w ramach okna
- tetu
w ramach okna
wszystko się mieści
jak pomiędzy twoim szeptem
a porami roku
wiosną
szerzej otwieram oczy
nieprzywykły do wyblakłej zieleni
w której przepadł cały natłok ciebie
z jakiegoś powodu skracasz czas
letnio-jesienne słońce rzuca półcień
i uczę się istnieć
po drugiej stronie zmarzniętego szkła
światło zdjęte z krzyża
jak pomiędzy twoim szeptem
a porami roku
wiosną
szerzej otwieram oczy
nieprzywykły do wyblakłej zieleni
w której przepadł cały natłok ciebie
z jakiegoś powodu skracasz czas
letnio-jesienne słońce rzuca półcień
i uczę się istnieć
po drugiej stronie zmarzniętego szkła
światło zdjęte z krzyża
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, 23:49 przez tetu, łącznie zmieniany 1 raz.
- eka
- Moderator
Re: w ramach okna
Tetu, rozumiem, że to liryka roli, peel bowiem używa formy nieprzywykły .
Ewentualnie po prostu chodzi o człowieka i adresata - Boga.
Delikatność kresek relacji pór roku i odbiorczych nastrojów, w które wpisane jest znacznie więcej.

Ewentualnie po prostu chodzi o człowieka i adresata - Boga.
Delikatność kresek relacji pór roku i odbiorczych nastrojów, w które wpisane jest znacznie więcej.

- Gorgiasz
- Moderator
Bardzo ładne i sugestywne. Szczególnie piękna ostatnia strofa.
-
- anastazja
Najbardziej ostatnia. ładnie 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Ania Ostrowska
jak pięknie wykorzystałaś symbolikę okna.
Mocny ostatni wers, kiedy się mu przyglądam czytając wiersz ponownie i znowu, wydaje się już naturalną częścią, ale gdy czytałam pierwszy raz, walnął mnie po głowie, bo już sama przerzutnia:
"i uczę się istnieć
po drugiej stronie zmarzniętego szkła"
wystarczyłaby za finał. A tu jeszcze światło z krzyża. Świetnie się ten ostatni wers komponuje z tytułem w moim odczycie, bo ja w Twoim wierszu zobaczyłam szpitalny pokój i przewlekle chorego z łóżkiem usytuowanym naprzeciwko okna. Takiego okna starego typu, podzielonego na cztery części, dwie prostokątne szyby w dolnej części i dwie kwadratowe szybki w górnej. Kiedy nocą zapala się na zewnątrz latarnia, "światło z krzyża" przestaje być przenośnią.
Pozdrawiam
Mocny ostatni wers, kiedy się mu przyglądam czytając wiersz ponownie i znowu, wydaje się już naturalną częścią, ale gdy czytałam pierwszy raz, walnął mnie po głowie, bo już sama przerzutnia:
"i uczę się istnieć
po drugiej stronie zmarzniętego szkła"
wystarczyłaby za finał. A tu jeszcze światło z krzyża. Świetnie się ten ostatni wers komponuje z tytułem w moim odczycie, bo ja w Twoim wierszu zobaczyłam szpitalny pokój i przewlekle chorego z łóżkiem usytuowanym naprzeciwko okna. Takiego okna starego typu, podzielonego na cztery części, dwie prostokątne szyby w dolnej części i dwie kwadratowe szybki w górnej. Kiedy nocą zapala się na zewnątrz latarnia, "światło z krzyża" przestaje być przenośnią.
Pozdrawiam
- tetu
Gorgiaszu, bardzo dziękuję za przychylny komentarz, to dla mnie zaszczyt
Avuś, thank you
Wicia, dzięki za obecność i podobanie, serdeczności
An, cieszę się
Ania, nie wiem co powiedzieć. W tym momencie zabrakło mi słów. Dokładnie finałem był wiersz bez ostatniego wersu, długo, długo. W końcu doszłam do wniosku że to mi nie wystarcza. Dołożyłam światło z krzyża.
A Twoja interpretacja? Czy Ty byłaś w mojej głowie? Jeszcze mnie nikt tak nie odczytał. Idealnie trafiona!

Avuś, thank you

Wicia, dzięki za obecność i podobanie, serdeczności

An, cieszę się

Ania, nie wiem co powiedzieć. W tym momencie zabrakło mi słów. Dokładnie finałem był wiersz bez ostatniego wersu, długo, długo. W końcu doszłam do wniosku że to mi nie wystarcza. Dołożyłam światło z krzyża.
A Twoja interpretacja? Czy Ty byłaś w mojej głowie? Jeszcze mnie nikt tak nie odczytał. Idealnie trafiona!