ściana płaczu

Nasz lokalny Hyde Park
Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: walc ciem

#21 Post autor: Sokratex » 08 gru 2011, 22:52

Dante pisze:Sokrates, słowom satyryka nie zawsze należy przypisywać dosłowne znaczenie ;)
Zauważyłem, że jako jeden z nielicznych zachowujesz dystans i do siebie, i do innych :)
A co do humoru... wszyscy najwięksi go mieli. nawet dobre haiku to takie z jajem, a nie napuszone,
zgniłe ze starości jajo. Zatem tak trzymaj, Dante! Prowadź zgryźliwców do piekła swoimi satyrami ;)

Arti

#22 Post autor: Arti » 08 gru 2011, 22:56

Nawet nie widzisz, że wiersz jest napisany właśnie idealnym metrum, i o czym mamy dyskutować?
taa
masz rację
zajebisty wiersz Sokratesku

ćma nie siada :)

Sokratex

#23 Post autor: Sokratex » 08 gru 2011, 22:56

skaranie boskie pisze:Myślę, że Sokratex ma prawo do obrony swojego wiersza, tak samo jak Arti do jego negacji.
Poczekamy jeszcze chwilę i wspólnie napiszą instrukcję obsługi.
Cierpliwości Dante. ;)

Ja też czekam na końcowy przekaz, bo fakt, że ćmy latają jakoś mnie nie pobudza.
Może też jestem niekumaty. Kontynuujcie panowie tę dysputę, ona naprawdę więcej wnosi do wiersza niż on sam. Przynajmniej na razie.

Pozdrawiam :) :beer: :beer: :beer:
Ale ja wcale nie muszę tego wiersza bronić bo nie jest jakiś skomplikowany.
Co do dyskusji, zróbcie porządny dział haiku, przy dobrych jest dopiero o czym rozmawiać i... o co się kłócić ;)
Tylko jak jeszcze przyciągnąć dobrych haikowców? Na pewno nie tak natrętnie jednostronną krytyką.

:beer:

Dodano -- 08 gru 2011, 23:04 --
Arti pisze:zajebisty wiersz Sokratesku
Pokaż, gdzie napisałem, że jest zajebisty, czy nawet dobry?
Jest napisany bezstronnie, nawet bez oceniania tego co się w nim dzieje.
Nie ma gówna w postaci "błędne ćmy", "wspaniali poeci", "genialny Mozart", itp.
Mój komentarz o ćmach nic do samego wiersza nie wnosi, poza zdradzeniem, czym się kierowałem
dając w każdej strofie podwójne znaczenia takim obrazom, jak "nie... mieli", od niemieć (zaniemówić)
i "nie mieć" - jako: "nie posiadać".

tea

#24 Post autor: tea » 09 gru 2011, 10:52

Moi drodzy. Powiem prosto - szlag mnie trafia i krew zalewa. co to za język ? SRAM, PIERDOLĘ - i to w dyskusji pod wierszem ?
Chyba, że się ktoś tram taram taram jego mać tak przejął rolą mieszkańca ósmego piętra, że robi za blokersa czyli dresa pospolitego.
Negujesz, taka siaka twoja mać - to neguj, ale język !!!! Jeżeli moderator używa takich sformułowań...tylko w łeb sobie strzelić.
Podczytuję sobie także komentarze pod innymi tekstami i dochodzę do ciekawych wniosków :
1. moderator może posługiwać się językiem spod budki z piwem i nikogo to nie rusza
2. na forum istnieje wspaniale prosperujące TWA, które jedzie równo po każdym wierszu, który jest dobry, szczekają wszyscy równo, jeden po drugim, wystarczy, że się jeden doczepi / aż chciałoby się napisać DOPIERDOLI, żeby trafić w klimat niektórych / a reszta leci za nim, byle tylko dokopać, a tym samym nie dać pola lepszym.
Dla mnie to zaczyna się robić niesmaczne. Żałosne. To jest prawdziwa żenada. Gdyby była możliwość zamieszczenia rzygającej emotki byłoby ich tutaj kilka.
BŁE.........

