Pamiętaj o kluczach

Apelujemy o umiar, jeśli chodzi o długość publikowanych tekstów.

Moderatorzy: Gorgiasz, Lucile

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: Pamiętaj o kluczach

#11 Post autor: iTuiTam » 29 sty 2013, 18:55

Ewa Włodek pisze:
iTuiTam pisze: przepraszam, za Wuja, nie wiem czemu założyłam, że piszesz o nim w czasie przeszłym...
Piękni są ludzie, którzy potrafią poświęcać czas innym, jednocześnie pomagając sobie.
ależ, nic się nie stało, a i moglaś tak założyć, bo w czasie przeszłym napisałam o Jego opiece nad Wujenką, która już - odeszła...
iTuiTam pisze: Jeśli o link chodzi, to zastanowiła mnie bardzo Twoja uwaga a propos jadalni. Pamiętałam, że tak się mówiło... ale czasem pamięć zawodzi, tym bardziej że na co dzień nie mam kontaktu z żywą polszczyzną... No i googlik pomógł, wytłumaczył i 'zamieszał' też ociupinkę.
hmmh, zastanowiła Cię - powiadasz? Aaa, to w takim razie zastanawiam się, jaka różnica wieku nas dzieli? Pewnie pokolenie, albo znacznie więcej? Bo za tak zwanych "moich czasów" mówiło się: w jadalni, w stołowce, w świetlicy, szło się do jadalni, do stołowki, do świetlicy - i tak dalej, a wszelkie: na jadalni, na stołówce, na świetlicy czy pojście: na jadalnię, na świetlicę, na stołówkę kwitowano krótkim: co, na dach tej jadalni, świetlicy czy stołówki pójdziesz? A jak by ktoś użył formy z "na" w wypracowaniu - to miał to zaliczone jako błąd. I takie same zasady obowiązywały, jak studiowałam polonistykę. No, ale - jak widać, język polski, jako żywy twór - ewoluuje szybciej, niż jestem w stanie za tym nadążyć...Ech to tempo furioso... ;)
:) :) :)

moc serdeczności wysyłam...
Ewa
Hmm, przypuszczam, że jesteśmy bliskie epokami ;)

i znowu googlik dostał zadanie:
na jadalni - About 8,560,000 results (0.12 seconds)
w jadalni - About 8,730,000 results (0.28 seconds)

Nie użyłabym tej formy w innym kontekście, ale tu się sama wprosiła :)

pięknie dziękuję za rozmówkę
serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: Pamiętaj o kluczach

#12 Post autor: Ewa Włodek » 30 sty 2013, 9:15

iTuiTam pisze: Hmm, przypuszczam, że jesteśmy bliskie epokami
aaa, to fajnie...
:) :)

dziękuję pięknie i serdeczność dołaczam...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „OPOWIADANIA”