Co się stało z telewizyjna Jedynką?

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Co się stało z telewizyjna Jedynką?

#1 Post autor: Gloinnen » 23 lip 2016, 17:12

Pytanie jak wyżej.

Nie oglądam prawie wcale telewizji, ale na urlopie czasem ekran pozostaje jedynym źródłem informacji i rozrywki.

Proszę, kto mi objaśni, "co się stało z naszą klasą", czyli w co ta nieszczęsna Jedynka została zmieniona?

Po pierwsze, od 2013 r. została całkowicie wycofana oferta dla dzieci. A przecież każdy chyba pamięta czasy Wieczorynki, Teleranka, 5-10-15, Tik-taka, itp. Czemu nagle mali widzowie zostali uznani za target non grata?

A nie, sorry. "Ziarno" zostało. Hehe.

Rozumiem, że PełO przekształciło Jedynkę w folwark pogoni za pseudo-oglądalnością i dopasowało ją poziomem do innych stacji komercyjnych. A obecna ekipa rządząca na Woronicza?

Powiedzcie mi, dobrzy ludzie, co się stało z ofertą sportową? Pamiętam z dzieciństwa, że nie było wówczas specjalistycznych kanałów sportowych, a oglądałam przecież mnóstwo zawodów w różnych ciekawych dyscyplinach - oczywiście od piłki nożnej poczynając, ale także były i wszystkie Olimpiady, i pływanie, i gimnastyka artystyczna, i jeździectwo, i skoki narciarskie, i jazda figurowa na lodzie, i szereg innych. Dzisiaj o części tych konkurencji pewnie niektórzy nawet nie wiedzą. Kto na przykład orientuje się, na czym polega pływanie synchroniczne? Masakra.

Powiedzcie mi, dobrzy ludzie, dlaczego Jedynka jest teraz jakąś koszmarną mieszanką zagranicznych szmirowatych telenowel i reportaży religijnych na poziomie gazetek parafialnych? Gdzie jakaś dobra publicystyka, gdzie filmy popularnonaukowe i przyrodnicze, gdzie edukacyjna oferta dla dzieci i młodzieży? Dlaczego, skoro "na topie" jest patriotyzm, nie mamy w ramówce starych, dobrych seriali historycznych, czy chociażby filmów z minionej epoki, z których przynajmniej można było się pośmiać (w przeciwieństwie do komedii współczesnych, na dodatek wybranych chyba na zasadzie selekcji negatywnej). Czy naprawdę taka chała jak "Tysiąc i jedna noc" czy "Sułtanka Kosem" ) (boshhhhhhe) są lepszą alternatywą dla polskich widzów, niż chociażby "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy", czy nawet "Noce i dnie"? W końcu TVP1 ma misję promowania tego, co nasze i rodzime, nawet kosztem oglądalności, choć śmiem wątpić, czy wyżej wymienione pozycje tę oglądalność zwiększają.

A co z teatrem TVP? Kultowe spektakle przecież zostały w naszej pamięci do dziś...

Misja TVP1 za to realizowana jest z nawiązką, jeśli chodzi o wątki religijne. Emisji na ten temat "jak mrówków". Z najbliższych 3 dni: "Franciszek, jezuita" (serial), Studio Światowych Dni Młodzieży (na okrągło), Anioł Pański z papieżem i transmisja z mszy św. (czy nie powinna to być domena telewizji stricte religijnej?), "Świętość i miłosierdzie", "Kuchnia papieska".... No ja rozumiem, że teraz media publiczne są w rękach ludzi sprzyjających Kościołowi, ale żeby aż tak przesadzać?

To już, jak babcię kocham, wolę TV Trwam. Tam przynajmniej nikt nie udaje, że to NIE jest telewizja wyznaniowa. Jest komuś nie po drodze ze światopoglądem katolickim - to nie ogląda, ale nikt mu tegoż światopoglądu nie serwuje w ramach "pro publico bono". Jak chcę pogłębić swoją duchowość, to tam mogę poszukać odpowiednich programów, ale po Jedynce należałoby się spodziewać spełnienia podstawowych obowiązków telewizji PUBLICZNEJ - obiektywnej informacji, pokazywania podstawowych wydarzeń sportowych, kulturalnych, społecznych (nie tylko ŚDM), rozrywki stonowanej i - podkreślam z całą mocą - rodzimej, a przede wszystkim różnorodności. Obecna ramówka wydaje mi się - poza rozmodlonymi staruszkami, ale to wybiórczo - przeznaczona tak naprawdę dla nikogo.

