Notatka

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: Notatka

#11 Post autor: Sokratex » 22 lut 2013, 9:12

Miladora pisze: "pourywał życia" nie jest zbyt dobrym określeniem.
Inne określenie śmierci. Jak mawia się, że czyjeś życie urwało się nagle, jego pracę przerwała śmierć,
zdmuchnąć płomień życia. Dlaczego mam powielać schematy?
Podmuch pourywał, bo w przypadku olbrzymiej eksplozji jej siła rzuca ludźmi jak szmacianymi lalkami.
Nie trzeba być w epicentrum, żeby zginąć.
Tak samo posługiwanie się skrótem "np":
- Czy słyszałaś np. ten wybuch w Afyon, - nie mówiąc, że dość dziwnie brzmi "czy słyszałaś ten wybuch", skoro dana osoba jest Bóg wie gdzie, ale na pewno nie w Afyon. Słyszałaś o wybuchu - tak byłoby prawidłowo.
Czytasz przez pryzmat niezrozumienia sensu wiersza. To taki kolejny "List do siebie".
Peel pisze sobie a muzom, dlatego "np.", bo nieważne, jaki artykuł właśnie przeczytał.
Nieistotne jest też, gdzie była akurat adresatka. Chodzi o to, czy SŁYSZAŁA to samo.
Wiadomo, że nie słyszała, jak nie może być słychać głosów z dalekiej Litwy w "Stepach akermańskich" Mickiewicza.
Jest to niemożliwe fizycznie, ale czy istotne?

W takiej ciszy - tak ucho natężam ciekawie,
Że słyszałbym głos z Litwy. - Jedźmy, nikt nie woła.

A "żołnierzy/bohaterzy" nadają się jedynie do rymowanki.
Skoro tak razi, zrobię inwersję. Nie lubię ich, ale w tym przypadku nie jest tak rażąca.
Czy nie pisze się, powiedzmy: "Siły zbrojne", zamiast: "Zbrojne siły"?

Dziękuję i pozdrawiam :rosa:

Awatar użytkownika
anastazja

#12 Post autor: anastazja » 22 lut 2013, 15:30

Aha, więc to nie list, raczej rodzaj notatki w formie listu, jakby do siebie, tak? - czy siak, mnie się podoba.

Pozdrawiam :)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Sokratex

#13 Post autor: Sokratex » 22 lut 2013, 16:18

anastazja pisze:Aha, więc to nie list, raczej rodzaj notatki w formie listu, jakby do siebie, tak? - czy siak, mnie się podoba.

Pozdrawiam :)
Nie jest to jednoznaczne, ale można wywnioskować choćby z: czy słyszałaś ten wybuch gdzieś tam, gdzieś tam
(o którym ja sam... właśnie czytałem! :))

Dziękuję i pozdrawiam :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”