WARKOCZ BERENIKI

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
tea

WARKOCZ BERENIKI

#1 Post autor: tea » 29 sty 2017, 22:56

WARKOCZ BERENIKI

Opowiedz mi o niebie. Jeszcze nie wiesz gdzie ma początek a gdzie koniec.
Czy Warkocz Bereniki jasny będzie, rudy czy jak futro kota czarny.
Czy oplecie go dokoła głowy czy pobiegnie za nią albo obetnie go w osiemnaste urodziny.
Może schowa go szuflady, pamiątkę dzieciństwa, stygmat pierwszej komunii,
sznurek do dzwonka ukrytego na dnie serca za który ciągną chłopcy kiedy odkryją
że będzie kobietą. Cierpliwą i łagodną , i pełną sprzeczności,
czasami chłodną jak lód, a czasem gorącą. Oparzą sobie palce, czasem także serce.
Po twoim warkoczu, Bereniko, idę do nieba gdzie zapisane żywoty wszystkich supernowych.
Tymczasem mogę jedynie – jak ty – zadawać pytania, szukać odpowiedzi, śladów,
przyczyn dla których i z powodu których świat nie jest taki jakim się wydaje.
Tam, wysoko, ponad moją głową powinno być niebo, nagroda dla pokornych
i przystań bezdomnych psów. Być może nawet istnieje i piekło, ale tego nikt nie wie.
Pytania, zagadki, serce jak ziarnko maku, fasolka na dnie wszechświata, o to właśnie chodzi.

Marcin Sztelak

Re: WARKOCZ BERENIKI

#2 Post autor: Marcin Sztelak » 31 sty 2017, 10:50

Liryk filozoficzny, bardzo dobry, tylko zapis nie bardzo mi odpowiada, zbyt duży potok myśli bez przerwy na oddech.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: WARKOCZ BERENIKI

#3 Post autor: Gloinnen » 23 lut 2017, 21:46

Piękny wiersz. i bardzo ciekawie ukazujący motyw pramatki, którą zazwyczaj łączy się z ziemią, a Ty budujesz mit wiążący początek i koniec życia ze sferą nieba.
Berenika staje się symbolem kobiecego życia, wpisanego w kosmiczne cykle, nadające mu wymiar uniwersalny. Kolejne etapy życia znajdują swoje odpowiedniki w gwiazdach.
Jednocześnie zbliżają nas do śmierci, która w Twoim wierszu staje się połączeniem z kosmiczną energią, rozpłynięciem we wszechświecie.
Mityczna Berenika staje się drogą, prowadzącą od narodzin aż po kres, do nieskończoności.
A ponieważ to kobieta, nietrudno się domyślić, że to właśnie kobiecość jest owym pomostem. Siłą witalną, jednocześnie twórczą i destrukcyjną, jasną i ciemną, łączącą sprzeczności.
tea pisze:czasami chłodną jak lód, a czasem gorącą. Oparzą sobie palce, czasem także serce.
Pomyślałabym nad tym, czy dałoby się zredukować te "czasy". To tylko jedna uwaga odnośnie zapisu. I warto dopieścić interpunkcję.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”