Pytania

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kamyczek

Re: Pytania

#11 Post autor: kamyczek » 12 kwie 2012, 15:54

smaczne jedzenie to nie tylko zawartość, ale i oprawa. To ostatnie zawiodło.
- warto się postarać o odpowiednią oprawę, bo treść fajna.
"Nie można być autorem dla każdego."
Albert Camus

niepozorny

#12 Post autor: niepozorny » 12 kwie 2012, 17:57

Miladoro - szczere podziękowanie, za konkretną próbę rozwiązania istniejącego w wierszu problemu. Myślę, że nie tylko ja z tego skorzystałem. W mojej ocenie, ogólne przesłanie zostało zachowane, ale zniknęły bardzo istotne szczegóły. Uczuciowość przerodziła się w uczciwość, chwile pożądań nazwano zrywem, a np. rozterka(co lepsze) - połączeniem obu( co wcale nie jest złym rozwiązaniem). Ale coś za coś. Jest tajemnicą poliszynela, że początkowa i ostateczna wersja wiersza - to często dwie odrębne wersje, a w skrajnych wypadkach - to nawet przeciwieństwo. Ideałem jest połączenie zamierzonego przesłania - z formą bez zarzutu. Więc dążmy do ideału. Jestem przekonany, że warto. Serdecznie pozdrawiam :kofe: :rosa: .

Dodano -- 12 kwie 2012, 16:59 --

Kamyczku - też uważam, że warto. Pozdrawiam :rosa:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Awatar użytkownika
Miladora

#13 Post autor: Miladora » 12 kwie 2012, 19:18

niepozorny pisze:W mojej ocenie, ogólne przesłanie zostało zachowane, ale zniknęły bardzo istotne szczegóły.
Tak niestety jest - coś za coś. :)
Jeżeli można poruszać się wyłącznie w ograniczonej przestrzeni, nie da się uniknąć lekkiego zaburzenia sensu.
Ideałem jest znalezienie takich słów, które dokładnie odzwierciedlają przekaz, mimo że forma wiersza rymowanego z góry narzuca znaczne ograniczenia.
Ale od czego są synonimy? ;)
Ech... wiersze to puzzle. :vino:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

niepozorny

#14 Post autor: niepozorny » 12 kwie 2012, 19:48

Miladoro - Synonimy, do tego rymujące się. To dopiero ambitne zadanie. Pozdrawiam :)
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”