rusek, ruska, ruski
- skaranie boskie
- Administrator
Re: rusek, ruska, ruski
Zacznijmy od tego, że Rosjanie nie mówią o sobie inaczej, niż "pусские льюди", czyli "ruscy ludzie", a o swoim języku "русский". Problemem nie wydaje mi się nazywanie Ruskich Ruskimi, lecz przypisywanie tego miana wszystkim nacjom zamieszkującym tereny na wschód od Bugu. O wiele bardziej obraźliwym jest dla Ukraińca, bądź Białorusina (że nie wspomnę o nacjach kaukaskich, bądź uralskich), nazwanie go Ruskim, niż nazwanie Francuza Żabojadem, czy Włocha Makaroniarzem. To tak, jakby ktoś nas, Polaków nazywał Austro-Niemco-Rosjanami. Pewnie zabolałoby bardziej, niż amerykański "Polaczek", czy niemiecki "Kartofel". I myślę, że o to chodziło Refluksowi.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Ale tego słowa nie można też wyplenić, bo Ruscy kiedyś byli, a teraz są Rosjanie. Nie można zmieniać historii i zakorzenionych w niej wyrazów. Mówiąc o wojnach ruskich, nie możemy tego przerobić na "wojny rosyjskie", bo wprowadziłoby to tylko zamęt i byłoby najzwyklejszym w świecie błędem. To słowo stało się pejoratywne, ale wcześniej takie nie było.
To teraz, w imię poprawności politycznej, zamieniamy "ruski rok" na "rosyjski rok" albo "ruskie pierogi" na "rosyjskie pierogi". Przecież to jakiś absurd...
Używajmy tego słowa, ale w odpowiednim znaczeniu.
My jesteśmy "Lachy" (nawet jest powiedzenie "strachy na Lachy", czyli nie się czego bać, to tylko Polacy), ponoć bardzo obraźliwe dla nas słowo, a tak nas za wschodnią granicą nazywają i ma to u nich podobny wydźwięk jak u nas "Ruski" (wystarczy przypomnieć sobie prowokacje rosyjskiego siatkarza Spiridonowa, który właśnie od "Lachów" nas wyzywał).
Wystarczy trochę dystansu do siebie, po co się spinać?
To teraz, w imię poprawności politycznej, zamieniamy "ruski rok" na "rosyjski rok" albo "ruskie pierogi" na "rosyjskie pierogi". Przecież to jakiś absurd...
Używajmy tego słowa, ale w odpowiednim znaczeniu.
My jesteśmy "Lachy" (nawet jest powiedzenie "strachy na Lachy", czyli nie się czego bać, to tylko Polacy), ponoć bardzo obraźliwe dla nas słowo, a tak nas za wschodnią granicą nazywają i ma to u nich podobny wydźwięk jak u nas "Ruski" (wystarczy przypomnieć sobie prowokacje rosyjskiego siatkarza Spiridonowa, który właśnie od "Lachów" nas wyzywał).
Wystarczy trochę dystansu do siebie, po co się spinać?

"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
- Lucile
- Moderator
Właśnie. I co, teraz będziemy ten wiersz przerabiać, bo jest niepoprawny politycznie?Lucile pisze:http://literat.ug.edu.pl/amwiersz/0051.htm

- Lucile
- Moderator
ojtam ojtam - obraźcie się na ruskie pierogi.
na Niemców mówimy różnie, helmuty, faszysty, szwaby itd. a ruskie to ruskie. Według mnie ruski to bardziej sowiet niż Rosjanin. Bo ludzie ciągle myślą, że u Rosjan jest ciągle komuna i rządzą tam sowieci. Komuna zmutowała i teraz jest w Brukseli. Rosja zaś odrabia stracony czas, stracony przez socjalizm. A Polacy z deszczu pod rynne.
na Niemców mówimy różnie, helmuty, faszysty, szwaby itd. a ruskie to ruskie. Według mnie ruski to bardziej sowiet niż Rosjanin. Bo ludzie ciągle myślą, że u Rosjan jest ciągle komuna i rządzą tam sowieci. Komuna zmutowała i teraz jest w Brukseli. Rosja zaś odrabia stracony czas, stracony przez socjalizm. A Polacy z deszczu pod rynne.
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski
- Bernierdh
Ale przecież pierogi ruskie są z Rusi, a nie z Rosji, więc "ruskie" jest jedyną poprawną i wcale nie obraźliwą formą.
"Włóż siano do jabłka i zjedz jakąś świeczkę" - T.S
archiwum bełkotów
archiwum bełkotów
- skaranie boskie
- Administrator
To racja, Bernierdh.
Ruś istniała na naszych wschodnich rubieżach już w średniowieczu, na długo zanim nazwano ją Ukrainą. Ewidentną pozostałością etymologiczną jest dzisiejsza Bałoruś, tyle z Rosją wspólnego mająca, ile część Polski na wschód od Wisły. No, może o kilkadziesiąt lat więcej.
Od zawsze twierdzę, że wyraz "Ruski", niezależnie - wielką, czy małą literą pisany - może mieć wydźwięk pejoratywny jedynie w stosunku do Rosji i jej mieszkańców, aczkolwiek i tu należałoby wpierw udowodnić złą wolę osoby go używającej.
Jest jeszcze kwestia wrzucania do jednego wora wszystkiego, co na wschód od naszej wschodniej granicy. To już jest złe. Dziś mówi się u nas o Kurdach per Kurdowie, pomimo, iż naród ten zamieszkuje na terenach aż czterech państw. Nikomu nie przychodzi do głowy stosować wobec nich nazw odpowiednich dla obywateli krajów, w których żyją, choć często słyszę podobne workowanie i naywanie wszystkich mieszkańców Bliskiego Wschodu Arabami. Ot, apoteoza niewiedzy, albo pójście na łatwiznę.
Ciekawe, jak byśmy się czuli, nazwani prze jakiegoś Niemca, czy innego Francuza, Rumunami. A przecież niedaleko nam...
Ruś istniała na naszych wschodnich rubieżach już w średniowieczu, na długo zanim nazwano ją Ukrainą. Ewidentną pozostałością etymologiczną jest dzisiejsza Bałoruś, tyle z Rosją wspólnego mająca, ile część Polski na wschód od Wisły. No, może o kilkadziesiąt lat więcej.
Od zawsze twierdzę, że wyraz "Ruski", niezależnie - wielką, czy małą literą pisany - może mieć wydźwięk pejoratywny jedynie w stosunku do Rosji i jej mieszkańców, aczkolwiek i tu należałoby wpierw udowodnić złą wolę osoby go używającej.
Jest jeszcze kwestia wrzucania do jednego wora wszystkiego, co na wschód od naszej wschodniej granicy. To już jest złe. Dziś mówi się u nas o Kurdach per Kurdowie, pomimo, iż naród ten zamieszkuje na terenach aż czterech państw. Nikomu nie przychodzi do głowy stosować wobec nich nazw odpowiednich dla obywateli krajów, w których żyją, choć często słyszę podobne workowanie i naywanie wszystkich mieszkańców Bliskiego Wschodu Arabami. Ot, apoteoza niewiedzy, albo pójście na łatwiznę.
Ciekawe, jak byśmy się czuli, nazwani prze jakiegoś Niemca, czy innego Francuza, Rumunami. A przecież niedaleko nam...
Kloszard to nie zawód...
Skaranie, wystarczy, że dowcipy o nas opowiadają (polish jokes), a Ty jeszcze chcesz nas Rumunami nazywać. 

- skaranie boskie
- Administrator
Ja nie chcę...
Kloszard to nie zawód...