Czy ta bylejakość jest zamierzona, aby na jej tle katolickie laurki były wyspami blasku?

Przykładowo, w ostatni weekend odbyły się dwudniowe zawody w skokach narciarskich, w Wiśle. Konkurs indywidualny wygrał Polak. TVP1 z łaski pokazała dziś jedynie drugą serię na żywo. Czy ktoś wyjaśni, dlaczego nie mogli dać pierwszej serii konkursu (skoro już zdecydowali się w ogóle rzucić gawiedzi taki ochłapek)? Czy pokazywanie, jak infantylnie rozentuzjazmowana dzieciarnia brazylijska (określana szumnie mianem pielgrzymów) konsumuje z zachwytem bigos w jakiejś Pipdówie (w ramach studia ŚDM) - było aż tak ważne i wzbudza ogólnie aż takie zainteresowanie ludzi? Czy osiągający sukcesy polski sportowiec oraz uprawiana przez niego dyscyplina uznani zostali (i kto uznał?) za niewarte telewizyjnej promocji?

Jestem wierzącą patriotką, i generalnie blisko mi do ogólnych założeń programowych współczesnej polskiej władzy ale to, co się stało z publiczną telewizją (Jedynka) jest przerażające.

:crach: :crach: :crach:

Chyba, że trafiłam na zły moment - przygotowania do krakowskiego amoku plus sezon ogórkowy...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
nie

Re: Co się stało z telewizyjna Jedynką?

#2 Post autor: nie » 23 lip 2016, 19:19

TVPiS i reszta mainstreamu służą polityce i kapitalizmowi do wpływu na myślenie i zachowanie mas, i tu kończy się filozofia, a właściwie redefinicja tv. Od zmiany władzy podaje się w TVP treści religijne - niedługo potem zebrano pół miliona podpisów pod całkowitym zakazem aborcji. W przypadku reklam - człowiek częściej decyduje się na reklamowane produkty. Też poprzez materiały audiowizualne, tyle że w internecie, Państwo Islamskie indoktrynuje wiernych, motywuje do terroru. Pranie mózgu czy pozyskanie duszy - końcowym celem jest przepływ środków (irracjonalne oddanie chajsu - kupowanie niepotrzebnych rzeczy, utrzymywanie i praca na rzecz kościołów, partii politycznych) od manipulowanych do manipulujących. Zjawisko od lat przybiera na sile, więc emituje się coraz mniej wartościowych programów.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 23 lip 2016, 20:28

No dobrze, rozumiem, że TVP1 nie będzie propagować treści sprzecznych z linią partii rządzącej, czyli np. ateistycznych, lewicowych, itp. To nawet jak najbardziej ewidentne i oczywiste.

Ale nie bardzo widzę, czemu ma służyć nadawanie w Jedynce tych nieszczęsnych produkcji tureckich. To się nijak nie ma nawet do indoktrynacji religijnej czy też do tego, o czym mówi PiS w oficjalnej narracji (pielęgnacja i wzmacnianie wartości patriotycznych, powrót do korzeni, itp.)
Nie wiem, co jest złego (i potencjalnie niepoprawnego politycznie) w sporcie, zwłaszcza, jeśli odnosimy sukcesy? To raczej powinno sprzyjać podbudowywaniu postaw narodowych.

Rozumiem, że wysyp telewizji tematycznych, typu TVP Sport, TVP Kultura, TVP Historia, TVP ABC spowodował, iż rzeczone w jakimś sensie przejęły "obowiązki" Jedynki, ale - po pierwsze - główne wydarzenia w każdej z tych dziedzin, oraz choć kilka programów dla dzieci - jednak powinny znaleźć miejsce na kanale głównym, powszechnym i ogólnodostępnym. A po drugie, czy - w zamian za przeniesione do stacji niszowych programy - nie da się wypełnić ramówki czymś z sensem? To już lepiej po raz dwudziesty obejrzeć Janosika, niż debilny sitkom. Naprawdę, nie musimy równać poziomem do trzeciorzędnych kanałów komercyjnych. Jeszcze tylko brakuje wielogodzinnych relacji z wrestlingu lub naciągactwa w stylu "Otwarta linia".

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#4 Post autor: Gloinnen » 23 lip 2016, 20:40

Aha, i jeszcze jedno. Z obecnej Jedynki na pewno niezadowolona jest publiczność typu "młodzi, wykształceni, z wielkich miast", antyklerykałowie, ludzie o orientacji lewicowej, środowiska pozostające w opozycji do aktualnego mainstreamu.

