y

Haiku i inne różnego rodzaju miniaturki.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
TakaJedna

Re: skończył się papier

#11 Post autor: TakaJedna » 03 kwie 2012, 9:07

Toni pisze:pomaleńku ciężko nadrobić 50 lat durnego systemu...
Durny system to ten, który panuje obecnie. Drapieżny dziki kapitalizm. Wysokie podatki, które nie wiadomo na co idą, bo na pewno nie na pomoc socjalną. Nie radzisz sobie? To trudno! W tym kraju możesz zdechnąć, i tak nikogo to nie obejdzie. Pracy nigdzie nie ma, a zasiłki mało kto dostaje. Do lekarza przy odrobinie szczęścia czeka się pół roku (i człowiek się cieszy, że w ogóle przyjęli). Jak się zdechnie, to przynajmniej statystyki państwa się poprawią. Już bym wolała żyć w socjalizmie: może i mało co było w sklepach, ale przynajmniej każdy miał pracę i bezpłatną opiekę zdrowotną. Mnie by to do szczęścia wystarczyło.

sheCat

#12 Post autor: sheCat » 03 kwie 2012, 22:13

Tak
czy
siak
miło
że
zaglądacie.

Awatar użytkownika
Miladora

#13 Post autor: Miladora » 04 kwie 2012, 1:36

TakaJedna pisze:może i mało co było w sklepach, ale przynajmniej każdy miał pracę i bezpłatną opiekę zdrowotną. Mnie by to do szczęścia wystarczyło.
Być może. Ale przy tamtym narastającym zadłużeniu, to "szczęście" spłacałyby nasze dzieci, wnuki i prawnuki, i to do usranej śmierci. :smoker:
Przemiany nie dokonują się w ciągu kilku lat. Trudno, padło na nasze pokolenie.
Ale wiem, że dzięki nim i otwarciu granic moja córka mogła studiować na zagranicznym uniwersytecie.
I ma świat przed sobą.

:vino:

Tak
czy
siak
Kotek
zacznij
wreszcie
wrzucać
wiersze.

:)
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Toni

#14 Post autor: Toni » 04 kwie 2012, 4:39

TakaJedna pisze:
Toni pisze:pomaleńku ciężko nadrobić 50 lat durnego systemu...
Durny system to ten, który panuje obecnie. Drapieżny dziki kapitalizm. Wysokie podatki, które nie wiadomo na co idą, bo na pewno nie na pomoc socjalną. Nie radzisz sobie? To trudno! W tym kraju możesz zdechnąć, i tak nikogo to nie obejdzie. Pracy nigdzie nie ma, a zasiłki mało kto dostaje. Do lekarza przy odrobinie szczęścia czeka się pół roku (i człowiek się cieszy, że w ogóle przyjęli). Jak się zdechnie, to przynajmniej statystyki państwa się poprawią. Już bym wolała żyć w socjalizmie: może i mało co było w sklepach, ale przynajmniej każdy miał pracę i bezpłatną opiekę zdrowotną. Mnie by to do szczęścia wystarczyło.
Jasne, tylko rodziny były wielodzietne, społeczeństwo młode - na jedego emeryta pracowalo siedmiem osób, a teraz? Dwoje może 2.5. Socjalizm przejadł składki i tyle.
Teraz nie ma z czego wziąć...ja bym nie wzdychał. Na co idzie kasa - na wszystko i zawsze jej brak. Rozmowa na 3 dni - minimum. A na końcu:

papier by się skończył
i powietrze w płucach też

:beer:
jestem jaki jestem i dobrze mi z tym

TakaJedna

#15 Post autor: TakaJedna » 04 kwie 2012, 10:38

Miladora pisze:Być może. Ale przy tamtym narastającym zadłużeniu, to "szczęście" spłacałyby nasze dzieci, wnuki i prawnuki, i to do usranej śmierci.
Przemiany nie dokonują się w ciągu kilku lat. Trudno, padło na nasze pokolenie.
Ale wiem, że dzięki nim i otwarciu granic moja córka mogła studiować na zagranicznym uniwersytecie.
I ma świat przed sobą.:)
Teraz też jakoś dług rośnie, a efektów tego nie widać. Wtedy przynajmniej były z niego jakieś korzyści.

Do studiowania "na zagranicznym uniwersytecie" (jak to dumnie brzmi) też trzeba mieć kasę. Więc znowu kłania się podział na lepszych i gorszych typowy dla dzikiego kapitalizmu.

I to nie przez socjalizm nie ma składek, tylko wskutek bezrobocia i mniejszej dzietności (która nie jest niczym dziwnym, kto normalny płodziłby dzieci w tak niepewnych czasach, jak nie wiadomo, czy nawet samego siebie będzie można utrzymać za parę lat?).

sheCat

#16 Post autor: sheCat » 06 kwie 2012, 9:33

papier by się skończył
i powietrze w płucach też
:ok:

Dodano -- 06 kwie 2012, 8:35 --

Radosnych :)

Awatar użytkownika
kamyczek

#17 Post autor: kamyczek » 12 kwie 2012, 16:11

mocne!
"Nie można być autorem dla każdego."
Albert Camus

pietrek

#18 Post autor: pietrek » 15 kwie 2012, 15:53

:bravo: bingo!!!

od rzeczowej krytyki lepsze są tylko pochlebstwa

(moi)

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#19 Post autor: skaranie boskie » 15 kwie 2012, 22:08

Już napisałem, że miniatura jest celna i dobrze napisana.
Teraz muszę zauważyć, że pod wierszem nie miejsce na dyskusje o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkanocy. Jeżeli chcecie podyskutować o dobrodziejstwach i złodziejstwach różnych ustrojów społecznych, jestem zdecydowany założyć właściwy po temu wątek na forum "moim skromnym zdaniem".
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

sheCat

#20 Post autor: sheCat » 21 kwie 2012, 11:46

Dziękuję Zacnym Czytelnikom

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY POETYCKIE”