usłyszałam
o nocy w sieci
gorącej
z wirtualną znajomą
wyobraziłem ją sobie
jako kobietę
ale człowieka
poeta
* * *
-
Re: * * *
człowiek brzmi dumnie
ale kobieta - dumniej
ale kobieta - dumniej

- Gloinnen
- Administrator
Trochę dziwny zapis.sonia pisze:wyobraziłem ją sobie
jako kobietę
ale człowieka
"wyobraziłem ją sobie
nie jako kobietę
ale człowieka" ---> może tak miało być? Bo wersja pierwotna wydaje mi się nielogiczna.
Czy nie dałoby się bez "poeta" na końcu? Czy jest to rodzaj podpisu - jak w liście? Dopiero poeta dostrzega w tej "wirtualnej znajomej" pierwiastek ludzki? Tak to należy rozumieć?
To jest ładne - "gorąca noc", ale można też przeczytać "gorąca sieć" - podniecająca pułapka ekstazy... Przypisując netowi "gorącość" pokazujesz, że "sieć" w jakimś sensie zostaje przez peela i peelkę wypełniona ich własną żarliwością.sonia pisze:usłyszałam
o nocy w sieci
gorącej
Skądinąd wiersz opiera się na trafnym spostrzeżeniu, że internet odczłowiecza ludzi, oskubuje z humanizmu relacje interpersonalne. Niby ułatwia nawiązanie kontaktu i komunikację, ale umowność wirtualnego świata powoduje, że drugi człowiek już nie jest dla nas żywym, czującym, myślącym bytem, ale również bytem umownym i traktowanym w kategoriach abstrakcyjnych.
Smutne. Bo chociaż człowiek przestaje dla nas istnieć nieraz po jednym kliknięciu myszką, to tak naprawdę on istnieje nadal, o czym już nie pamiętamy, bo wolimy nie pamiętać.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
dziękuję za czytanie:
tekst podany kursywą jest cytatem podanym bez zmian;
wypowiedział te słowa Poeta, bardzo wrażliwy człowiek;w żadnym wypadku nie rasista, seksista itd.
To co powiedział, świadczy o tym jak głęboko
nastąpiło gdzieś w świadomości wyodrębnienie kobiety jako jakiegoś szczególnego 'tworu'...
pozdrawiam

tekst podany kursywą jest cytatem podanym bez zmian;
wypowiedział te słowa Poeta, bardzo wrażliwy człowiek;w żadnym wypadku nie rasista, seksista itd.
To co powiedział, świadczy o tym jak głęboko
nastąpiło gdzieś w świadomości wyodrębnienie kobiety jako jakiegoś szczególnego 'tworu'...
pozdrawiam