Nilmo

#25 Post autor: Nilmo » 09 gru 2011, 11:07

Przeczytałem. I wiersz i dyskusja sprawiły, że zachciało mi się płakać. Nie ważne, czy ze śmiechu czy ze współczucia.
To ponoć świadczy dobrze o autorach, jeśli potrafią wzbudzić emocje.
Nie dziwi mnie już fakt, że dyskusje pod wierszami Sokratexa, zawsze dotyczą obrony tego, co większość uważa za kiepskie i że zawsze ta większość się myli. Cóż... odwzorować gatunki wiersza to najprostsza rzecz dla każdego gryzipiórka. Ale sprawić, aby w ładnym opakowaniu była piękna treść, to jest dopiero sztuka. Niestety tej treści tutaj nie widzę. I oczywiście się mylę :down:
Thx.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#26 Post autor: Gloinnen » 09 gru 2011, 11:10

Dziękuję, teo, za zwrócenie uwagi na problem używania wulgaryzmów w dyskusjach pod wierszami. To prawda, niestety zdarza się, że emocje ponoszą komentujących. Postaramy się dołożyć wszelkich starań, aby wyeliminować to zjawisko.
Jeśli chodzi o kwestię oceny wierszy - zapraszamy po prostu do dyskusji. Nie zależy nam na tworzeniu TWA. Zarówno każda krytyka, jak i każda pochwała są mile widziane, podobnie jak merytoryczne polemiki pod tekstami. Pozwolę sobie wyrazić nadzieję, że komentujący kierują się tylko i wyłącznie własnymi odczuciami czytelniczymi, a nie innymi względami.

Pozdrawiam,
:rosa:

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Sokratex

#27 Post autor: Sokratex » 09 gru 2011, 13:02

Gloinnen pisze:Dziękuję, teo, za zwrócenie uwagi na problem używania wulgaryzmów w dyskusjach pod wierszami. To prawda, niestety zdarza się, że emocje ponoszą komentujących. Postaramy się dołożyć wszelkich starań, aby wyeliminować to zjawisko.
Jeśli chodzi o kwestię oceny wierszy - zapraszamy po prostu do dyskusji. Nie zależy nam na tworzeniu TWA. Zarówno każda krytyka, jak i każda pochwała są mile widziane, podobnie jak merytoryczne polemiki pod tekstami. Pozwolę sobie wyrazić nadzieję, że komentujący kierują się tylko i wyłącznie własnymi odczuciami czytelniczymi, a nie innymi względami.

Pozdrawiam,

Gloinnen.
Masz rację i akurat Ciebie, Miladorę, czy... wbrew pozorom Skaranie szanuję, ponieważ nawet w sporach potraficie merytorycznie wskazywać, co Waszym zdaniem jest nie tak. Subiektywnie, bo jakikolwiek wiersz (zresztą wszystko)
nie jest w 100% kompatybilny ze wszystkimi czytelnikami. Natomiast wytykanie co chwila komuś megalomanii
to prostactwo argumentowe, tym bardziej, że zostałem niejako zmuszony do podania linka choćby do tego
artykułu o sonetach, jako poparcie dlaczego tak, a nie inaczej napisałem ten o Szeherezadzie.

tea

#28 Post autor: tea » 09 gru 2011, 13:04

Sokratex pisze:
Gloinnen pisze:Dziękuję, teo, za zwrócenie uwagi na problem używania wulgaryzmów w dyskusjach pod wierszami. To prawda, niestety zdarza się, że emocje ponoszą komentujących. Postaramy się dołożyć wszelkich starań, aby wyeliminować to zjawisko.

Pozdrawiam,

Gloinnen.
Masz rację i akurat Ciebie, Miladorę, czy... wbrew pozorom Skaranie szanuję, ponieważ nawet w sporach potraficie merytorycznie wskazywać, co Waszym zdaniem jest nie tak. Subiektywnie, bo jakikolwiek wiersz (zresztą wszystko)
nie jest w 100% kompatybilny ze wszystkimi czytelnikami. Natomiast wytykanie co chwila komuś megalomanii
to prostactwo argumentowe, tym bardziej, że zostałem niejako zmuszony do podania linka choćby do tego
artykułu o sonetach, jako poparcie dlaczego tak, a nie inaczej napisałem ten o Szeherezadzie.

