W tym domu zostawiłam swoje dzieciństwo
- anastazja
Ile siły trzeba żeby pchnąć te drzwi
i zobaczyć nas wszystkich w jednej izbie
małe demony w owczej skórze
rodzice strudzeni pracą
z wyciągniętymi ramionami spełnionej nadziei
za drzwiami mała arka Noego
zapach drewna przy starym piecu grzaliśmy nasze serca
w modlitwie rano i wieczorem
świat dla pielgrzymów przesuwających się w stronę cieni
historia szarpie bliznami
małe demony w owczej skórze
rodzice strudzeni pracą
z wyciągniętymi ramionami spełnionej nadziei
za drzwiami mała arka Noego
zapach drewna przy starym piecu grzaliśmy nasze serca
w modlitwie rano i wieczorem
historia szarpie bliznami
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, 17:51 przez anastazja, łącznie zmieniany 1 raz.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- eka
- Moderator
Re: W tym domu zostawiłam swoje dzieciństwo
Ann... szacun za ten wiersz.

-
Bardzo dobry obraz, smak i wspomnienie dzieciństwa.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Bardzo wzruszający obraz rodzinnego domu 
Dla dziecka nie ważne jest, czy tym domem jest apartament pełny przepychu, duży dom z ogródkiem, czy może zwyczajne małe mieszkanie w bloku, albo malutka chatka na przedmieściach, tam są skryte niezapomniane wspomnienia, ale niestety i przykre, gdy któryś z rodziców odchodzi, lub jest ciężko chory.
Ale mimo to żadna kawiarnia nie zastąpi smaku domowego ciasta i herbaty, ciepła rodzinnego w święta, wspólnego śpiewania kolęd, a potem wspólnej drogi na pasterkę. Szkoda, że tak wiele osób tego nie docenia, i zostawia swoich rodziców samych, nawet jeśli byli dobrzy, i ani ich nie krzywdzili, i ani nie żądali od dziecka by spełniło ich chore ambicję, ale wspierali go w jego drodze, a on nie znajdzie nawet chwili czasu na odwiedziny.
Okropne są nasze czasy, gdy tak wiele osób stawia pracę i pieniądze wyżej niż rodzinę,
a przecież to jest najważniejsze.
I Ty oddałaś tą pełnie Miłości, Ciepła, Radości w swoim wierszu
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów

Dla dziecka nie ważne jest, czy tym domem jest apartament pełny przepychu, duży dom z ogródkiem, czy może zwyczajne małe mieszkanie w bloku, albo malutka chatka na przedmieściach, tam są skryte niezapomniane wspomnienia, ale niestety i przykre, gdy któryś z rodziców odchodzi, lub jest ciężko chory.
Ale mimo to żadna kawiarnia nie zastąpi smaku domowego ciasta i herbaty, ciepła rodzinnego w święta, wspólnego śpiewania kolęd, a potem wspólnej drogi na pasterkę. Szkoda, że tak wiele osób tego nie docenia, i zostawia swoich rodziców samych, nawet jeśli byli dobrzy, i ani ich nie krzywdzili, i ani nie żądali od dziecka by spełniło ich chore ambicję, ale wspierali go w jego drodze, a on nie znajdzie nawet chwili czasu na odwiedziny.
Okropne są nasze czasy, gdy tak wiele osób stawia pracę i pieniądze wyżej niż rodzinę,
a przecież to jest najważniejsze.
I Ty oddałaś tą pełnie Miłości, Ciepła, Radości w swoim wierszu

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów

" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
- anastazja
Eko, Marcinie, Mateuszu. Z serducha dzięki 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- Lucile
- Moderator
Anastazjo,
Lubię zaglądać i czytać Twoje wiersze, choć wiem - i przepraszam - rzadko komentuję.
Dostarczasz mi niezwykłych wzruszeń, a Twój wiersz przeniósł mnie w dzieciństwo
i do rodzinnego domu, po którym, niestety, nie ma nawet śladu.
Serdecznie
Lucile
pięknie, czule, delikatnie i prawdziwie o odchodzeniuanastazja pisze:świat dla pielgrzymów przesuwających się w stronę cieni
za zamkniętymi drzwiami historia szarpie bliznami

Lubię zaglądać i czytać Twoje wiersze, choć wiem - i przepraszam - rzadko komentuję.
Dostarczasz mi niezwykłych wzruszeń, a Twój wiersz przeniósł mnie w dzieciństwo
proste, a tak wymowne słowa. Ja, robię to już tylko we wspomnieniach.anastazja pisze:Ile siły trzeba żeby pchnąć te drzwi
Serdecznie

Lucile
- anastazja
U mnie również Lucile. Jednak wyobraźnia nakazuje wracać w miejsca, które są tylko cieniem.Lucile pisze: Twój wiersz przeniósł mnie w dzieciństwo
Z wdzięcznością kochana

- coobus
Potrafisz przywoływać odległe wspomnienia. Często powracają w Twoich wierszach. Wielu z nas odbiera je, niemal jak swoje. Bo mają swój smak i zapach. Zawsze Ci towarzyszę w takich chwilach. Trzymaj się zdrowo, Ana 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
Na ten wiersz głosowałam, bo urzekł mnie wspomnieniami. Ciepło, smak i zapach dzieciństwa. Pięknie Anastazjo
Pozdrawiam.elka.

Pozdrawiam.elka.
- iTuiTam
Otwieramy pamięć jednym pchnięciem. Drzwi do niej mogą być lekko uchylone. Albo, jak piszesz: ile siły trzeba, podpowiadając, że są ciężkie.anastazja pisze:Ile siły trzeba żeby pchnąć te drzwi
...
za zamkniętymi drzwiami historia szarpie bliznami
Może dlatego, że otwiera je ówczesne dziecko?
Bardzo wymowna puenta.
Zastanawiam się nad rymem wewnętzrnym: drzwiami-bliznami, ale to drobiazg i być może pomaga w zapamiętaniu ostatnich dwóch wersów.
serdecznie
iTuiTam