- walelu, walelu *
zabierz mnie ze sobą
błyskawicą szmaragdu
wysoko w poddasze
ponieś wyżej jeszcze
niż sam świat
nad powietrzne pasaże
w floresowe słońca
tam gdzie wszystko twoje
od zawsze znajome
zniknę w maleńkościach
zabierz mnie ze sobą
jak zielone piórko
walelu, walelu *
choćby dziś
* walelu - w czirokeskim: koliber
iTuiTam
18 IV 2013 - 21 IX 2014
- walelu, walelu *
walelu, walelu
- iTuiTam
walelu, walelu
- eka
- Moderator
Re: walelu, walelu
Delikatna tęsknota, bo za lekkością, maleńkością, przestrzenią kolorów nad ciążącym światem.
Kolibry jak motyle
Radość i melancholia, ładnie, naprawdę.
Wiersz ma nacechowanie etniczne, folk tu czuję (apostrofa w tytule).
Jedynie lekko uwiera błyskawica szmaragdu. To taka poważna metafora. Błysk szmaragdu?

Kolibry jak motyle

Jedynie lekko uwiera błyskawica szmaragdu. To taka poważna metafora. Błysk szmaragdu?

-
Dlaczego nie po prostu kolibrze, kolibrze?
Po grecku byłby inny wiersz?
Ale problem jest gdzie indziej - użyciu kopii kopii stosowanych w tzw. poezji. Wszystko oblane atmosferą ucieczki - albo wysoko, albo głęboko (w mikro). Trzeba stosować bardzo dobre porównania i budowanie nastroju, żeby wyszedł wiersz. Obecnie jest czytanka z klasy podstawowej.
Po grecku byłby inny wiersz?
Ale problem jest gdzie indziej - użyciu kopii kopii stosowanych w tzw. poezji. Wszystko oblane atmosferą ucieczki - albo wysoko, albo głęboko (w mikro). Trzeba stosować bardzo dobre porównania i budowanie nastroju, żeby wyszedł wiersz. Obecnie jest czytanka z klasy podstawowej.
- eka
- Moderator
Tylko nie zmieniaj.
wawelu, wawelu jest takie melodyjne. Zaśpiew po prostu.

- iTuiTam
Dziękuję, Eko za komentarz.eka pisze:Delikatna tęsknota, bo za lekkością, maleńkością, przestrzenią kolorów nad ciążącym światem.
Kolibry jak motyleRadość i melancholia, ładnie, naprawdę.
![]()
![]()
Kilka słów zamiast odpowiedzi na Twoje uwagi.
Od kiedy zamieszkałam w JanElla, mogę każdego lata obserwować kolibry. Trwa to od maja do połowy października. Mam je obok siebie na wyciągnięcie dłoni. Kilka razy miałam te szmaragdowe błyskawice w ręce. Ponad miesiąc opiekowałam się zranionym kilibrem, którego ochrzciłam Augustynem. Urodził się w sierpniu (August). Jednak rzadko się zdarza, że ranne kolibry, szczególnie takie które stracą nieco piórek zdrowieją. Augustyn odleciał do kolibrowego nieba w październiku.
Tytuł, czirokeski, bo Indianie uważają kolibra za bardzo ważnego dla nich ptaka. Mimo swej maleńkości jest to ptasi mocarz.

-
Koliber - mała istota, a ile wyzwala w człowieku emocji 

- Bożena
peelka pofruwałaby jeszcze choć zdaje sobie sprawę z ograniczeń
tylko dlaczego chce zniknąć w maleńkościach
kolibry u Ciebie jak u nas wróbelki- chociaż nie są kolorowe to i tak je lubimy

kolibry u Ciebie jak u nas wróbelki- chociaż nie są kolorowe to i tak je lubimy

- eka
- Moderator
Mocarz Augustyn - piękna i wzruszająca opowieść, dziękuję.iTuiTam pisze:Od kiedy zamieszkałam w JanElla, mogę każdego lata obserwować kolibry. Trwa to od maja do połowy października. Mam je obok siebie na wyciągnięcie dłoni. Kilka razy miałam te szmaragdowe błyskawice w ręce. Ponad miesiąc opiekowałam się zranionym kilibrem, którego ochrzciłam Augustynem. Urodził się w sierpniu (August). Jednak rzadko się zdarza, że ranne kolibry, szczególnie takie które stracą nieco piórek zdrowieją. Augustyn odleciał do kolibrowego nieba w październiku.
JanElla? Muszę sprawdzić.

Teraz rozumiem szmaragdowe błyskawice.
- iTuiTam
Dlaczego nie 'kolibrze'? Dlatego, że wiersz ma genezę, o której napisałam w odpowiedzi na komentarz Eka.haiker pisze:Dlaczego nie po prostu kolibrze, kolibrze?
I jeszcze dlatego, że polskie słowo koliber w wołaczu brzmi nie tak, jak chciałam. Czirokeskie 'walelu' oddaje brzmienie, jakiego szukałam.
- iTuiTam
Nie zmienię, jest to po prostu niemożliwe.eka pisze:Tylko nie zmieniaj.
![]()