Lustro

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
pallas

Re: Lustro

#11 Post autor: pallas » 27 lut 2017, 21:50

A wiecie, że mi lustrze kojarzy się z morzem płynnego i nieprzebytego srebra, które nie może się rozbić i po przez to widzi wiele ludzi, ich odbicia, które nie wyrażają szczęścia, lecz smutek. W amoku tylu negatywnych uczuć. Ukrywa w cieniu, mroku, inne oblicza, radosne, dające ludziom nadzieje.

A rymy, może nie są idealne, ale każdy się uczy. Ja bym się pozbył interpunkcji.

Piotr :)
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#12 Post autor: EdwardSkwarcan » 27 lut 2017, 22:11

Popieram Leo, bo o ile może autor(ka) zapomnieli w rymowanych wszyscy. W tym samym czasie w bieli i w swobodzie kwitnie co ślina na język przyniesie. :cha:

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#13 Post autor: Mchuszmer » 02 mar 2017, 22:35

Niebieskooka, miło znów spotkać:-)
Myślę, że jest progres - dla mnie prosto, ale ładnie (może nad świeczkami pomyślałbym jeszcze), konkretna forma, dość rytmiczna. Treść spójnie pociągnięta, jest na nią konkretny pomysł; podoba mi się to wybudzanie świadomości czegoś.
Rymy dokładne jakoś się dla mnie bronią w takiej prostej foremce, a poza tym są oddalone - fajnie, że rymujesz końcówki strof - a widzę też lepsze, niedokładne.

Co do "lustrze": ja się zgodzę, że artysta może wiele, tworzy własne konteksty i skojarzenia, licentia poetica uzasadnia nawet błędy. Tylko, że to jest taki jednoznaczny błąd, który właśnie powinien być mocno uzasadniony, a nie zauważyłem, by był. Jeśli takie słowo pasuje Ci ze względów estetycznych, to dla mnie za mało i zgrzyta mi, bo widzę głównie błąd.
Ciekawe, może gdyby myśli peelki i to lustro wiązało się z kimś płci męskiej, to można byłoby usunąć wątpliwości, czy jest to błąd, czy też nie i napisać z dużej litery, Lustrze, metaforycznie ;-). Ale jeśli nie, to przecież lustro jest pięknym słowem, a w tym układzie daje drugie znaczenie - mnie, lustro tak, jakby ona też nim była; w niej się odbija rzeczywistość.

Przecinki - o ile w 3. strofie zależą od intencji, więc ok, to zbędny ten w 4. strofie po "spojrzeniem".
Ale to mniej istotne, a wspominam tylko dlatego, że warto pomyśleć o różnicowaniu akcentów - tu w kolejnych strofach przecinki powtarzają się na końcu pierwszych wersów, a byłoby ciekawiej w finale.
pozdrowienia :-)
:kofe:

Dodano -- 21 maja 2017, 15:40 --

?
mchusz, mchusz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”