podpisuje się

Sokratex

#29 Post autor: Sokratex » 09 gru 2011, 13:10

Nilmo pisze:Nie dziwi mnie już fakt, że dyskusje pod wierszami Sokratexa, zawsze dotyczą obrony tego, co większość uważa za kiepskie
O jakiej większości mówisz? Tej tu, na Portalu z niewielką ilością uczestników? Żałosne tezy podpierasz indukcją przyrodniczą,
bo na bardziej logiczne argumenty Cię nie stać? Zrób doświadczenie i wstaw swój "Melodramat" np. do Rynsztoka,
gdzie pisze między innymi Przemek Łośko, Anna Tomaszewska, Justyna Bargielska a przekonasz się, co jest wart poza tutejszym TWA.

Dodano -- 09 gru 2011, 13:28 --
tea pisze: szczekają wszyscy równo, jeden po drugim, wystarczy, że się jeden doczepi
Otóż to! Chyba specjalnie ten Portal założyli nieudacznicy, żeby wyżyć się na bardziej od nich utalentowanych
i co gorsza, wciągnęli w to Milę, czy Glo, by dodały ich mętnym komentarzom ociekającym wycieczkami osobistymi splendoru.
Krytykują budowę sonetu (pseudosonetu jak im się widzi "fachowym" okiem) a okazuje się, że nie wiedzą nawet,
czym charakteryzuje się jego odmiana szekspirowska. Krytykują walc ciem, a nie maja pojęcia jakim metrum został napisany.
Ba! - nawet nie łapią o co w nim chodzi, bo żaden nie pokusił się nawet o pobieżną interpretacja mając autora za debila,
który pisze o niczym. Na argumenty, że jest inaczej, skoro coś w moich wierszach potrafili dostrzec inni, w tym
zajmujące się tym zawodowo gremium ogólnopolskich Konkursów (w którymś startowało ponad tysiąc uczestników,
a wiersze były wysyłane do 3 różnych miast i tam osądzane przez inne jury niezależnie, aby uniknąć TWA)
wykrzykują jeden przez drugiego pod każdym wierszem, że jestem megalomanem.

Awatar użytkownika
Dante

#30 Post autor: Dante » 09 gru 2011, 14:52

tea pisze:1. moderator może posługiwać się językiem spod budki z piwem i nikogo to nie rusza
Tu pełna zgoda. Rolą moderatora jest pilnowanie, aby tak wiersze jak i komentarza mieściły się w ogólnie przyjętych granicach kultury, które tutaj przez Artiego zostały wyraźnie przekroczone. Znając jednak energię i bezkompromisowość Administracji jestem pewien, że będzie to wyskok jednorazowy.
Napisałem we wcześniejszym poście, że dyskusja niektórym dyskutantom zaszczytu nie przynosi, ale widać, było to stwierdzenie nazbyt aluzyjne.
tea pisze:2. na forum istnieje wspaniale prosperujące TWA, które jedzie równo po każdym wierszu, który jest dobry, szczekają wszyscy równo, jeden po drugim, wystarczy, że się jeden doczepi
Hm, tutaj Droga Teo, werwa polemiczna zerwała Ci się chyba z hamulca. Forum to założyli ludzie, którzy sami padli po części ofiarą TWA na innych forach. Fakt, prawie wszyscy znamy się z różnych innych for, często różnimy się w poglądach ale przedstawiamy to na ogół w sposób delikatniejszy, niż Arti. Czytałem równie kilka krytyk pod wierszami złymi (a nie tylko samymi dobrymi ), a nawet sam niektóre krytykowałem i być może z pewną dozą megalomani odważę się stwierdzić, iż z całą pewnością nie szczekałem, ani z własnej inicjatywy, ani jako naśladowca.
Cóż, każda sztuka, a poezja w szczególności, jest szalenie indywidualna w odbiorze, jednym się podoba, innym nie, co sam w odniesieniu do własnej "twórczości" z pewnym zapewne żalem zaakceptowałem i innym serdecznie doradzam, a wszyscy unikniemy wielu nerwów i rozczarowań.
A jeśli już, to wyłuszczajmy te żale bez "pie.....nia" : ;)
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKIE CHWYTY DOZWOLONE”