Błękitna obłość Ziemi na tle kosmicznej czerni. Zakończono budowę orbitalnego kolektora specjalnych zwierciadeł, pozwalających odbijać tachiony. Hipotetyczne cząstki szybsze od światła, pędzące poza czasem. Zogniskowane na odbiorniku w kraterze pustyni Arizony. Teraz tylko wystarczy włączyć fokusowanie - ruch palca. Zza betonowych obwarowań napięte twarze obserwatorów. Zaczynamy. Pojawiła się zielonkawa poświata. Zafalowała, tworząc nieuchwytne, holograficzne miraże. Te przybierały kształty, zmieniającej się sylwetki. Przez chwilę wydawało się nawet, że widać faceta z piorunem w ręku. Wreszcie postać przyoblekła się, ustaliła. Dostojny starzec z długą brodą. Twarz otaczał nimb, niepozwalający podnieść oczu.
- Witajcie moje dzieci, miałem ostatnio trochę kłopotów, żeby się z wami skontaktować.
Kolektor (drabble)
Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz
- alchemik
Kolektor (drabble)
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- eka
- Moderator
Re: Kolektor (drabble)
Kolektor w innej roli. Dobra pointa z przesłaniem.
Tutaj dwa imiesłowy obok siebie plus przecinek - tworzą niezręczność w odczycie:
Przeczytałam z przyjemnością.

Tutaj dwa imiesłowy obok siebie plus przecinek - tworzą niezręczność w odczycie:
Może lepiej kropka po miraże i nowe zdanie: Przybierały kształty zmieniającej się sylwetki.alchemik pisze:Zafalowała, tworząc nieuchwytne, holograficzne miraże, przybierające kształty, zmieniającej się sylwetki.
Nimb - jakby nie patrzeć - otacza.alchemik pisze:Z twarzy bił nimb
Przeczytałam z przyjemnością.

- iTuiTam
A to nimb! Mówisz, że bił z twarzy? No co za nimb!alchemik pisze: Z twarzy bił nimb, niepozwalający podnieść oczu.

- alchemik
Dzięki, Ewa. Zarówno co do tego niezręcznego zdania z imiesłowami jak i bijącego nimbu, to zaraz wprowadzę poprawki. Nie ma to, jak uważny czytelnik i zewnętrzny odczyt. Autokorekta zawsze jest trudniejsza. Tym bardziej, że w drabble istnieje zasada utrzymania się dokładnie w stu słowach w tekście. I na tym też autor skupia swoją uwagę.
Fajnie, że się spodobało.
Drabble, wbrew pozorom, nie jest wcale taką łatwą formą. Dokładnie w stu słowach powinien pomieścić jakąś myśl, w miarę interesującą treść, oraz zaskakującą puentę.
A ja nie jestem prozaikiem.
ITuiTam, nie musisz się tak znęcać. Ten nimb, mimo iż otaczał całą postać, szczególnie bił po oczach z twarzy. I robił to dobrze, bo dosięgnął i Ciebie, waląc po oczach z monitora.
Jurek
Fajnie, że się spodobało.
Drabble, wbrew pozorom, nie jest wcale taką łatwą formą. Dokładnie w stu słowach powinien pomieścić jakąś myśl, w miarę interesującą treść, oraz zaskakującą puentę.
A ja nie jestem prozaikiem.
ITuiTam, nie musisz się tak znęcać. Ten nimb, mimo iż otaczał całą postać, szczególnie bił po oczach z twarzy. I robił to dobrze, bo dosięgnął i Ciebie, waląc po oczach z monitora.
Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- iTuiTam
To był żart w nimbiealchemik pisze:ITuiTam, nie musisz się tak znęcać. Ten nimb, mimo iż otaczał całą postać, szczególnie bił po oczach z twarzy. I robił to dobrze, bo dosięgnął i Ciebie, waląc po oczach z monitora.
Jurek

serdecznie
iTuiTam