Codzienność za oknami była mglista
Wszyscy widzieli
Niepewność rosła jak noc
gdy pogoda szara i mokra,
ale tylko jeden człowiek
wymienił okna
NOWA WERSJA
za oknami
troską oblała się ziemia
wszyscy widzieli
niepokój narastał w gorączce
stara huśtawka w swym smutku przemokła
ale tylko jeden człowiek
wymienił okna
Miałam mały stan inspiracji, jeśli są jakieś uwagi bardzo proszę o nie
czekam na odpowiedzi z niecierpliwością
Szczerze mówiąc nie wiem czy do modyfikacji czy do kosza.
Dodano -- 27 mar 2014, 21:14 --
Miniaturka
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- amasajahh
Miniaturka
Ostatnio zmieniony 29 mar 2014, 15:58 przez amasajahh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gloinnen
- Administrator
Re: Miniaturka
Jeśli coś piszemy, to nie po to, aby - potencjalnie - oceniać tekst jako nadający się do kosza.
Jeśli niezbyt udany - to można z nim powalczyć, a jeśli całkowicie nieudany - wówczas powinien zostać (w szufladzie chociażby), jako pamiątka po chwili, wrażeniu, nastroju, myśli...
Moim zdaniem ten wiersz nie jest taki fatalny, tylko raczej nie można go zaliczyć do "tradycyjnych form rymowanych".
Podoba mi się pointa, która uczy konstruktywnego działania, zamiast poddawania się melancholii.
Co bym w wierszu dopracowała:
- duże litery - skoro bez interpunkcji - to są trochę "od czapy", według mnie lepiej, jeśli Autor jest konsekwentny i albo pisze "po bożemu", albo rezygnuje i ze znaków przestankowych, i z wielkich liter;
- "codzienność/niepewność" - w krótkiej miniaturce te "ości" przeszkadzają; w ogóle "codzienność" jest dość banalna w wierszach, ja bym ją wyeksmitowała;
- "szara i mokra pogoda za oknem" też jest dość oklepana, można tutaj pokusić się o jakiś bardziej oryginalny obraz; wyjrzyj przez okno podczas ponurej aury i notuj, co widzisz; zauważ jakiś wyjątkowy szczegół, pomyśl nad interesującym skojarzeniem... może to być chmura o ciekawym kształcie, albo odbicie samochodu w kałuży; pozwól tym obrazom się poprowadzić dalej; w ten sposób tworzysz coś nowego, świeżego, a dzięki temu od razu wychodzisz poza ogólnikowy, schematyczny opis.
Myślę, że wena przyniesie Ci jeszcze niejeden interesujący pomysł.
Pozdrawiam,
Glo.
Jeśli niezbyt udany - to można z nim powalczyć, a jeśli całkowicie nieudany - wówczas powinien zostać (w szufladzie chociażby), jako pamiątka po chwili, wrażeniu, nastroju, myśli...
Moim zdaniem ten wiersz nie jest taki fatalny, tylko raczej nie można go zaliczyć do "tradycyjnych form rymowanych".
Podoba mi się pointa, która uczy konstruktywnego działania, zamiast poddawania się melancholii.
Co bym w wierszu dopracowała:
- duże litery - skoro bez interpunkcji - to są trochę "od czapy", według mnie lepiej, jeśli Autor jest konsekwentny i albo pisze "po bożemu", albo rezygnuje i ze znaków przestankowych, i z wielkich liter;
- "codzienność/niepewność" - w krótkiej miniaturce te "ości" przeszkadzają; w ogóle "codzienność" jest dość banalna w wierszach, ja bym ją wyeksmitowała;
- "szara i mokra pogoda za oknem" też jest dość oklepana, można tutaj pokusić się o jakiś bardziej oryginalny obraz; wyjrzyj przez okno podczas ponurej aury i notuj, co widzisz; zauważ jakiś wyjątkowy szczegół, pomyśl nad interesującym skojarzeniem... może to być chmura o ciekawym kształcie, albo odbicie samochodu w kałuży; pozwól tym obrazom się poprowadzić dalej; w ten sposób tworzysz coś nowego, świeżego, a dzięki temu od razu wychodzisz poza ogólnikowy, schematyczny opis.
Myślę, że wena przyniesie Ci jeszcze niejeden interesujący pomysł.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Serdecznie dziękuję ! Na pewno przepiszę sobie wiersz na kartkę i podkreślę to co najlepiej zmienić 

- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Za mało . I nie do rymowanych .
Uwagi Glo bardzo zasadne .
Z uszanowaniem L.G.
Uwagi Glo bardzo zasadne .
Z uszanowaniem L.G.
- coobus
Na pewno nie do kosza. I na pewno nie do rymowanych.
...w oknie
na poduszce
zadumała się skończoność...
Coś takiego nasunęły mi na myśl Twoje okna, ale to całkiem na marginesie.
Jestem na tak, jak przy innych Twoich próbach
...w oknie
na poduszce
zadumała się skończoność...
Coś takiego nasunęły mi na myśl Twoje okna, ale to całkiem na marginesie.
Jestem na tak, jak przy innych Twoich próbach

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- amasajahh
Coobus bardzo dziękuję, zadumała się skończoność brzmi prześlicznie, ale przecież to Twoje teraz :P Pomyślę nad czymś, nie na siłę jak najdzie mnie vena
Pozdrawiam

Pozdrawiam