Wydaje mi się jednak, że tradycjonaliści, czyli znaczna część elektoratu PiS, również nie są zachwyceni ofertą Jedynki. Gdzie programy dla dzieci, dobre kino familijne (a przecież propaguje się dzietność)? Gdzie wzmacnianie ducha narodu i pokrzepianie serc? (niechby rzucili takie "Przygody Pana Michała", jeśli nie mają lepszych pomysłów). Gdzie promocja polskiej kultury - artystycznej, fizycznej? Gdzie walor edukacyjny?

Pokazywanie infantylnej oazowej młodzieży, która tu przyjechała z zagranicy i z emfazą epatuje swoją naiwnością, plus namolne promowanie osoby lewackiego papieża - też jest co najmniej niestosowne. To wręcz ukryta kampania na rzecz multi-kulti. Dwudziestoletnie rozchichotane nawiedzone panienki z antypodów pitolą o tolerancji, miłosierdziu, wybaczaniu, Miłości, a w ostatnim tygodniu doszło do dwóch krwawych zamachów terrorystycznych (Nicea i Monachium). Kontrast między festiwalem minoderii a rzeczywistością prawdziwej, realnej tragedii - wydaje się przerażający.

/B. Zadura

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#5 Post autor: lczerwosz » 23 lip 2016, 23:18

A ciekawe kiedy jedynka była dobra. Ja pamiętam czasy komuny, zwłaszcza w schyłkowym okresie. Popuścili trochę śrubę. Był i teatr i kabaret, mruganie okiem do widza. A rok temu. Było lepiej? Niektórzy tak sądzą.

Awatar użytkownika
refluks

#6 Post autor: refluks » 23 lip 2016, 23:53

Pani adminko telewizja zmieniła się już 25 lat temu.

lczerwosz pisze:A ciekawe kiedy jedynka była dobra.
Za PRL-u trzy spektakle w tygodniu: teatr klasyczny, współczesny i sensacji.
Kiepską masz pamięć czy udajesz, że nie pamiętasz?
Nie żebym czekał na odpowiedź.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#7 Post autor: lczerwosz » 24 lip 2016, 0:06

Prawda, ja zabył łże. Bot mołodiec.

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

#8 Post autor: Gorgiasz » 24 lip 2016, 16:43

Wspaniałe, celne wypowiedzi Gloinnen. Wyrazy szacunku!

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#9 Post autor: Gloinnen » 24 lip 2016, 20:49

lczerwosz pisze:A ciekawe kiedy jedynka była dobra. J
Jak pisze refluks. Za PRLu był teatr TVP, było dużo różnorodnego sportu, było pasmo popularnonaukowe, mnóstwo programów dla dzieci, filmy (na które się czekało), programy kulturalne, dobre seriale, dobra satyra (o wiele lepsza, niż obecne głupawe kabarety)... Ja mam sentyment do tamtych czasów. To była druga połowa lat 80-tych.

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#10 Post autor: skaranie boskie » 24 lip 2016, 21:33

Media publiczne, a już w szczególności telewizja, zawsze miały jakąś misję.
Najczęściej była ona wypadkową wytycznych siły przewodniej i tego, co udało się przemycić przez Mysią. Dziś wydaje się wypadkową dwóch równoległych wektorów, biegnących może w różnych kierunkach, ale zawsze znaczonych wytycznymi z Miodowej.
Fakt, że żyjemy w państwie wyznaniowym najlepiej ilustruje to, na co Glo była łaskawa zwrócić naszą uwagę - program telewizji publicznej. Dziś treści religijne zdominowały telewizję publiczną w stopniu najwyższym w dziejach. To sposób aktualnych władców kraju na spłatę wyborczego zadłużenia aktualnej sile przewodniej.
Trzeba przyznać, że oprócz jedynki istnieją jeszcze kanały tematyczne i te są trochę nmiej uświęcone, oraz zdarza im się pokazywać coś więcej, niż turecką szmirę. Dobrym przykładem jest TVP Seriale. Jednak znacznie lepszą ofertę (w całości) proponują nam telewizje komercyjne.
Ostatnio, od dwóch miesięcy przebywam stale w domu i zdarza mi się spędzić nawet kilkadziesiąt minut przed telewizorem, ten czas jednak, niezmiennie, uważam za zmarnowany. I wszystkim podobnego spojrzenia na telewizję (dowolną) życzę.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”