- warto się postarać o odpowiednią oprawę, bo treść fajna.smaczne jedzenie to nie tylko zawartość, ale i oprawa. To ostatnie zawiodło.
Pytania
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- kamyczek
Re: Pytania
"Nie można być autorem dla każdego."
Albert Camus
Albert Camus
-
Miladoro - szczere podziękowanie, za konkretną próbę rozwiązania istniejącego w wierszu problemu. Myślę, że nie tylko ja z tego skorzystałem. W mojej ocenie, ogólne przesłanie zostało zachowane, ale zniknęły bardzo istotne szczegóły. Uczuciowość przerodziła się w uczciwość, chwile pożądań nazwano zrywem, a np. rozterka(co lepsze) - połączeniem obu( co wcale nie jest złym rozwiązaniem). Ale coś za coś. Jest tajemnicą poliszynela, że początkowa i ostateczna wersja wiersza - to często dwie odrębne wersje, a w skrajnych wypadkach - to nawet przeciwieństwo. Ideałem jest połączenie zamierzonego przesłania - z formą bez zarzutu. Więc dążmy do ideału. Jestem przekonany, że warto. Serdecznie pozdrawiam
.
Dodano -- 12 kwie 2012, 16:59 --
Kamyczku - też uważam, że warto. Pozdrawiam

Dodano -- 12 kwie 2012, 16:59 --
Kamyczku - też uważam, że warto. Pozdrawiam

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
- Miladora
Tak niestety jest - coś za coś.niepozorny pisze:W mojej ocenie, ogólne przesłanie zostało zachowane, ale zniknęły bardzo istotne szczegóły.

Jeżeli można poruszać się wyłącznie w ograniczonej przestrzeni, nie da się uniknąć lekkiego zaburzenia sensu.
Ideałem jest znalezienie takich słów, które dokładnie odzwierciedlają przekaz, mimo że forma wiersza rymowanego z góry narzuca znaczne ograniczenia.
Ale od czego są synonimy?

Ech... wiersze to puzzle.

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
-
Miladoro - Synonimy, do tego rymujące się. To dopiero ambitne zadanie. Pozdrawiam 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.