zdradzana

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka
Moderator

zdradzana

#1 Post autor: eka » 21 wrz 2014, 9:55

gdy już zrozumiała
stała się jego odpoczynkiem i prostotą
kiedy przychodził i zamykał drzwi
mówiła
no szybciej no chodź
cieszył się
jesteś pewna jak śmierć lub
racja istnienia

ona
nagą i pulsującą być mocniej nie mogła
jeśli między zielono-krwawymi chustami
zbyt głębokie cięcia
(czego nie wziął pod uwagę)
powtarzała perfekcyjnie i bez znieczulenia

o tak
przytakiwała
oczywiście że głęboki niedobór poczucia własności
winien być surowo karany

najlepiej
dożywotnią anatemą
z grona inteligentnych i wspaniałych

emcek

Re: zdradzana

#2 Post autor: emcek » 21 wrz 2014, 10:02

spotkanie z rodzaju tych przyjemnych inaczej ale może spotkał się z niezrozumieniem potrzeb i zapłacił, poza tym gratuluję :)

haiker

#3 Post autor: haiker » 21 wrz 2014, 10:12

W pierwszej on, w drugiej ona.
W drugiej (poprzez chirurgiczne zielone chusty) chwilowo pojawiło się jeszcze ono, ale już go nie ma.
O ile naga to po naga jak do zabiegu, to w pulsującą być mocniej nie mogła nie chodzi o jej podniecenie seksualne, lecz o drugie bijące serce.

powtarzała perfekcyjnie i bez znieczulenia - oznacza to bardziej mechaniczne powtarzanie niż rzeczywiście bardzo dobrze wykonane. Bez znieczulenia - gdzieś w głowie pojawia się... Zapasiewicz (oraz wszystkie z tym związane powiązania i odniesienia).

winien być surowo karany

Wprawdzie dziwnie napisane (może jakaś część kursywą?) to wprowadza klimat dulszczyzny.

Końcówka spłyca. Może coś ze słowem świętojebliwych (w ramach licentiae poeticae).

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#4 Post autor: eka » 21 wrz 2014, 19:09

Emceku, dzięki. :)

Haiker, jesteś prawie rentgen, a końcówka ma spłycać dulszczyznę peelki, więc zostanie na wieczną pamiątkę. :)
Zupełnie nie krążyło w trakcie pisania Bez znieczulenia, muszę sobie przypomnieć jego rolę i fabułę filmu.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#5 Post autor: lczerwosz » 21 wrz 2014, 19:38

To nie takie proste, kto tu kogo z kim. On był dla niej dowartościowaniem. Aż do.
eka pisze:o tak
przytakiwała
winien być surowo karany
Kpina ze sprawiedliwości Boga.
A PL co. Znikł. Dowartościował raz, czy dwa i poszedł. Wrócił do. I on się musi dowartościować.

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan

#6 Post autor: Nula.Mychaan » 21 wrz 2014, 19:40

No to próbuję zinterpretować :)
Eko Twoje wiersze zawsze dają mi do myślenia.
Pierwsza strofka jest o miłości o radości z bycia razem i poczucia bezpieczeństwa,
ta pewność jak śmierć i racja istnienia mówi mi o tej głębi uczuć i bezpieczeństwie.
W drugiej strofce coś się wydarzyło, te chusty kojarzą mi się ze szpitalem, salą operacyjną w połączeniu z pulsowaniem
i niedoborem własności kojarzy mi się z utratą dziecka.
Nad puenta muszę jeszcze podumać, ale w zestawieniu z wcześniejszymi strofkami
jestem skłonna czytać, że utrata dziecka powinna nieść ze sobą utratę myślenia- ale czytam to również jak poczucie winy.

Piękny ten wiersz Eko :)
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#7 Post autor: eka » 21 wrz 2014, 19:46

lczerwosz pisze:Dowartościował raz, czy dwa i poszedł. Wrócił do. I on się musi dowartościować.
Tak myślisz? Ciekawe.
Bóg - kpina ze sprawiedliwości? Nie wiem czy dobrze ten sąd interpretuję.

Nulka, dziękuję za obszerny, wnikliwy komentarz, b. lubię je czytać.
:rosa:

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan

#8 Post autor: Nula.Mychaan » 21 wrz 2014, 19:54

Eka wciąż się zastanawiałam bo nie mogłam zgrać tytułu, ale to zdradzona to chyba przez Boga,
bo w końcu nie na darmo użyłaś określenia anatema, to bardzo kościelne więc by mi wtedy pasowało jak ulał :)
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#9 Post autor: Fałszerz komunikatów » 21 wrz 2014, 20:29

Ja tu widzę nieprawidłowe relacje między peelami. Ona jest uległa i ufna, bo kocha swego mężczyznę. Jest dla niego kurą domową, dba o to, by peel miał gazetkę do czytania i obiad pod nosem. Tymczasem on właśnie przyszedł od innej kobiety, co sugeruje tytuł. Najwidoczniej jest też bita, a może właśnie miała jakąś poważną operację. Nie jest dla peela obiektem pożądania. Jest tu zawarta ironia odautorska. Widać, że Autor jest nastawiony przeciwko niej, a raczej takim zachowaniom.

o tak
przytakiwała
winien być surowo karany - pierwsza linijka kojarzy mi się z orgazmem peelki na samą myśl, że jej partner się nią zainteresował. Zapewne oskarżył ją o to, że za bardzo błaga go o miłość.
Apogeum ironii jest w puencie - peelka, należąca do niegdysiejszego ideału w oczach peela, powoli staje się dla niego jedynie maskotką, której nawet nie chce przytulać.
Szokujesz, eka, ale i zachwycasz prostotą przekazu, która tylko nadaje moc wydarzeniom, jakie dzieją się w wierszu :bravo:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#10 Post autor: Ewa Włodek » 21 wrz 2014, 21:23

pierwsza cząstka - chwilowe zauroczenie obojga, ale każdego z dwójki - czymś innym. Druga cząstka - jakby wiwisekcja (zielono-krwawe chusty - operacyjne i "bez znieczulenia") odczuć peelki w kwestii tego tak zwanego związku (coraz mniej złudzeń). Trzecia cząstka oraz pointa - już tylko (albo - aż) "pokiwanie głową" pelki, z politowaniem nad własna głupotą.
Tak czytam Eko, ale mogę nie mieć racji. Wiersz - o życiu. Takim, jakie ono bywa...
:rosa:
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”