Kiedyś po dyskusji taką myśl zapisałam, czasem się sprawdza.
Przyjemność
-
Anna Pagaj
Przyjemność
Celebrowanie i odwlekanie przyjemności to potęgowanie pragnienia, które w końcu ukoronowane spełnieniem może absolutnie być początkiem przyzwyczajenia, namiętności czy miłości ... do tej przyjemności.
Anna
niecierpliwość jest jak sok z cytryny
w dużej ilości nie do zniesienia
w małej dodaje wykwintności
autor :Anna PG
- Gloinnen
- Administrator
Re: Przyjemność
O tak, zgadzam się! 
Dawno temu, kiedy dostawałam listy (jeszcze prawdziwe, takie w kopertach!) od moich absztyfikantów, nie otwierałam ich od razu po wyjęciu ze skrzynki. Wręcz przeciwnie, kładłam je na stole i odwlekałam moment ich przeczytania. Najczęściej czekałam na odpowiedni nastrój, wieczór, itp. Lubiłam w międzyczasie wyobrażać sobie i zgadywać, o czym to mój luby tym razem napisał.
Samo oczekiwanie było bardzo przyjemne, utrzymywało w miłym napięciu z dreszczykiem.
Glo.
Dawno temu, kiedy dostawałam listy (jeszcze prawdziwe, takie w kopertach!) od moich absztyfikantów, nie otwierałam ich od razu po wyjęciu ze skrzynki. Wręcz przeciwnie, kładłam je na stole i odwlekałam moment ich przeczytania. Najczęściej czekałam na odpowiedni nastrój, wieczór, itp. Lubiłam w międzyczasie wyobrażać sobie i zgadywać, o czym to mój luby tym razem napisał.
Samo oczekiwanie było bardzo przyjemne, utrzymywało w miłym napięciu z dreszczykiem.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
januszek
Przepisałem aby łatwiej zapamiętać, bo to, co na samym początku wydawało się masłem - maślanym, gdy odwokłem odczytanie[ czyli przeczytanie ze zrozumieniem] wyklarowało się [czyli warto było pocelebrować] , ... i zrobiło mi się trochę żal, że właśnie tak nie postąpili nasi pra - rodzice [Ewa i Adam w Raju bez celebry i odwlekania zerwali ów przyjemny owoc] . A tak cóż? Odbyło się bez "przyzwyczajenia, namiętności czy miłości ... do tej przyjemności" i wyszło co wyszłoAnna Pagaj pisze:Celebrowanie i odwlekanie przyjemności to potęgowanie pragnienia, które w końcu ukoronowane spełnieniem może absolutnie być początkiem przyzwyczajenia, namiętności czy miłości ... do tej przyjemności.
Tym bardziej że:
czyli w opisanym przeze mnie przypadku by byłoGloinnen pisze:Samo oczekiwanie było bardzo przyjemne, utrzymywało w miłym napięciu z dreszczykiem.
za myśl więc gromkie:
*
tylko jedna uwaga :
żeby odwlekając nie zapomnieć o owej przyjemności , bo to może być absolutnie nieprzyjemne.
ale przy celebrze nie wchodzi to chyba w rachubę.
- lczerwosz
- Administrator
Podobno są różne techniki odwlekania tych przyjemności, ba, całe szkoły, które uczą, jak tego dokonać. Pewnie w Indiach tylko. Albo w starożytności.Anna Pagaj pisze: odwlekanie przyjemności
-
Bonifacio Sieczepia
- Kontakt:
A może by tak nieco skondensować, gdyż trochę przegadane. Moim zdaniem.
Ps.
W czasie łazęg po Bieszczadach wymyśliłem "stopniowanie radochy".
Np po całym dniu wędrówki nie od razu zdejmujemy buty, tylko najpierw rozwiązujemy sznurówki i delektujemy się tym niewielkim rozluźnieniem, potem zsuwamy buty do płowy i znów mamy małą radochę. Po chwili zdejmujemy buty, to kolejny stopień frajdy, a na zakończenie zdejmujemy skarpetki i wtedy czujemy to nie tylko my, ale także wszyscy dookoła.
Ps.
W czasie łazęg po Bieszczadach wymyśliłem "stopniowanie radochy".
Np po całym dniu wędrówki nie od razu zdejmujemy buty, tylko najpierw rozwiązujemy sznurówki i delektujemy się tym niewielkim rozluźnieniem, potem zsuwamy buty do płowy i znów mamy małą radochę. Po chwili zdejmujemy buty, to kolejny stopień frajdy, a na zakończenie zdejmujemy skarpetki i wtedy czujemy to nie tylko my, ale także wszyscy dookoła.
Andrzej Bonifacy Fudali
- skaranie boskie
- Administrator
Otóż to!Bonifacio Sieczepia pisze:A może by tak nieco skondensować, gdyż trochę przegadane. Moim zdaniem.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny, uśmiechy, uwagi, komentarze.
"Potęgowanie przyjemności" .. oby każdemu z nas przyjemności nigdy nie zabrakło
i tych natychmiastowych szybkich, ekspresowych i takich przeciąganych, celebrowanych i odwlekanych
Wybór należy do nas !
Glo
ja również dobrze pamiętam papierowe listy .. czasem jak wpadną w ręce (gdzieś jeszcze zachowane) to musze przyznać, że ich czytanie jest taką celebrowaną przyjemnością 
"Potęgowanie przyjemności" .. oby każdemu z nas przyjemności nigdy nie zabrakło
i tych natychmiastowych szybkich, ekspresowych i takich przeciąganych, celebrowanych i odwlekanych
Wybór należy do nas !
Glo
ja również dobrze pamiętam papierowe listy .. czasem jak wpadną w ręce (gdzieś jeszcze zachowane) to musze przyznać, że ich czytanie jest taką celebrowaną przyjemnością Anna
- em_
Bardzo podoba mi się ta myśl i uważam, że dużo w niej racji, choć jest ciut zawiła.
Może można trochę prościej?
Pozdrawiam
Może można trochę prościej?
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave