Jeżeli swój ból
potrafisz zamienić w gniew
nadal żyć będziesz
Wybór
- eka
- Moderator
Re: Haiku
Zgrabnie, z mocą, ale czy haiku?
Haiku opiera się o kanony buddyjskiej filozofii Zen. Jest ona z założenia przeciwna abstrakcji. Jej wyznawcy, jeśli filozofują, to tylko patrząc, słuchając, dotykając. Niezbędnym warunkiem dla piszącego haiku jest osiągnięcie stanu świadomości zwanego „satori”, w którym autor wyzbywa się siebie, całej swojej „bebechowatości” składającej się na własne „ja” i przenosi się w oglądany fragment natury. Dlatego nie ma tu podmiotu lirycznego. Sławne jest zdanie Basho, że o sośnie należy uczyć się od sosny, a o bambusie od bambusa. Haiku nie wymaga wyobraźni, ale umiejętności dostrzegania ukrytych prawd w otaczających nas przedmiotach i zjawiskach. „Jest ono wyrazem krótkotrwałego olśnienia, kiedy wglądamy w życie rzeczy” – to są słowa H.R. Blytha, autora 4-tomowego dzieła „Haiku” i 2-tomowej „Encyklopedii haiku”.
Haiku składa się z dwóch zasadniczych elementów: opisu oglądanego fragmentu przyrody (nie więcej niż trzy obrazy) oraz komentarza autorskiego, związanego z tym fragmentem
Pozdrawiam.

Haiku opiera się o kanony buddyjskiej filozofii Zen. Jest ona z założenia przeciwna abstrakcji. Jej wyznawcy, jeśli filozofują, to tylko patrząc, słuchając, dotykając. Niezbędnym warunkiem dla piszącego haiku jest osiągnięcie stanu świadomości zwanego „satori”, w którym autor wyzbywa się siebie, całej swojej „bebechowatości” składającej się na własne „ja” i przenosi się w oglądany fragment natury. Dlatego nie ma tu podmiotu lirycznego. Sławne jest zdanie Basho, że o sośnie należy uczyć się od sosny, a o bambusie od bambusa. Haiku nie wymaga wyobraźni, ale umiejętności dostrzegania ukrytych prawd w otaczających nas przedmiotach i zjawiskach. „Jest ono wyrazem krótkotrwałego olśnienia, kiedy wglądamy w życie rzeczy” – to są słowa H.R. Blytha, autora 4-tomowego dzieła „Haiku” i 2-tomowej „Encyklopedii haiku”.
Haiku składa się z dwóch zasadniczych elementów: opisu oglądanego fragmentu przyrody (nie więcej niż trzy obrazy) oraz komentarza autorskiego, związanego z tym fragmentem
Pozdrawiam.

- Fałszerz komunikatów
Ja tam się nie znam, pewnie eka ma rację, a nawet na bank, bo to znawczyni
Ja tu widzę przeróbkę motta jednej ze sztuk walki (chyba karate), że najlepszą obroną jest atak

Ja tu widzę przeróbkę motta jednej ze sztuk walki (chyba karate), że najlepszą obroną jest atak

-
Re: Haiku
Podoba mi się - ma sens. a ŻE NIE HAIKU? - ZMIEŃ TYTUŁ I TYLE. 

- Lucile
- Moderator
VIII Henryku, czy jesteś z Tudorów i - jak oryginał - miałeś 6 żon? Taki żarcik, bowiem nie podejrzewam, że jak "dawca" Twojego nicka jesteś hazardzistą, erotomanem, sadystą i lubujesz się w dekapitacji niewygodnych dla Ciebie dam (i nie tylko pań).
Porzucając ten żartobliwy ton, bardzo Ci dziękuję za dobre słowo i radę. Zrobię tak, jak sugerujesz - zmienię tytuł i - po sprawie.
Przesyłam pozdrowienia. Lucile

-
Re: Wybór
O! widzę - tytuł o.k - i jest ok.
A co do Twego pytania - owszem, to TEN Henryk, oczywiście, że z Tudorów. Część żon już został ścięta, obecnie zajmuję się pracą nad edyktami, stąd nie mam czasu na hazard i inne takie tam - no wiesz...
Ale przesyłam
- wypij, nie jest zatrute 
I ja Ciebie pozdrawiam
H8

Ale przesyłam

I ja Ciebie pozdrawiam
H8