Plantami
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Ewa Włodek
Plantami
Zielony dach szeleści, wykąpany w deszczu.
Pod stopą - rozpryśniete, zdeptane miraże.
Szybkie, niesforne krople po alejce pleszczą.
Masz takie ciepłe ramię. Czuję je? Czy marzę?
Chronisz mnie przed potknięciem pewną, mocną ręką,
mimo to smutek utkwił w gardle szorstką bryłą.
Już wchodzimy na schody, zaraz zamki szczękną.
Byłam kiedyś przy tobie? Nigdy mnie nie było…
Pod stopą - rozpryśniete, zdeptane miraże.
Szybkie, niesforne krople po alejce pleszczą.
Masz takie ciepłe ramię. Czuję je? Czy marzę?
Chronisz mnie przed potknięciem pewną, mocną ręką,
Już wchodzimy na schody, zaraz zamki szczękną.
Byłam kiedyś przy tobie? Nigdy mnie nie było…
- Gloinnen
- Administrator
Re: Plantami
Jakby to był mój wiersz, przeszkadzałoby mi powtarzanie się podobnych form składniowych na końcu dwóch wersów z rzędu... "ręką/bryłą"...Ewa Włodek pisze:Chronisz mnie przed potknięciem pewną, mocną ręką,

"Witraże" są dość oklepane.
Spodobało mi się za to poczucie nierealności, emanujące z wiersza. Spacer Plantami staje się - być może - punktem wyjścia do wspominania dawnych czasów, dawnego szczęścia. Peelka jedynie w wyobraźni przenosi się do minionych chwil, czuje przy sobie urojoną bliskość ukochanego. Tęskni, pragnie, a jej emocje tworzą wyimaginowane obrazy, niemal namacalne...
Na chwilę ulega iluzji, złudzeniu - deszczowe zamglenie sprzyja snuciu marzeń na jawie... Pogoń za miłością wydaje się wówczas taka rzeczywista... i nieuchronna też...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
i masz 200 procent racji, Glo!!! Dzięki dzięki za zwrócenie uwagi - dopracuję, bo po jakie licho mają się po tekście pętać niedoróbki.Gloinnen pisze: Jakby to był mój wiersz, przeszkadzałoby mi powtarzanie się podobnych form składniowych na końcu dwóch wersów z rzędu... "ręką/bryłą"...
"Witraże" są dość oklepane.
Zaś interpretacja - bardzo mi się podoba, wprawdzie nieco inny sens miałam na uwadze, ale - summa summarum - nie bardzo on odbiega od odczytanego przez Ciebie. A poza tym - dowolność interpretacyjna - to jest to!!!

Bardzo się cieszę, że wstąpiłaś, i dziękuję za dobre, mądre i konstruktywne słowo. Mnóstwo serdeczności wysyłam...
Ewa
- coobus
Nostalgia i tęsknota. Jakaś magia wrześniowej nocy... ładnie ją przenosisz w słowach. Już się przyzwyczaiłem do Twoich zwrotek trzylinijkowych, a tu tym razem pełne, dojrzałe, jak te tęsknoty. Ujmujące 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ewa Włodek
ooo, Coob, przecie ja róznorakie formy - że tak rzeknę - uprawiam, więc i pełne, czterowersowe - też. I nawet z większą iloscią strof mi się zdarza, czasami...Choć z drugiej strony - te trzywersowe jakoś mi szczególnie konweniuja, bo lubie "krótkie, żołnierskie słowa"...coobus pisze: Już się przyzwyczaiłem do Twoich zwrotek trzylinijkowych, a tu tym razem pełne

Bardzo się cieszę z Ciebie u siebie, i dziekuje Ci za miłe, dobre słowo...Moc serdeczności dołaczam...
Ewa
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Leo- zdaniem wracasz do formy
dobrej formy - twórczej .
Z uszanowaniem L.G.

Z uszanowaniem L.G.
- Ewa Włodek
takie Twoje zdanie, Leonie , cieszy mnie niebywale...Leon Gutner pisze: Leo- zdaniem wracasz do formy

Cudnie Ci za nie dziekuję i mnóóóstwo serdeczności wysyłam...
Ewa
Marzenie o aniele lub jakimś fantstycznym partnerze? Nastrój deszczowy, potęgujący melancholię, tęsknotę...
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Ewa Włodek
raczej - wspomnienie, Zuosiu, i bynajmniej nie anioła... A że fantastyczny - ooo, tak...SamoZuo pisze: Marzenie o aniele lub jakimś fantstycznym partnerze?

Dziękuję Ci, że wstąpiłas, poczytałaś i powiedziałaś słówko...Mnóstwo serdeczności wysyłam...
Ewa