Kolektor (drabble)

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
alchemik

Kolektor (drabble)

#1 Post autor: alchemik » 08 cze 2016, 0:27

Błękitna obłość Ziemi na tle kosmicznej czerni. Zakończono budowę orbitalnego kolektora specjalnych zwierciadeł, pozwalających odbijać tachiony. Hipotetyczne cząstki szybsze od światła, pędzące poza czasem. Zogniskowane na odbiorniku w kraterze pustyni Arizony. Teraz tylko wystarczy włączyć fokusowanie - ruch palca. Zza betonowych obwarowań napięte twarze obserwatorów. Zaczynamy. Pojawiła się zielonkawa poświata. Zafalowała, tworząc nieuchwytne, holograficzne miraże. Te przybierały kształty, zmieniającej się sylwetki. Przez chwilę wydawało się nawet, że widać faceta z piorunem w ręku. Wreszcie postać przyoblekła się, ustaliła. Dostojny starzec z długą brodą. Twarz otaczał nimb, niepozwalający podnieść oczu.
- Witajcie moje dzieci, miałem ostatnio trochę kłopotów, żeby się z wami skontaktować.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: Kolektor (drabble)

#2 Post autor: eka » 04 lip 2016, 21:37

Kolektor w innej roli. Dobra pointa z przesłaniem. :)

Tutaj dwa imiesłowy obok siebie plus przecinek - tworzą niezręczność w odczycie:
alchemik pisze:Zafalowała, tworząc nieuchwytne, holograficzne miraże, przybierające kształty, zmieniającej się sylwetki.
Może lepiej kropka po miraże i nowe zdanie: Przybierały kształty zmieniającej się sylwetki.
alchemik pisze:Z twarzy bił nimb
Nimb - jakby nie patrzeć - otacza.

Przeczytałam z przyjemnością.
:ok:

Awatar użytkownika
iTuiTam

#3 Post autor: iTuiTam » 05 lip 2016, 4:30

alchemik pisze: Z twarzy bił nimb, niepozwalający podnieść oczu.
A to nimb! Mówisz, że bił z twarzy? No co za nimb!

:)
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
alchemik

#4 Post autor: alchemik » 05 lip 2016, 7:45

Dzięki, Ewa. Zarówno co do tego niezręcznego zdania z imiesłowami jak i bijącego nimbu, to zaraz wprowadzę poprawki. Nie ma to, jak uważny czytelnik i zewnętrzny odczyt. Autokorekta zawsze jest trudniejsza. Tym bardziej, że w drabble istnieje zasada utrzymania się dokładnie w stu słowach w tekście. I na tym też autor skupia swoją uwagę.
Fajnie, że się spodobało.
Drabble, wbrew pozorom, nie jest wcale taką łatwą formą. Dokładnie w stu słowach powinien pomieścić jakąś myśl, w miarę interesującą treść, oraz zaskakującą puentę.
A ja nie jestem prozaikiem.

ITuiTam, nie musisz się tak znęcać. Ten nimb, mimo iż otaczał całą postać, szczególnie bił po oczach z twarzy. I robił to dobrze, bo dosięgnął i Ciebie, waląc po oczach z monitora.

Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
iTuiTam

#5 Post autor: iTuiTam » 05 lip 2016, 16:46

alchemik pisze:ITuiTam, nie musisz się tak znęcać. Ten nimb, mimo iż otaczał całą postać, szczególnie bił po oczach z twarzy. I robił to dobrze, bo dosięgnął i Ciebie, waląc po oczach z monitora.

Jurek
To był żart w nimbie :)

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”