naprawdę nazywam się inaczej
ani autorka ani poetka
z siedzibą w innej bajce
nie daj się nabrać
obrazem z wizjera
szczególnie gdy kursor błyska
jak trefny sowizdrzał
oddziela szybkim krokiem
radości od horrorów
i oczywistą głupotę
która na szczęście nie boli
a kiedy już wreszcie wybierze
i czeka na złudzenia
to klawisz enter nie działa
a propos
Re: a propos
Mnie osobiście to nie przypadło do gustu, tak bardziej na wpis do pamiętnika pasuje, ale może się mylę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Gloinnen
- Administrator
Każdy z nas tworzy sobie w sieci jakąś sztuczną tożsamość. Jest to bardzo wygodne, wykreować taki wirtualny twór, ożywić go (również wirtualnie) i sterować nim tak, jakbyśmy chcieli. To jest dość zaskakujące, że nie panujemy nad własnym życiem, umyka nam ono, nie jesteśmy z niego zadowoleni, a w sieci potrafimy do perfekcji opanować sztukę bycia kimś odmiennym, kontrolującym wszystko aż do najdrobniejszego detalu.
Wyruszamy na spotkanie innych wirtualnych tworów, wchodzimy z nimi w interakcje. A jednak - czy istnieje gdzieś nieprzekraczalna granica? Na ile złudzenia są projekcją naszego prawdziwego odczuwania i postrzegania? Ile nasze internetowe wcielenia mają z nas samych? Może przelewając w nie pewne cechy (nieraz zupełnie w opozycji do tych, jakie prezentujemy na co dzień). opowiadamy innym tak naprawdę więcej o sobie, niż w realu?
Ten wiersz być może niekoniecznie o tym, ale do takich refleksji mnie skłonił.
Pozdrawiam,

Glo.
Wyruszamy na spotkanie innych wirtualnych tworów, wchodzimy z nimi w interakcje. A jednak - czy istnieje gdzieś nieprzekraczalna granica? Na ile złudzenia są projekcją naszego prawdziwego odczuwania i postrzegania? Ile nasze internetowe wcielenia mają z nas samych? Może przelewając w nie pewne cechy (nieraz zupełnie w opozycji do tych, jakie prezentujemy na co dzień). opowiadamy innym tak naprawdę więcej o sobie, niż w realu?
Ten wiersz być może niekoniecznie o tym, ale do takich refleksji mnie skłonił.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niegłupi ten wiersz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- anastazja
Spokojnie sobie płynie, mnie się podoba.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"