie zastosowano cyfr arabskich;
taki skokowy rozwój matematyki pojawia się jednak niezmiernie rzadko i chociaż był okres mojego zafascynowania np fraktalami,
to sądzę, że konieczne są nowego rodzaju narzędzia do badania zjawisk statystycznych i wygląda na to,
że pojawiają się już takie - np przy próbach udowodnienia hipotezy Riemanna; zresztą
radzimy sobie już całkiem nieźle z atmosferą, oceanami, trzęsieniami ziemi, wulkanami...
wracając do impulsów: to chyba najtrudniejsze zagadnienie; również z punktu widzenia matematyki;
istnieje matematyka opisująca tzw stany nieustalone, ale zastój tej dziedziny nie wróży niczego dobrego...
takie stany nieustalone pojawiają się także u ludzi: kończy się sen, znikają obrazy i po krótkim stanie nieustalonym
półjawy i półsnu pojawia się pierwsza myśl - każdego dnia inna:
raz myślisz o wierszu, drugi raz o tym gdzie podział się kot, a innym razem o wschodzącej kapuście;
skąd pojawia się impuls?
moim zdaniem może on pochodzić z zewnątrz;
swego czasu wymyśliłem dość użyteczną teorię dotyczącą świadomości; psychikę człowieka porównałem do sali kinowej;
świadomość jest ekranem, na którym wyświetlają obrazy dwa projektory jednocześnie:
jeden emituje obrazy ze świata zewnętrznego, a drugi z wewnętrznego; pomiędzy obydwoma projektorami trwa szczególna wojna
o kandele; pytanie o to, kto lub co nimi steruje pozostaje bez odpowiedzi, ale zawsze w tle czai się przypadek;
przy takim modelu impuls sterujący może się pojawić z zewnątrz;
hipoteza takiego sterowania jest także realna w innym przypadku: możemy mieć zmysły, o których nie mamy bladego pojęcia;
istnieją zwierzęta rozpoznające gradienty pól elektrycznych (mruki nilowe), mnóstwo gatunków radzi sobie znakomicie
z polami magnetycznymi, u wielu można rozpoznawać reakcje na pasma fal elektromagnetycznych, więc i my, ludzie
możemy mieć zmysły, które kierują naszym instynktem; temat morze
ale nie przypuszczałem, że jesteś tak otrzaskana w wielu ścisłych dziedzinach;
podziwiam